Hjelpemidler som kan gjøre hverdagen med diabetes litt enklere

Her nevnes noen aktuelle hjelpemidler.

Foto: Getty Images

Send sidens lenke til en venn

Trygghetsalarm for smarttelefon:
DiabetesGuard
 er en  applikasjon til smarttelefoner som er spesielt utviklet for personer med diabetes. Applikasjonen har tre ulike alarmfunksjoner som kan gi økt trygghet i hverdagen. Nedlasting og den enkleste bruk av tjenesten er gratis, mens noen tilleggstjenester kan abboneres på. 

Timere for insulinpenner - Tok jeg insulin eller ikke?
Timesulin og Dukata Trio er erstattere for beskyttelseshetten på din vanlige insulinpenn, mens InsulCheck festes bak på pennen og registrerer når du helt har injisert en dose. Alle tre viser hvor lenge det er siden du sist tok insulin. Et godt hjelpemiddel for å unngå f.eks. å ta dobbel dose.
- Timesulin kan kjøpes på nett bl.a. via Timesulin og Romalore.
- InsulCheck kan kjøpes på nett via Insulcheck
- Dukata Trio kan kjøpes på nett f.eks. på med24.no

CGM og FGM:
CGM (continuous glucose monitoring) er kontinuerlige vevsglukosemålere som både personer med insulinpumpe og insulinpenner kan ha nytte av. CGM bør ev. utprøves i noen uker, i regi av sykehuspoliklinikk, før det søkes om utlån av utstyr. Det er helseforetaket som dekker kostnadene til dette. Ta dette opp med diabetessykepleier/-lege. Disse er nå aktuelle i Norge (29.1.2019): 

FGM (flash glucose monitoring) er en vesglukosemåler som avleses ved å føre avleser over sensor festet på overarm og den eneste per nå i sitt slag er Freestyle Libre. Den er ennå ikke på refusjon og må derfor per nå (29.1.2019) betales for selv. Mer info og for bestilling se freestylelibre.no

Kjølemapper:
Diabetesforbundet selger kjølemapper i ulike størrelser som hjelper med å holde insulinet kjølig i sterk varme. Reduserte priser for medlemmer.

Thermoposer:
Diabetesforbundet selger thermoposer som beskytter insulin og diabetesutstyr i vinterkulda. Reduserte priser for medlemmer.

Vesker til utstyr:
Det er ikke laget tilpassede vesker til å ha med insulinpenner, måleutstyr, spisser og div. som en med diabetes trenger i det daglige. Man kan for eksempel benytte små vesker (klippe av håndtak) eller pennal i ulike design. Det finnes å få kjøpt spesialvesker på utenlandske nettsider, som f.eks. The Insulin Case Shop