Potet, pasta og blodsukkerstigning ved diabetes?

Til middag er det blant annet potet som gir den største blodsukkerstigningen. Du behøver ikke å slutte å spise potet, men det er viktig å velge mengde som passer for deg.

Foto: Getty Images

Send sidens lenke til en venn

Kokte poteter som er avkjølt gir en lavere blodsukkerstigning enn kokte poteter som spises varme, pga. innhold av såkalt resistent stivelse. Det samme skjer med pasta.

Mer informasjon kan du finne i artiklene:
Derfor bør du spise potetene kalde (bramat.no 10.6.2013)
Varm potet kald potet... (potet.no 28.10.2013)

For å teste matens effekt på blodsukkeret:

  • Mål blodsukkeret rett før måltidet (skal da helst være 4-7 mmol/l) og ca. 2 timer etter at du startet å spise.
  • Stiger blodsukkeret mer enn 3 måleenheter og ligger over 10 mmol/l ca. 2 timer etter matinntak, bør du enten endre på måltidets størrelse/sammensetning og/eller øke insulin/tablettdosen.
  • Hvis blodsukkeret ligger <10 kan du trygt spise samme type og mengde mat igjen ved senere anledninger.

Gjenta dette noen gange/dager før du gjør for store endringer. Husk at det er mange faktorer som spiller inn og disse kan variere fra dag til dag.

Les også informasjon om poteten på Opplysningskontoret for frukt og grønt sine nettsider.