Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Klinisk ernæringsfysiolog

Christine Toft

Jobber ved Lovisenberg Diakonale sykehus, Oslo. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2014. Hun har vært med på å utvikle Diabetesforbundet kostholdsider på nett diabetes.no/kosthold.

Veileder

Frida Pettersen

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Tidligere jobbet som lege-/helsesekretær og rådgiver innen helseforsikring.

Veileder og diabetessykepleier

Gry Anita Lillejordet

Jobber som veileder på Diabeteslinjen. Har vært diabetessykepleier på diabetespoliklinikken ved Ahus. Holder også foredrag om diabetes for helsepersonell og andre som ønsker mer kunnskap.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Kolesterolsenkende medisin ved diabetes type 1?

  Jeg har nettopp lest boken "Diabetes for livet, aldri fred å få?" og igjen leser jeg om at hvis kolesterolet er over 4 og man har hatt diabetes i mer enn 30 år, så skal man begynne på medisiner som senker kolesterolet eller fortynner blodet. Sist jeg var til lege, fikk jeg beskjed at mitt kolesterol var 5,9 og dette var bra nok. Er dette det gode kolesterolet eller det dårlige? spurte jeg, men fikk igjen som svar at dette var bra nok. Jeg har hatt diabetes type 1 i 39 år og har en far som har hatt gjentatte hjerteinfarkt og hjertestans. Han har hatt diabetes type 1 i 36 år. Jeg blir litt usikker - skal jeg bruke noe medisin for kolesterolet?

  01.06.2006 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hudreaksjon ved bruk av insulin?

  Jeg opplever noen gangar at jeg får en rød hard hevelse (ca 2 cm i diameter) på stikkstedet der jeg har satt Levemir. Den går bort etter noen dager. Setter 16 enheter en gang i døgnet med 5 mm nål. Hva er grunnen til det?

  22.05.2006 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Rettigheter med diabetes i EØS-land?

  Hvilke rettigheter har man og hva bør man tenke på i forhold til å flytte utenlands med sin diabetes type 1? Jeg skal flytte til Danmark og lurer på om jeg har rett til samme hjelpemidler og behandlingsform som jeg i dag mottar i Norge? Jeg tenker da på konsultasjon hos spesialist/fastlege, øyekontroll, fotkontroll osv. Vil jeg kunne hente ut medisiner på blå resept eller tilsvarende? Er i dag godt fornøyd med mitt eget behandlingsopplegg med insulinpumpe og regelmessig kontroll hos spesialist for diabetes, kontroll av øyne, samt noe korreksjon på øyne med laserbehandling. Vil man kunne forvente tilsvarende opplegg i et annet EØS land?

  07.05.2006 Rettigheter
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Stor påkjenning på hjertet ved ekstra høyt blodsukker?

  Jeg har diabetes type 1 og relativt ofte altfor høyt blodsukker. Det er ikke uvanlig at det overstiger 27 mmol/l. Mange ganger er det første fysiske symptomet jeg får på hyperglykemi en følelse av uro inni brystet - nesten som om hjertet dirrer. Kan dette være et tegn på at hjertet utsettes for ekstra stor belastning når blodsukkeret er så høyt?

  29.03.2006 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Ikke sette insulin på barnet om natten?

  Jeg har en sønn på fire år som har diabetes type 1. Vi har hatt litt problemer med for høyt blodsukker fra klokka 14 og utover på kvelden. Sist gang dette skjedde hadde han over 18 mmol/l klokka 23 og vi ringte sykehuset for råd. De sa at vi ikke burde gi han insulin når han sover. Vi er uenig i dette. Han hadde over 14 i blodsukker klokka 03 også og da synes jeg det er rart de mener dette? Har prøvd etterpå å gi han en halv ekstra enhet NovoRapid til kveldsmaten enn det vi normalt ville gitt til et brødmåltid på dagen, og det ser ut til å fungere bra og at vi da unngår den toppen i 23-tiden. Men synes dere det er riktig å ikke gi insulin på natta når han er så høy? Han får fast 1,5 enhet Insulatard klokka 19 på kvelden.

  24.03.2006 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Høyt blodsukker etter trening?

  Jeg har diabetes type 2 og trener tre dager i uka på treningsstudio. Fin HbA1c (langtidsblodsukker) på 45 mmol/mol (6.3 %). Følgende skjedde her om dagen: Jeg spiste ei skive grovbrød til frokost og et beger salat med kylling til lunsj. Dro på spinning like etter jobb, og rakk dermed ingen middag. Spiste ei lita skive grovbrød istedet. Etter treninga var jeg fullstendig tom - svett, sliten og utmattet. Tenkte jeg skulle måle blodsukkeret - og det var 7.3 mmol/l! Jeg kan ikke forstå at det ikke var lavere? Jeg hadde trodd at det ville sunket kraftig når jeg hadde trent så hardt. Hvorfor skjedde ikke det?

  19.03.2006 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Nedsatt hukommelse pga. alvorlige følinger?

  Etter å ha hatt diabetes type 1 i 38 år, med en del alvorlige følinger, merker jeg at hukommelsen er blitt dårligere. Dette har jeg nevnt for legen min et par ganger. Men jeg har på følelsen at han ikke tar dette på alvor. Hvordan er forskningen på dette området? Kan jeg selv gjøre noe for å stoppe denne negative utviklingen? Jeg meldte meg på et datakortkurs, noe som bare har gjort meg enda mer frustrert. For på disse testene blir jeg virkelig konfrontert med hvor dårlig jeg husker. For ikke å slite meg helt ut psykisk, så har jeg derfor tenkt å gjennomføre kurset, men vente med resten av testene til slutt. Kan nevne at jeg ellers er i fysisk god form, da jeg daglig går turer på ca.1 time.

  13.03.2006 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Diabetes type 1 og rettigheter i arbeidslivet?

  Hvis jeg kommer for sent på jobb pga. lavt blodsukker, må jeg ta det som avspasering/trekk i lønn? Jeg lurer litt generelt på mine rettigheter med diabetes type 1 i arbeidslivet også.

  02.03.2006 Rettigheter
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Sammenheng mellom diabetes og mageplager?

  Leste medlemsbladet Diabetes om en forskning fra Vestlandet om en ny type diabetes, som har sammenheng med magetrøbbel og er forårsaket av noe annet enn diabetes type 1. Jeg er 36 år og har hatt diabetes type 1 i 20 år. Året før jeg fikk diabetes hadde jeg mye mage-/fordøyelsestrøbbel som lignet kolikk/magekatarr/forstoppelse. Jeg ser en klar sammenheng mellom denne mageinfeksjonen og utvikling av min diabetes type 1. Magen min ble ikke bra, og jeg må hver kveld drikke magnesiumoksid for å kunne gå på do. Går det an å finne ut om jeg har denne typen diabetes som denne forskningen har funnet ut? I tilfelle hvordan?

  11.02.2006 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Overgang fra Insulatard til Levemir?

  Jeg skal nå begynne med Levemir. Jeg har til nå brukt Insulatard med en dose om morgen og kvelden. Var/er plaget av nattlige følinger. Bruker også NovoRapid til måltider. Jeg lurer litt på hvordan jeg skal legge opp løpet. Jeg registrerer at mange kun bruker en injeksjon i døgnet med Levemir? Jeg er en person som er avhengig av å redusere den nattlige dosen med Insulatard i forhold hva jeg har gjort på dagen/kvelden. Har jeg trent eller drukket litt alkohol, må jeg redusere den nattlige dosen betraktelig. Hvordan vil dette fungere med kun en injeksjon av Levemir? Hvis en setter Levemirdosen om morgenen, hva kan da ev. skje den påfølgende natten? Hvis jeg for eksempel har gått på ski hele dagen, og tidligere var avhengig av å redusere den nattlige dosen for å unngå føling om natten? Er det da eventuelt best å bruke Levemir morgen og kveld? Eller kun om kvelden, da en vet hva en har gjort på dagen?

  08.02.2006 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin