Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder

Frida Pettersen

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Tidligere jobbet som lege-/helsesekretær og rådgiver innen helseforsikring.

Veileder og diabetessykepleier

Gry Anita Lillejordet

Jobber som veileder på Diabeteslinjen. Har vært diabetessykepleier på diabetespoliklinikken ved Ahus. Holder også foredrag om diabetes for helsepersonell og andre som ønsker mer kunnskap.

Professor, spesialist i barnemedisin

Hans-Jacob Bangstad

Diabetesspesialist ved barneavdelingen på Oslo universitetssykehus, Ullevål. Vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1 hos barn og unge siden 2004. Medlem i Diabetesforbundets medisinske fagråd. Sterkt engasjert i diabetesforskning.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Blodsukkerfall ved sommervarme også uten insulin?

  Jeg har i noen år brukt insulin, men har forandret litt på kostholdet og begynt med trening. Dermed har jeg kunnet slutte med insulin. Da jeg benyttet insulin måtte jeg omtrent halvere dosen ved reiser til Syden. Hva skjer når jeg nå drar til Syden? Jeg bruker Glucophage 2x500 tre ganger daglig og Mindiab 3x5 mg morgen.

  25.02.2007 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Holdbarhet av insulin?

  Jeg opplevde for ca. to år siden å få insulin utgått på dato før jeg tok det i bruk. Jeg ante fred og ingen fare og brukte dette insulinet og fikk mye merkelige blodsukker - trodde jo at jeg var under behandling. Da jeg oppdaget hva som var på ferde, fikk jeg nytt insulin, og ting rettet på seg. Etter dette har jeg vært nøye med å kontrollere hva jeg får utlevert fra apoteket, men jeg har merket meg at jeg flere ganger har fått insulin som antagelig har vært på kanten. Dersom jeg har insulin som går ut i mars, er da insulin som har varighet til mars brukbart? Hva om jeg på grunn av reise eller annet må bruke dette insulinet noen dager i april?

  21.02.2007 Behandling
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Hjelp for meg med diabetes og spiseforstyrrelse?

  Jeg er en jente på 23 som lurer på om det fins noe tilbud for meg som har vektproblemer/spiseforstyrrelse? Jeg har alltid slitt med vekta så lenge jeg kan huske, men før jeg fikk diagnosen diabetes type 1, gikk jeg ned mye i vekt (ca. 15 kg), og jeg følte at jeg endelig hadde nådd min idealvekt. Men da jeg begynte med insulin, gikk jeg raskt opp i vekt igjen. Jeg har nå gått opp ca. 50 kg, og sliter veldig med spiseforstyrrelse. Det veksler mellom bullemi og overspising uten å kaste opp etterpå. Jeg har slitt med denne spiseforstyrrelsen i ca. 10 år. I noen perioder har det gått veldig bra, mens i andre perioder kaster jeg opp 2-3 ganger om dagen. Jeg vet at det er veldig viktig at jeg må ned i vekt pga. min diabetes, men jo større press jeg føler om å gå ned i vekt, jo verre blir spiseforstyrrelsen. Jeg synes det er veldig flaut å snakke om dette problemet mitt, og er redd for ikke å bli tatt alvorlig. Depresjon/angst er nemlig et annet problem jeg sliter med, og jeg stoler ikke på noen, derfor er det ingen som vet om spiseforstyrrelsen min. Jeg ønsker hjelp, men vet ikke hvor jeg skal henvende meg. Hilsen frustrert jente

  15.02.2007 Behandling
  Besvart av Randi Abrahamsen, Spesialist i klinisk psykologi
 • Opplæring som voksen med diabetes type 1?

  Jeg er en jente på 23 år og har hatt diabetes type 1 i litt over et år. Da jeg hadde fått diagnosen fikk jeg en insulinpenn i hånden og det var det. Er det sånn det skal være? Eller har jeg bare en slapp lege? Jeg har et blodsukkerapparat som måler opp til 33 mmol og en gang hadde jeg over det. Da målte jeg ketoner i urinen og den var tre. Da tok jeg kontakt med legevakten og fikk beskjed å sette 5 hurtigvirkende og se det an, men siden jeg var så ung var det ikke så krise men hadde jeg vært eldre hadde jeg blitt innlagt på sykehus. Så det jeg lurer på, stemmer det at når man er ung er det ikke så farlig med høyt blodsukker? Med tanke på at jeg ennå sliter med dårlig blodsukkerkontroll og sjelden ligger under 15 mmol/l.

  12.02.2007 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Hvorfor ikke stå og gå for mye etter amputasjon av tå?

  Jeg har fått amputert venstre storetå og leddet ovenfor. Jeg har fått beskjed om ikke å stå og gå for mye, heller ikke belaste/løfte tungt. Noen god forklaring på hvorfor ikke har jeg derimot aldri fått. Kan dere svare meg på hvorfor jeg skal være forsiktig med å gå og stå?

  09.02.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hva er charcot fot? Er urinlekkasje en komplikasjon til diabetes?

  Hva er charcot fot - og hvordan behandles det? Har dette sammenheng med diabetes? Er urinlekkasje en komplikasjon til diabetes?

  01.02.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Varierende effekt av insulin?

  Jeg har endel ganger vært i tvil om innholdet i mine insulinpenner (hovedsaklig NovoRapid) har vært svekket pga lagring, temperatursvingninger, varierende produksjonkvalitet e.l. Dette har vært spesielt aktuelt for meg i en periode hvor hvetebrødsdagene ser ut til å gradvis ta slutt, og hvor blodsukkeret kan være lunefullt. Finnes det noen bedre metode for å teste innholdet enn å prøve-og-feile?

  05.01.2007 Behandling
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • HbA1c - Hva er det?

  Når jeg måler daglige blodsukkerverdier ligger de mellom 6 og 7. I løpet av et par måneder vil gjennomsnittet da ligge på ca 6,5. Er det slik at langtidsblodsukkeret som jeg måler hos legen da skal ligge ca. 1-2 målenheter under mitt gjennomsnitt på 6,5? Eller har jeg misforstått? Kan dere si noe om hvordan langtidsblodsukkeret som en tar med legen ligger i forhold til de verdiene en måler selv til daglig?

  18.07.2006 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Insulinpumpe ved mye bading i Syden?

  Min sønn på 8 år har hatt diabetes type 1 siden han var ca. 2 år. Han har hatt insulinpumpe i snart 4 år nå og det har fungert veldig bra. Vi planlegger sydentur neste sommer. Dagene vil vel stort sett bli tilbragt i vannet, og det vil bli vanskelig å ta av og på pumpa hele tiden. Er det noen som har erfaring med dette? Er det beste gå over til insulinpenner i den perioden? Han var veldig vanskelig å regulere med penner og dette var årsaken til at han fikk pumpe.

  26.06.2006 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Kolesterolsenkende medisin ved diabetes type 1?

  Jeg har nettopp lest boken "Diabetes for livet, aldri fred å få?" og igjen leser jeg om at hvis kolesterolet er over 4 og man har hatt diabetes i mer enn 30 år, så skal man begynne på medisiner som senker kolesterolet eller fortynner blodet. Sist jeg var til lege, fikk jeg beskjed at mitt kolesterol var 5,9 og dette var bra nok. Er dette det gode kolesterolet eller det dårlige? spurte jeg, men fikk igjen som svar at dette var bra nok. Jeg har hatt diabetes type 1 i 39 år og har en far som har hatt gjentatte hjerteinfarkt og hjertestans. Han har hatt diabetes type 1 i 36 år. Jeg blir litt usikker - skal jeg bruke noe medisin for kolesterolet?

  01.06.2006 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin