Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder

Frida Pettersen

Veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Utdannet helsesekretær og har tidligere jobbet på privat sykehus og som rådgiver innen helseforsikring.

Diabetessykepleier og koordinator

Gry Anita Lillejordet

Diabetessykepleier, foredragsholder, veileder på Diabeteslinjen siden 2010 og koordinator fra september 2019.

Professor, spesialist i barnemedisin

Hans-Jacob Bangstad

Diabetesspesialist ved barneavdelingen på Oslo universitetssykehus, Ullevål. Vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1 hos barn og unge siden 2004. Medlem i Diabetesforbundets medisinske fagråd. Sterkt engasjert i diabetesforskning.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Diabetes type 1 og rettigheter i arbeidslivet?

  Hvis jeg kommer for sent på jobb pga. lavt blodsukker, må jeg ta det som avspasering/trekk i lønn? Jeg lurer litt generelt på mine rettigheter med diabetes type 1 i arbeidslivet også.

  02.03.2006 Rettigheter
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Sammenheng mellom diabetes og mageplager?

  Leste medlemsbladet Diabetes om en forskning fra Vestlandet om en ny type diabetes, som har sammenheng med magetrøbbel og er forårsaket av noe annet enn diabetes type 1. Jeg er 36 år og har hatt diabetes type 1 i 20 år. Året før jeg fikk diabetes hadde jeg mye mage-/fordøyelsestrøbbel som lignet kolikk/magekatarr/forstoppelse. Jeg ser en klar sammenheng mellom denne mageinfeksjonen og utvikling av min diabetes type 1. Magen min ble ikke bra, og jeg må hver kveld drikke magnesiumoksid for å kunne gå på do. Går det an å finne ut om jeg har denne typen diabetes som denne forskningen har funnet ut? I tilfelle hvordan?

  11.02.2006 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Overgang fra Insulatard til Levemir?

  Jeg skal nå begynne med Levemir. Jeg har til nå brukt Insulatard med en dose om morgen og kvelden. Var/er plaget av nattlige følinger. Bruker også NovoRapid til måltider. Jeg lurer litt på hvordan jeg skal legge opp løpet. Jeg registrerer at mange kun bruker en injeksjon i døgnet med Levemir? Jeg er en person som er avhengig av å redusere den nattlige dosen med Insulatard i forhold hva jeg har gjort på dagen/kvelden. Har jeg trent eller drukket litt alkohol, må jeg redusere den nattlige dosen betraktelig. Hvordan vil dette fungere med kun en injeksjon av Levemir? Hvis en setter Levemirdosen om morgenen, hva kan da ev. skje den påfølgende natten? Hvis jeg for eksempel har gått på ski hele dagen, og tidligere var avhengig av å redusere den nattlige dosen for å unngå føling om natten? Er det da eventuelt best å bruke Levemir morgen og kveld? Eller kun om kvelden, da en vet hva en har gjort på dagen?

  08.02.2006 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Unngå lavt blodsukker ved skigåing?

  Jeg opplever at ved skigåing er det helt spesielt vanskelig å kontrollere blodsukkeret. Det faller svært raskt, og tar bort mye av gleden ved å gå på ski. Finnes det noen gode råd eller tips om hvordan for lavt blodsukker kan unngås ved skigåing (hurtig skigåing/skøyting)?

  31.12.2005 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Kan det gjøres noe med krampaktige smerter i benet?

  Jeg har ikke diabetes, men på grunn av en annen autoimmun stoffskiftelidelse har jeg i mange år hatt problemer med blodsukkersvingninger. Dette blir forsøkt regulert med kosthold. Mitt problem er høyre ben/fot. Det er smerter i sener/ muskulatur som forhindrer normal aktivitet. Det arter seg som krampeaktige smerter fra hoften og ned, som gjør at jeg halter. Foten blir kald og følelsesløs (fremre del av foten) og det kjennes ut som jeg går på puter. Tilstanden gjør at jeg ikke kan gå i trapper, eller i bratte stigninger. Det utløser smertene og følelsesløsheten med en gang. Stoffskiftet er velregulert, og B12 blir tatt daglig etter påvist mangel. Jeg synes problemet minner om symptomer etter lang tid med diabetes? Da jeg ikke kan bevege meg normalt lenger, lurer jeg på hva jeg kan gjøre med problemet. Legen kan ikke svare meg da røntgenbilder var normale.

  13.12.2005 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hudkløe og diabetes?

  En av symptomene ved diabetes type 2 er hudkløe. Jeg er plaget av kløe i armer og skuldre. Finnes det en behandling for dette?

  22.11.2005 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Vil vektreduksjon gjøre at jeg kan unngå insulinstart?

  Jeg lurer på hvordan jeg skal greie å trimme og spise riktig for å gå ned i vekt. Har cøliaki, høyt blodtrykk og spiseproblemer. Noen ganger i løpet av disse årene har jeg gått ned i vekt, et par ganger ca. 20 kg, men de er kommet på igjen. Nå vil legen min at jeg skal begynne med insulin. Det har jeg liten lyst til pga. følinger og vektøkning. Kan man slutte med insulin hvis en først har begynt? Det er dumt å ta medisin hvis en kan trimme seg friskere.

  17.11.2005 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Urolige bein vanlig hos personer med diabetes?

  Har den siste tiden vært urolig i bena. Leste på en nettside at dette kan være vanlig hos personer med diabetes? Hvordan kan dette behandles?

  02.11.2005 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Påvirkning av blodsukker ved røyking og snusing?

  Jeg har røkt mesteparten av mitt liv, men sluttet for noen år siden. Gikk deretter over til snus (som nok ikke er noe bedre). Bestemte meg her om dagen for å slutte også med snusen. Da jeg kuttet ut nikotinen ble blodsukkeret mitt noe uregjerlig og svingte veldig mye. Var oppe i 14 mmol/l mot normalt maks 10 tidligere. Jeg bruker metformin 1000 mg 3 ganger om dagen. Kan det at jeg sluttet med nikotin gjøre at kroppen reagerer på noen måte slik at blodsukkeret øker? Jeg frykter jo også at egenproduksjon av insulin kanskje er gått ned, men håper selvsagt at det ikke er tilfelle. Det var jo også pussig at dette skjedde akkurat når jeg kuttet ut nikotinen.

  26.10.2005 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Influensavaksine for alle med diabetes?

  Det har i det siste kommet frem i media at personer med diabetes bør vaksinere seg mot influensa. Er dette generelt for alle med diabetes eller er det en vurdering man må ta med sin fastlege?

  19.10.2005 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin