Oljer

Oljer er like kaloririke som smør/margarin, men inneholder oftest mindre mettet fett og mer umettet fett.

Foto: Colourbox

Send sidens lenke til en venn

I kostrådene fra Helsedirektoratet står det; velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør. Det finnes imidlertid mane ulike typer og merker av olje på markedet, og det kan være vanskelig å vite hvilken som er best å velge ut i fra smak, bruk og helse. 

Det anbefales vegetabilske oljer som rapsolje og olivenolje, med mye enumettede og flerumettede fettsyrer, fordi de er med på å redusere det farlige LDL-kolesterolet i blodet.

I middelhavslandene brukes olivenolje mye i det daglige, og studier har vist at middelhavskosthold er knyttet til lavere risiko for bl.a. hjerte- og karsykdom. Oliven- og rapsolje har den beste fettsyresammensetningen av de ulike oljene, og det er disse som anbefales å bruke. Olivenolje har litt smak og kan sette preg på maten, slik at mange benytter rapsolje til steking og baking, og olivenolje til salaten.

Vegetabilske oljers fettsammensetning:

Oljetype Mettet fett % Enumettet fett % Flerumettet fett %
Rapsolje 7 60 33
Solsikkeolje 12 23 65
Maisolje 13 27 60
Olivenolje 15 75 10
Soyaolje 16 23 61
Peanøttolje 16 54 23
Bomullsolje 27 19 54
Palmeolje 48 37 10
Kokosolje 90 8 2

 

Vær oppmerksom på at palmeolje er en usunn vegetabilsk olje som er full av usunt mettet fett. Det er viktig å lese varedeklarasjonen for å se hvor stor andel som kommer fra mettet og umettet fett. Alle matvarer som kun er merket med vegetabilsk olje eller fett kan inneholde palmeolje.  Kokosolje  består av 90 % mettet fett, og det anbefales derfor å unngå et høyt forbruk av denne.

Husk at det er både hvilken type fett og total fettmengde som påvirker hvor sunt eller usunt produktet er.


Kilder: