Kanel og effekt på blodsukkeret ved diabetes?

For at kanel skal hjelpe på blodsukkeret, så er det snakk om store mengder. Det er også viktig å være klar over at for mye kanel (kumarin) kan skade leveren.

Foto: Colourbox

Send sidens lenke til en venn

I et debattinnlegg i Aftenposten 15.11.2006 skrev Kåre Birkeland, medlem av medisinsk fagråd i Diabetesforbundet, bl.a. følgende:

"Det er gjort tre undersøkelser av kanelens effekt ved diabetes type 2.

1. I den ene studien fant man ingen effekt.

2. I den andre undersøkelsen sammenlignet man 1, 3 og 6 gram kanel daglig med placebo (narremedisin) i grupper av pasienter med bare ti personer i hver gruppe. Det var en reduksjon i fastende blodsukker på mellom 18 og 29 % i gruppene som fikk kanel. Effekt på langtidsblodsukkeret er ikke rapportert.

3. I den tredje studien undersøkte man 79 personer som fikk et kanelekstrakt tilsvarende 3 gram kanel daglig. Det reduserte blodsukkeret med 10 % mens reduksjonen hos dem som fikk placebo var på 3 %. Det var ingen forskjell mellom gruppene i langtidsblodsukkeret.

Det var altså ikke "Litt kanel på maten", men store mengder i en kapsel eller som ekstrakt. Det er så mye kanel at de fleste pasienter nok heller vil foretrekke en velprøvd blodsukkersenkende tablett i stedet."

Kanel kan brukes til så mangt, og du kan gjerne strø litt kanel på maten du spiser til daglig. Bare ikke få i deg for mye kanel, for kumarin i kanel kan skade leveren i for stor dose. Enkelte internettsider gir anbefalinger om å spise teskjevis med kanel for å normalisere blodsukkernivå ved diabetes. Mattilsynet fraråder å følge dette rådet da det kan føre til for høyt inntak av kumarin. Videre fraråder Mattilsynet å spise kosttilskudd som inneholder store mengder kanel daglig.


Kanel er for eksempel deilig i både i te, kaffe og kjøttretter.

Eksempel på tilberedning av kanel-te:
1 gram eller 1 ts kanel overhelles 2 dl kokende vann, trekkes i 10 minutter og drikkes varm eller avkjølt.