Lokalhistorisk dagstur til Austevoll

Dato

06.05.2017

Tid

07:00 til 15:00

Inngang

Kr. 650,-

Åpent for

Alle. Medlemmer prioriteres.

Sted

Fremmøte på Bergen Busstasjon. Nærmere opplysninger gis senere.

Kontaktperson

Erik Bauge, tlf. 924 96 296

Vi inviterer til en lokalhistorisk dagstur til Austevoll. I lange tider har fangst og fiske vært livsgrunnlaget for folk i Austevoll. Kommunen, med sine 667 store og små øyer, er i dag en av landets største fiskeri- og oppdrettsnæringskommuner.  

Send sidens lenke til en venn

Vi tar ferjen fra Krokeide til Hufthamar der vi møter vår lokale guide som er med oss hele dagen, og ut fra vær og føre bestemmer hva vi skal se. Vi kjører over Austevollsbrua før vi fortsetter til Bakkasund og Huftarøy langs fredelige poller. Videre går turen over Selbjørnbrua til Bekkjarvik som i lange tider var en av de driftigste og travleste stedene i Austevoll. Her anbefaler vi en liten spasertur til Bekkjarvik Torg hvor vi finner en interessant fiskebåtutstilling som omhandler båtbransjens historie de siste 100 årene.
 
Vi spiser lunsj på det tradisjonsrike Bekkjarvik Gjestgiveri, som kom til på 1500-tallet.
Etter lunsj kjører vi en tur til Stolmen med stopp på verdens lengste bro bygget etter fritt frem-metoden. Herfra har vi en nydelig utsikt vest i havet med Slåtterøy Fyr. Vi kjører en rundtur til selve øysamfunnet Stolmen ytterst i havgapet, et typisk fiskerisamfunn hvor det etter forholdene har bodd svært mye folk.
 
Det var de fastboende fiskerne som la grunnlaget for handelsvirksomheten i Kvalvåg. Fiske, fiskemottak og sildesalting var viktige deler av virksomheten. I glansperiodene rundt 1740, 1830 og 1910 var det stor byggeaktivitet optimismen var stor. Et stort trelastlager og nye kaier ble bygd og Kvalvåg fikk dampbåtekspedisjon. Den nye Møkstrakyrkja i 1892 ble også bygd her. Fram til 1980-åra var det handel, fiskemottak og rutebåtekspedisjon i Kvalvåg.
 
Påmelding:
Lokalhistorie Austevoll/Bekkjarvik 6.mai.
til Erik Bauge, tlf. 924 96 296 eller diabergen@gmail.com innen 24 april