Overgangsalder og diabetes

Overgangsalderen (menopause) innebærer opphør av månedlige menstruasjoner. Det å ha diabetes mens du går gjennom overgangsalder kan føles som en ekstra utfordring for de fleste kvinner på grunn av de forskjellige effektene som hver tilstand kan ha på kroppen.

Av Diabetessykepleier Gry Lillejordet

Foto: Getty Images

Send sidens lenke til en venn

Den beste måten å ha kontroll er ved å vite hva du kan forvente, slik at du kan forberede deg på de ulike utfordringene du står foran.

Hva er overgangsalder?

Overgangsalder er det generelle begrepet som beskriver slutten av en kvinnes menstruasjonssyklus - med andre ord, opphør av månedlige perioder - som vanligvis oppstår rundt 50 år. 

Menstruasjonen endrer seg vanligvis gradvis, blir mindre hyppige og med lengre intervaller mellom hver før det stopper helt. Men for noen kvinner slutter menstruasjonen plutselig.

Det er denne perioden som refereres til når en kvinne har "gjennomgått overgangsalderen".

For mange kvinner kan menstruasjonens slutt føre til en rekke fysiske og følelsesmessige symptomer, noe som kan gi helseutfordringer.

Nivåene av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen reduseres, og fører til at eggstokkene slutter å produsere et egg hver måned (eggløsning). Redusert østrogen kan resultere i hetetokter, nattesvette, humørsvingninger og vaginal tørrhet.

Men endring av hormonnivåer kan også føre til både topper og fall i blodsukkernivå, noe som for kvinner med diabetes kan føre til en rekke utfordringer.

Jeg har både diabetes og overgangsalder - hva kan jeg forvente?

Overgangsalderen vil ikke påvirke hver kvinne på samme måte, men det er en rekke vanlige effekter:

Fluktuerende blodsukkernivå
Som nevnt ovenfor endres nivåene av østrogen og progesteron - hormoner som påvirker hvordan cellene dine reagerer på insulin – dette kan føre til uventede svingninger i blodsukkeret, noe som gjør det vanskeligere å ha en godt regulert diabetes.

Vektøkning
Vektøkning er et vanlig problem for noen kvinner som går gjennom overgangsalderen og etter overgangsalderen. Dette kan føre til økt behov for insulin eller tabletter.

Infeksjoner
Diabetes øker risikoen for urin- og vaginale infeksjoner, og denne risikoen øker ytterligere under og etter overgangsalderen. Årsaken til dette er at mindre østrogen i kroppen gir enda mer ideelle forhold i urinveiene/skjeden for bakterier og gjær å trives i.

Søvnproblemer
Hetetokter og nattesvette etter overgangsalderen kan føre til søvnløse netter. Dette kan igjen påvirke blodsukkerkontrollen negativt.

Seksuell dysfunksjon
Over tid kan høye blodsukkernivåer skade nerver i vagina og forårsake at de vaginale veggene blir tynnere og øker risikoen for betennelse. Dette kan føre til nedsatt seksuell lyst eller vanskeligere å få orgasme. Dette problemet blir ofte forverret av vaginal tørrhet som er et vanlig symptom på overgangsalderen. Som igjen kan forårsake smerte under sex.

Hvordan kan jeg best mulig klare diabetes og overgangsalderen?

Mens overgangsalderen kan gjøre det vanskeligere for deg å holde blodsukkernivåene i sjakk, så finnes det flere enkle grep du kan ta for å forbedre overgangsalderen og redusere effekten på diabeteskontrollen din. Disse inkluderer:

Sunn livsstilsendring
Å spise et sunt, balansert kosthold, unngå røyking, redusere alkoholinntaket og holde seg fysisk aktiv er alle sunne faktorer som kan hjelpe deg til å føle deg bedre etter overgangsalderen, samt bidra til å ha en godt regulert diabetes.

Test blodsukkeret regelmessig
Å teste blodsukkernivået oftere enn normalt i løpet av dagen, og noen ganger om natten, vil hjelpe deg med å se hvordan blodsukkeret ditt reagerer på overgangsalderens symptomer, som for eksempel hetetokter og endringer i humør (angst, tretthet, osv.). Se om du kan finne noe mønster i blodsukkeret og symptomene. Gi denne informasjonen til legen din, da de kan brukes til å justere din diabetesbehandling etter behov.

For eksempel: hvis blodsukkeret fortsetter å stige, kan det hende at en høyere dose av diabetesmedisinen eller ny medisinering er nødvendig. Vanlig HbA1c-testing vil også gi en pekepinn på hva ditt gjennomsnittlige blodsukkernivå har vært over de foregående 8-12 ukene.

Søk hjelp til menopausale symptomer

Hvis du sliter med å takle vaginal tørrhet og smerte, søvnproblemer, hetetokter eller andre menopausale plager, husk at støtte er tilgjengelig.

For eksempel: for å gjenopprette vaginal fuktighet, kan legen anbefale et vaginalt smøremiddel. Eller hvis vektøkning er et problem, kan ekspertråd fra en klinisk ernæringsfysiolog hjelpe.

Hormonbehandling er også et alternativ for noen kvinner. Denne form for behandling brukes for å dempe plager i overgangsalderen ved å erstatte kvinnelige hormoner (østrogen og progesteron) som ikke produseres lenger etter overgangsalderen.

Få vurdering av hjertesykdomsrisiko

Overgangsalderen utløser metabolske forandringer som kan føre til at vekten øker. For kvinner med diabetes kan vektøkning øke risikoen for hjertesykdom enda mer, samt gjøre blodsukkerkontrollen vanskeligere.

Be legen din om regelmessig testing av blodtrykk og kolesterol siden de begge er helsefaktorer som er viktig for å kontrollere diabetes og hjertesykdom, men som blir påvirket av overgangsalder.

Beskytt beinene dine

Over tid kan diabetes forårsake flere bein- og leddproblemer, særlig hos kvinner. Problemer som beinskjørhet (osteoporose) kan øke under og etter overgangsalderen. Derfor er det viktig å bygge opp styrke i beinene. Dette kan gjøres ved å legge til kalsium- og vitamin D-kosttilskudd til kostholdet ditt og ta en beintetthetsmåling.

Kilde: diabetes.co.uk