Gastrisk bypass reduserer blodsukkeret ved diabetes type 2

Det er alltid best å redusere vekten gjennom et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet. Hvis du er blant dem som har forsøkt, men som ikke klarer å gå ned i vekt ved egen hjelp, og der vekta gir helseproblemer, så kan kirurgi være et alternativ.

Foto: Colourbox

Send sidens lenke til en venn

Men både i Norge og i andre land er ekspertene enige om at operasjon for overvekt kun er aktuelt hos personer med alvorlig overvekt. 

Slankeoperasjon endrer anatomien i fordøyelseskanalen din for å begrense mengden mat du kan spise og fordøye. Kirurgi kan på den måten gi et langvarig og vedvarende vekttap hvis du er en kandidat for et slikt inngrep.

Dette er en stor operasjon som i betydelig grad vil påvirke din livsstil, som kan være risikabel og som gir bivirkninger. Du må for resten av livet følge bestemte kostråd og være i regelmessig fysisk aktivitet.


Når er fedmekirurgi aktuelt?
Legen som henviser deg, må anse det som lite sannsynlig at du klarer å gå ned i vekt på annen måte enn ved kirurgi, det vil si at du har hatt kostveiledning, prøvd diett, mosjon osv.

Et kriterium kan være en kroppsmasseindeks 35-40 med samtidig forekomst av diabetes type 2 som kan bedres med vektreduksjon. Alder mellom 18 og 55 år. Over denne alder foretas individuell vurdering. Det må ikke foreligge alkoholmisbruk eller alvorlig psykiatrisk sykdom i sykehistorien. Du må være motivert og være i stand til å samarbeide.

Hvis du oppfyller disse kriteriene, vil det være aktuelt at et medisinsk team bestående av indremedisiner, kostholdsekspert og eventuelt en psykolog foretar en nøyere vurdering av deg. Teamets oppgave vil være å forsikre seg om at du ikke har en underliggende psykisk lidelse som depresjon eller stoffmisbruk, eller andre tilstander som kan gjøre det umulig for deg å foreta de nødvendige endringene i livsstil som inngrepet forutsetter.


Personer med alvorlig fedme og som har diabetes
 type 2 oppnår bedre kontroll med blodsukkeret. Høyt blodtrykk går tilbake hos ca. to tredjedeler av dem som gjennomgår slankeoperasjon.

Se også Livet etter gastrisk bypass på nhi.no (revidert 22.12.2017)

Les også Nesten alle får bivirkninger etter fedmeoperasjon på forskning.no (22.1.2016)

Les også artikkelen Fedemeoperasjoner - ingen lettvint løsning på forskning.no (7.2.2013)