Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder og diabetessykepleier

Gry Anita Lillejordet

Jobber som veileder på Diabeteslinjen. Har vært diabetessykepleier på diabetespoliklinikken ved Ahus. Holder også foredrag om diabetes for helsepersonell og andre som ønsker mer kunnskap.

Professor, spesialist i barnemedisin

Hans-Jacob Bangstad

Diabetesspesialist ved barneavdelingen på Oslo universitetssykehus, Ullevål. Vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1 hos barn og unge siden 2004. Medlem i Diabetesforbundets medisinske fagråd. Sterkt engasjert i diabetesforskning.

Endokrinolog og professor i indremedisin

Kristian Folkvord Hanssen

Er forsker og har diabetespasienter i poliklinisk behandling på Oslo universitetssykehus, Aker. Var i en årrekke leder, nå medlem, av Diabetesforbundets medisinske fagråd og har i flere år vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Hva er charcot fot? Er urinlekkasje en komplikasjon til diabetes?

  Hva er charcot fot - og hvordan behandles det? Har dette sammenheng med diabetes? Er urinlekkasje en komplikasjon til diabetes?

  01.02.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Varierende effekt av insulin?

  Jeg har endel ganger vært i tvil om innholdet i mine insulinpenner (hovedsaklig NovoRapid) har vært svekket pga lagring, temperatursvingninger, varierende produksjonkvalitet e.l. Dette har vært spesielt aktuelt for meg i en periode hvor hvetebrødsdagene ser ut til å gradvis ta slutt, og hvor blodsukkeret kan være lunefullt. Finnes det noen bedre metode for å teste innholdet enn å prøve-og-feile?

  05.01.2007 Behandling
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • HbA1c - Hva er det?

  Når jeg måler daglige blodsukkerverdier ligger de mellom 6 og 7. I løpet av et par måneder vil gjennomsnittet da ligge på ca 6,5. Er det slik at langtidsblodsukkeret som jeg måler hos legen da skal ligge ca. 1-2 målenheter under mitt gjennomsnitt på 6,5? Eller har jeg misforstått? Kan dere si noe om hvordan langtidsblodsukkeret som en tar med legen ligger i forhold til de verdiene en måler selv til daglig?

  18.07.2006 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Insulinpumpe ved mye bading i Syden?

  Min sønn på 8 år har hatt diabetes type 1 siden han var ca. 2 år. Han har hatt insulinpumpe i snart 4 år nå og det har fungert veldig bra. Vi planlegger sydentur neste sommer. Dagene vil vel stort sett bli tilbragt i vannet, og det vil bli vanskelig å ta av og på pumpa hele tiden. Er det noen som har erfaring med dette? Er det beste gå over til insulinpenner i den perioden? Han var veldig vanskelig å regulere med penner og dette var årsaken til at han fikk pumpe.

  26.06.2006 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Kolesterolsenkende medisin ved diabetes type 1?

  Jeg har nettopp lest boken "Diabetes for livet, aldri fred å få?" og igjen leser jeg om at hvis kolesterolet er over 4 og man har hatt diabetes i mer enn 30 år, så skal man begynne på medisiner som senker kolesterolet eller fortynner blodet. Sist jeg var til lege, fikk jeg beskjed at mitt kolesterol var 5,9 og dette var bra nok. Er dette det gode kolesterolet eller det dårlige? spurte jeg, men fikk igjen som svar at dette var bra nok. Jeg har hatt diabetes type 1 i 39 år og har en far som har hatt gjentatte hjerteinfarkt og hjertestans. Han har hatt diabetes type 1 i 36 år. Jeg blir litt usikker - skal jeg bruke noe medisin for kolesterolet?

  01.06.2006 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hudreaksjon ved bruk av insulin?

  Jeg opplever noen gangar at jeg får en rød hard hevelse (ca 2 cm i diameter) på stikkstedet der jeg har satt Levemir. Den går bort etter noen dager. Setter 16 enheter en gang i døgnet med 5 mm nål. Hva er grunnen til det?

  22.05.2006 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Rettigheter med diabetes i EØS-land?

  Hvilke rettigheter har man og hva bør man tenke på i forhold til å flytte utenlands med sin diabetes type 1? Jeg skal flytte til Danmark og lurer på om jeg har rett til samme hjelpemidler og behandlingsform som jeg i dag mottar i Norge? Jeg tenker da på konsultasjon hos spesialist/fastlege, øyekontroll, fotkontroll osv. Vil jeg kunne hente ut medisiner på blå resept eller tilsvarende? Er i dag godt fornøyd med mitt eget behandlingsopplegg med insulinpumpe og regelmessig kontroll hos spesialist for diabetes, kontroll av øyne, samt noe korreksjon på øyne med laserbehandling. Vil man kunne forvente tilsvarende opplegg i et annet EØS land?

  07.05.2006 Rettigheter
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Stor påkjenning på hjertet ved ekstra høyt blodsukker?

  Jeg har diabetes type 1 og relativt ofte altfor høyt blodsukker. Det er ikke uvanlig at det overstiger 27 mmol/l. Mange ganger er det første fysiske symptomet jeg får på hyperglykemi en følelse av uro inni brystet - nesten som om hjertet dirrer. Kan dette være et tegn på at hjertet utsettes for ekstra stor belastning når blodsukkeret er så høyt?

  29.03.2006 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Ikke sette insulin på barnet om natten?

  Jeg har en sønn på fire år som har diabetes type 1. Vi har hatt litt problemer med for høyt blodsukker fra klokka 14 og utover på kvelden. Sist gang dette skjedde hadde han over 18 mmol/l klokka 23 og vi ringte sykehuset for råd. De sa at vi ikke burde gi han insulin når han sover. Vi er uenig i dette. Han hadde over 14 i blodsukker klokka 03 også og da synes jeg det er rart de mener dette? Har prøvd etterpå å gi han en halv ekstra enhet NovoRapid til kveldsmaten enn det vi normalt ville gitt til et brødmåltid på dagen, og det ser ut til å fungere bra og at vi da unngår den toppen i 23-tiden. Men synes dere det er riktig å ikke gi insulin på natta når han er så høy? Han får fast 1,5 enhet Insulatard klokka 19 på kvelden.

  24.03.2006 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Høyt blodsukker etter trening?

  Jeg har diabetes type 2 og trener tre dager i uka på treningsstudio. Fin HbA1c (langtidsblodsukker) på 6.3 %. Følgende skjedde her om dagen: Jeg spiste ei skive grovbrød til frokost og et beger salat med kylling til lunsj. Dro på spinning like etter jobb, og rakk dermed ingen middag. Spiste ei lita skive grovbrød istedet. Etter treninga var jeg fullstendig tom - svett, sliten og utmattet. Tenkte jeg skulle måle blodsukkeret - og det var 7.3 mmol/l! Jeg kan ikke forstå at det ikke var lavere? Jeg hadde trodd at det ville sunket kraftig når jeg hadde trent så hardt. Hvorfor skjedde ikke det?

  19.03.2006 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin