Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder og diabetessykepleier

Gry Anita Lillejordet

Jobber som veileder på Diabeteslinjen. Har vært diabetessykepleier på diabetespoliklinikken ved Ahus. Holder også foredrag om diabetes for helsepersonell og andre som ønsker mer kunnskap.

Professor, spesialist i barnemedisin

Hans-Jacob Bangstad

Diabetesspesialist ved barneavdelingen på Oslo universitetssykehus, Ullevål. Vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1 hos barn og unge siden 2004. Medlem i Diabetesforbundets medisinske fagråd. Sterkt engasjert i diabetesforskning.

Endokrinolog og professor i indremedisin

Kristian Folkvord Hanssen

Er forsker og har diabetespasienter i poliklinisk behandling på Oslo universitetssykehus, Aker. Var i en årrekke leder, nå medlem, av Diabetesforbundets medisinske fagråd og har i flere år vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Kan det gjøres noe med krampaktige smerter i benet?

  Jeg har ikke diabetes, men på grunn av en annen autoimmun stoffskiftelidelse har jeg i mange år hatt problemer med blodsukkersvingninger. Dette blir forsøkt regulert med kosthold. Mitt problem er høyre ben/fot. Det er smerter i sener/ muskulatur som forhindrer normal aktivitet. Det arter seg som krampeaktige smerter fra hoften og ned, som gjør at jeg halter. Foten blir kald og følelsesløs (fremre del av foten) og det kjennes ut som jeg går på puter. Tilstanden gjør at jeg ikke kan gå i trapper, eller i bratte stigninger. Det utløser smertene og følelsesløsheten med en gang. Stoffskiftet er velregulert, og B12 blir tatt daglig etter påvist mangel. Jeg synes problemet minner om symptomer etter lang tid med diabetes? Da jeg ikke kan bevege meg normalt lenger, lurer jeg på hva jeg kan gjøre med problemet. Legen kan ikke svare meg da røntgenbilder var normale.

  13.12.2005 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hudkløe og diabetes?

  En av symptomene ved diabetes type 2 er hudkløe. Jeg er plaget av kløe i armer og skuldre. Finnes det en behandling for dette?

  22.11.2005 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Vil vektreduksjon gjøre at jeg kan unngå insulinstart?

  Jeg lurer på hvordan jeg skal greie å trimme og spise riktig for å gå ned i vekt. Har cøliaki, høyt blodtrykk og spiseproblemer. Noen ganger i løpet av disse årene har jeg gått ned i vekt, et par ganger ca. 20 kg, men de er kommet på igjen. Nå vil legen min at jeg skal begynne med insulin. Det har jeg liten lyst til pga. følinger og vektøkning. Kan man slutte med insulin hvis en først har begynt? Det er dumt å ta medisin hvis en kan trimme seg friskere.

  17.11.2005 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Urolige bein vanlig hos personer med diabetes?

  Har den siste tiden vært urolig i bena. Leste på en nettside at dette kan være vanlig hos personer med diabetes? Hvordan kan dette behandles?

  02.11.2005 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Påvirkning av blodsukker ved røyking og snusing?

  Jeg har røkt mesteparten av mitt liv, men sluttet for noen år siden. Gikk deretter over til snus (som nok ikke er noe bedre). Bestemte meg her om dagen for å slutte også med snusen. Da jeg kuttet ut nikotinen ble blodsukkeret mitt noe uregjerlig og svingte veldig mye. Var oppe i 14 mmol/l mot normalt maks 10 tidligere. Jeg bruker metformin 1000 mg 3 ganger om dagen. Kan det at jeg sluttet med nikotin gjøre at kroppen reagerer på noen måte slik at blodsukkeret øker? Jeg frykter jo også at egenproduksjon av insulin kanskje er gått ned, men håper selvsagt at det ikke er tilfelle. Det var jo også pussig at dette skjedde akkurat når jeg kuttet ut nikotinen.

  26.10.2005 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Influensavaksine for alle med diabetes?

  Det har i det siste kommet frem i media at personer med diabetes bør vaksinere seg mot influensa. Er dette generelt for alle med diabetes eller er det en vurdering man må ta med sin fastlege?

  19.10.2005 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Bekymring over at datter med diabetes røyker?

  Er ei bekymret mamma til ei jente på snart 20 år. Hun har hatt diabetes type 1 siden hun var 11 år, og har hele tiden hatt en velregulert diabetes. Er veldig flink til å styre sin diabetes selv og har aldri hatt store problemer med sykdommen. MEN hun røyker, og det er til stor bekymring for oss foreldre. At det er farligere for en med diabetes å røyke vet vi, og det vet også jenta vår. Hvor lenge hun har holdt på er vi usikre på, mer eller mindre noen år tror vi. Dette er et problem hun egentlig ikke vil vedkjenne seg og helst ikke vil snakke om. Vi vil så gjerne hjelpe henne å slutte, men hun er veldig avvisende. Problemet er også at hun omgåes flest røykende venner, og det vil nok gjøre røykeslutt vanskelig. Dette er blitt ett stort problem for oss i forhold til henne, og vi føler at vi maser daglig om dette og at det på en måte forsurer hverdagen for oss alle. Slik vil vi ikke ha det. Hun studerer og bor hjemme og vi ønsker å ha det fint sammen. Men hva kan vi gjøre for at hun skal slutte? Noen gode råd? Faren har røyket litt og kjenner litt til problemet med å slutte, mens jeg som mamma ikke har det og har null kjennskap til problemet. Vi vet ikke om vi skal slutte å snakke om dette, eller om vi skal fortsette å gjøre henne oppmerksom på at hun bør kutte dette. I tillegg til hoste og stygg røyklukt av klær, er angsten for komplikasjoner pga. diabetes kombinert med røyking veldig stor hos oss.

  03.10.2005 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Idealverdi for TSH (thyroxin)?

  Jeg bruker en egenjournal for å notere resultater på prøver. Jeg lurer på feltet TSH, er det thyroxin nivået i blodet, og hva er idealverdien?

  20.09.2005 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Nedsatt vibrasjonssans i beina?

  Ved siste besøk hos legen viste det seg at jeg kun registrerte vibrasjon på en av sidene på føttene. Hadde god blodsirkulasjon og gode berøringsreflekser. Har i mange år hatt vondt i fot og benene opp til hoftene når jeg går. Får veldig vondt når jeg går på bevegelig underlag slik som sand og snø og lignende. Kan da smertene ha noe med at jeg ikke registrerer vibrasjoner på dette underlaget og som igjen forplanter seg opp til hoftene?

  17.09.2005
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Økende leddsmerter ved svingende blodsukker?

  Jeg fikk diabetes type 1 for 2 år siden. Går i dag på insulin NovoRapid og syns det fungerer bra. Jeg har etter diagnosen opplevd smerter og minsket rørlighet i skulder og hofteledd. Smertene vandrer, men jeg opplever at de blir verre når jeg svinger mye i blodsukker. HbA1c lå rundt 6 ved sist måling så jeg er godt regulert, men svinger fra føling rundt 2,5 til ca. 10 under dagen og ligger som regel rundt 9 fastende på morgenen. Kan smertene ha noe med nevropati å gjøre? Jeg har reumatisme i slekten. Kan det påvirke at jeg er ekstra følsom for å få smerter i muskler og ledd? Smerten påminner om muskel-leddsmerter man kan få ved høy feber. Jeg er aktiv og går vanligvis lange turer hver dag så grunnkondisjonen er god. Vet i dag ikke hva jeg skal gjøre. Det er i perioder vanskelig å kjøre bil og det blir vanskelig å gå turer som jeg pleier. Kan jeg kontakte en fysioterapeut som har greie på diabetes? Skal jeg sitte stille? Smertestillende hjelper, men jeg liker ikke å ta tabletter når jeg ikke vet hvorfor smertene kommer.

  14.09.2005 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin