Stevia på det norske markedet

Stevia er godkjent som tilsetningsstoff også i Norge. Les hva ernæringsfysiolog Anne-Marie Aas skriver om planten.

Av Anne-Marie Aas, klinisk ernæringsfysiolog

Foto: Colourbox

Send sidens lenke til en venn

EU godkjente stevia til bruk i næringsmidler 1. desember i 2011. Godkjenning for bruk også i Norge har latt vente på seg. Men etter å ha sluppet gjennom EØS-nåløyet, ble Stevia godkjent som nytt tilsetningsstoff også i Norge i september 2012.

Stevia er en gruppe planter som også kalles sweetleaf eller sugarleaf. De vokser vilt i området sør i USA og i Mellom- og Sør-Amerika. Steviaplantene dyrkes også der i tillegg til i Japan, Kina, Malaysia, Sør-Korea og enkelte land i Europa. Den tørkede planten inneholder en blanding av naturlig søtende stoffer, mest det som kalles steviosid. Stevia er fra 40 (tørkede steviablader) inntil 300 ganger søtere enn sukker (uttrekk).
Det inneholder ikke energi (kalorier) og fører ikke til blodsukkerstigning. Det tåler dessuten oppvarming, uten å miste søtsmaken.

Stevia selges som potteplante, og man kan bruke bladene direkte for å søte drikker eller tørke bladene og bruke dem som tilsetning i matlagingen. I butikken selges stevia vanligvis som pulver. Steviapulver består av uttrekk fra planten stevia og maltodextrin som gir konsistens. Når man lager steviapulver bruker man vann og alkohol for å trekke ut steviosid og rense det. Det endelige produktet skal bestå av minst 75 % steviosid.


«Akseptabelt daglig inntak»

EUs vitenskapskomité for mattrygghet (EFSA) publiserte sin risikovurdering av steviosid i 2010. De konkluderte med at stoffet ikke var kreftfremkallende, og at det heller ikke påvirker menneskers forplantningsevne eller barns utvikling.

Akseptabelt daglig inntak (ADI) ble fastsatt til 4 mg per kg kroppsvekt per dag, det samme som JECFA, WHO/FAOs ekspertgruppe for tilsetningsstoffer, kom fram til. EFSA påpeker imidlertid at både voksne og barn vil kunne få i seg mer enn det akseptable daglige inntaket av disse søtstoffene dersom de brukes i høye doser. For eksempel vil grensen bli overskredet dersom stoffet helt skal erstatte sukker i brus eller leskedrikker.


Supersmakere

Stevia kan også benyttes som bordsøtningsmiddel, men hvordan smaker stevia sammenlignet med sukker eller andre søtningsmidler? Matforskningsinstituttet NOFIMA gjennomførte en smakstest for å finne ut om hvordan smaken av ulike typer søtningsstoff opplevdes sammenlignet med sukker, når det var brukt til å søte iste. De brukte såkalte «supersmakere» som testpersoner. Det er folk som har ekstra god smak og luktesans.
Supersmakerne fikk smake iste søtet med steviapulver og fem andre søtningsstoff, i tillegg til vanlig sukret iste. De visste ikke hva de ulike iste-prøvene var søtet med. Det viste seg at stevia var det søtstoffet som lignet minst på sukker i smak. Undersøkelsen oppsummerte med at stevia var mye mer bitter og hadde mer kunstig søtsmak. Den ga også en litt snerpete følelse i munnen og hadde mer ettersmak enn de andre søtstoffene.

Stevia er utvunnet av en plante i motsetning til de mest vanlige søtningsstoffene våre: aspartam, acesulfam K og sukralose som er kjemisk fremstilt. Om Stevia av den grunn er så mye sunnere, vet vi ikke, men det er i alle fall fint at det finnes noen alternativer til de av oss som ikke tåler eller vil ha så mye sukker i kosten, men som er glad i det søte.


Les mer på matportalen og på Folkehelseinstituttet sine nettsider.


Denne artikkelen er skrevet av Anne-Marie Aas og sto opprinnelig på trykk i mat og ernæringsspalten til bladet Diabetes nr. 3. 2012.