Supper – høstens beste middagstips!

Med jevne mellomrom dukker det opp nye kostholdstrender, og det er ikke alltid like lett å vite hvilke som kommer din helse til gode, og hvilke som mest kommer kommersielle aktører til gode.

Av Marit Kolby Zinöcker, ernæringsbiolog og høgskolelektor Bjørknes Høyskole

Foto: Marit K. Zinocker

Send sidens lenke til en venn

En av de store trendene innen ernæring i den siste tiden har vært «juicing». Rene juicing-dietter har lovet avgifting og vektreduksjon, og det har blitt solgt et utall juicemaskiner og bøker om temaet. Det å skvise saften ut av næringsrike frukter og grønnsaker har vært frontet som den rene ungdomskilden.

Men en lite gunstig konsekvens av juicing, er at fibrene og næringsstoffene som sitter der går tapt. Dermed mister man mange verdifulle deler av matvarene.

Glem juicing. Nå er det supper som gjelder.

Suppe er varmende og godt på høst- og vinterhalvåret. Men er det noe helsemessig å vinne på å spise suppe? Vi gir deg svar på det. I supper bruker vi hele råvarer, og den ferdige maten får dermed med alt det sunne innholdet fra matvarene. Og det stopper ikke der.

Vi gir deg flere gode grunner til å spise mer suppe, og oppskrifter på sunne, varmende og mettende supper som inspirasjon.

Spis deg mett

Siden mye av suppen består av vann, inneholder supper generelt mindre energi per vektenhet enn det fast mat gjør. Studier har vist at supper er mye mer mettende enn det energiinnholdet skulle tilsi, men hva som forårsaker dette er noe uklart. Følelsen av å spise varm mat er sannsynligvis med på å øke tilfredsheten med måltidet. Det er også vist at dersom man starter måltidet med en suppe som forrett, spiser man mindre totalt sett. Supper metter altså godt med mindre energi.

Spis variert

Du kan bruke samme oppskrift, og skifte ut ingredienser etter som hva du har i kjøleskapet, og hva du har lyst på. Du kan variere mellom ulike typer kjøtt, fisk og forskjellige kombinasjoner av grønnsaker. Du kan for eksempel lage fiskesuppe med laks og grønne erter en gang, og torsk, gulrot og purre neste. Slik kan du utvide utvalget av matvarer du har i kostholdet ditt.

Spis sunt

Dersom du fokuserer på å bruke mer av de matvarene vi bør øke inntaket av, slik som belgvekster, fisk og grønnsaker, kan supper bli et viktig bidrag til et sunt kosthold. Jo mer du tilsetter av sunne, gode ingredienser, desto bedre blir suppa. En fiskesuppe blir bare flottere og mer smakfull om du tilsetter mer og flere typer av fisk og skalldyr. Du kan alltid legge til en grønnsak eller to, nesten uansett hva slags suppe du tilbereder.

Spis opp maten

Overraskende mange matrester kan brukes i en suppe. En gryterett kan tilsettes buljong og dermed bli en suppe. Tørt brød kan skjæres i terninger, stekes i litt olivenolje og tilsettes som krutonger. Rester av pannekaker kan strimles og tilsettes grønnsakssuppen. Rester av kjøtt, pølser, fisk, poteter, ris, pasta og grønnsaker egner seg utmerket for å sprite opp en posesuppe på travle dager. Ikke kast middagsrestene, men planlegg heller å lage en suppe der restene passer inn.

Spis sosialt

Du må faktisk sette deg ned for å spise suppe. Dette bidrar til å ta vare på det sosiale aspektet ved å spise, samt å faktisk ta seg tid til å tygge, smake og nyte maten, mens man holder oppmerksomheten på måltidet. Det å spise med en skje gjør at måltidet varer lenger, og vi rekker å kjenne at vi blir mette. Viktigheten av det sosiale måltidet har havnet i skyggen i vår hektiske hverdag, og vi trenger å løfte dette frem i lyset igjen. Flere land inkluderer nå råd om å spise sammen som del av de nasjonale kostholdsrådene.

 

Supper til inspirasjon:

Gulasjsuppe

Gulasjsuppe

Foto: Marit K.Zinocker

Denne suppa er rask å sette i gang, og så lager den seg selv i ovnen mens du gjør noe annet. Belønningen for en smule planlegging og tålmodighet er kjøtt som smelter på tungen, og smaker som er perfekt kokt sammen

 

Tomatsuppe med sellerirot, basilikum og parmesan

Tomatsuppe med sellerirot

Foto: Marit K.Zinocker

En tomatsuppe som det er lett å variere med. Nydelig til kalde vinterdager.

 

Gresskarsuppe med asiatisk vri

Gresskarsuppe

Foto: Marit K.Zinocker

Av gresskar kan du lage fantastiske supper. Kombinasjonen av krydder, lime og frisk koriander gir denne suppa en asiatisk smak.