Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder tyrkisk og sykepleier

Abdullah Karagøz

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Er til daglig intensivsykepleier på barneintensiven Rikshospitalet. Tidligere jobbet med barn og unge med nyoppdaget diabetes. Har tyrkisk opprinnelse og ringer tilbake til de som ønsker veiledning på tyrkisk.

Psykolog og PhD

Ane Wilhelmsen-Langeland

Jobber ved Institutt for Psykologisk Rådgivning (IPR) og Bjørgvin DPS (Helse Vest). Diabeteslinjens fagekspert på diabetes og psykisk helse fra 2011- besvarer aktuelle netthenvendelser. Hatt diabetes type 1 siden 1991. Medlem av Diabetesforbundets faggruppe for diabetespsykologi.

Apoteker

Anne-Elisabeth Guldseth

Apoteker i Boots apotek Magneten, Levanger. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2004. Besvarer spørsmål om medikamenter, generisk bytte, bivirkninger, hjelpemidler, rettigheter resept/refusjon og praktiske løsninger og lovverk i fm utenlandsreiser. Har diabetes type 1.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Opplæring som voksen med diabetes type 1?

  Jeg er en jente på 23 år og har hatt diabetes type 1 i litt over et år. Da jeg hadde fått diagnosen fikk jeg en insulinpenn i hånden og det var det. Er det sånn det skal være? Eller har jeg bare en slapp lege? Jeg har et blodsukkerapparat som måler opp til 33 mmol og en gang hadde jeg over det. Da målte jeg ketoner i urinen og den var tre. Da tok jeg kontakt med legevakten og fikk beskjed å sette 5 hurtigvirkende og se det an, men siden jeg var så ung var det ikke så krise men hadde jeg vært eldre hadde jeg blitt innlagt på sykehus. Så det jeg lurer på, stemmer det at når man er ung er det ikke så farlig med høyt blodsukker? Med tanke på at jeg ennå sliter med dårlig blodsukkerkontroll og sjelden ligger under 15 mmol/l.

  12.02.2007 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Hvorfor ikke stå og gå for mye etter amputasjon av tå?

  Jeg har fått amputert venstre storetå og leddet ovenfor. Jeg har fått beskjed om ikke å stå og gå for mye, heller ikke belaste/løfte tungt. Noen god forklaring på hvorfor ikke har jeg derimot aldri fått. Kan dere svare meg på hvorfor jeg skal være forsiktig med å gå og stå?

  09.02.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hva er charcot fot? Er urinlekkasje en komplikasjon til diabetes?

  Hva er charcot fot - og hvordan behandles det? Har dette sammenheng med diabetes? Er urinlekkasje en komplikasjon til diabetes?

  01.02.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Varierende effekt av insulin?

  Jeg har endel ganger vært i tvil om innholdet i mine insulinpenner (hovedsaklig NovoRapid) har vært svekket pga lagring, temperatursvingninger, varierende produksjonkvalitet e.l. Dette har vært spesielt aktuelt for meg i en periode hvor hvetebrødsdagene ser ut til å gradvis ta slutt, og hvor blodsukkeret kan være lunefullt. Finnes det noen bedre metode for å teste innholdet enn å prøve-og-feile?

  05.01.2007 Behandling
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Insulinpumpe ved mye bading i Syden?

  Min sønn på 8 år har hatt diabetes type 1 siden han var ca. 2 år. Han har hatt insulinpumpe i snart 4 år nå og det har fungert veldig bra. Vi planlegger sydentur neste sommer. Dagene vil vel stort sett bli tilbragt i vannet, og det vil bli vanskelig å ta av og på pumpa hele tiden. Er det noen som har erfaring med dette? Er det beste gå over til insulinpenner i den perioden? Han var veldig vanskelig å regulere med penner og dette var årsaken til at han fikk pumpe.

  26.06.2006 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Kolesterolsenkende medisin ved diabetes type 1?

  Jeg har nettopp lest boken "Diabetes for livet, aldri fred å få?" og igjen leser jeg om at hvis kolesterolet er over 4 og man har hatt diabetes i mer enn 30 år, så skal man begynne på medisiner som senker kolesterolet eller fortynner blodet. Sist jeg var til lege, fikk jeg beskjed at mitt kolesterol var 5,9 og dette var bra nok. Er dette det gode kolesterolet eller det dårlige? spurte jeg, men fikk igjen som svar at dette var bra nok. Jeg har hatt diabetes type 1 i 39 år og har en far som har hatt gjentatte hjerteinfarkt og hjertestans. Han har hatt diabetes type 1 i 36 år. Jeg blir litt usikker - skal jeg bruke noe medisin for kolesterolet?

  01.06.2006 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hudreaksjon ved bruk av insulin?

  Jeg opplever noen gangar at jeg får en rød hard hevelse (ca 2 cm i diameter) på stikkstedet der jeg har satt Levemir. Den går bort etter noen dager. Setter 16 enheter en gang i døgnet med 5 mm nål. Hva er grunnen til det?

  22.05.2006 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Rettigheter med diabetes i EØS-land?

  Hvilke rettigheter har man og hva bør man tenke på i forhold til å flytte utenlands med sin diabetes type 1? Jeg skal flytte til Danmark og lurer på om jeg har rett til samme hjelpemidler og behandlingsform som jeg i dag mottar i Norge? Jeg tenker da på konsultasjon hos spesialist/fastlege, øyekontroll, fotkontroll osv. Vil jeg kunne hente ut medisiner på blå resept eller tilsvarende? Er i dag godt fornøyd med mitt eget behandlingsopplegg med insulinpumpe og regelmessig kontroll hos spesialist for diabetes, kontroll av øyne, samt noe korreksjon på øyne med laserbehandling. Vil man kunne forvente tilsvarende opplegg i et annet EØS land?

  07.05.2006 Rettigheter
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Stor påkjenning på hjertet ved ekstra høyt blodsukker?

  Jeg har diabetes type 1 og relativt ofte altfor høyt blodsukker. Det er ikke uvanlig at det overstiger 27 mmol/l. Mange ganger er det første fysiske symptomet jeg får på hyperglykemi en følelse av uro inni brystet - nesten som om hjertet dirrer. Kan dette være et tegn på at hjertet utsettes for ekstra stor belastning når blodsukkeret er så høyt?

  29.03.2006 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Ikke sette insulin på barnet om natten?

  Jeg har en sønn på fire år som har diabetes type 1. Vi har hatt litt problemer med for høyt blodsukker fra klokka 14 og utover på kvelden. Sist gang dette skjedde hadde han over 18 mmol/l klokka 23 og vi ringte sykehuset for råd. De sa at vi ikke burde gi han insulin når han sover. Vi er uenig i dette. Han hadde over 14 i blodsukker klokka 03 også og da synes jeg det er rart de mener dette? Har prøvd etterpå å gi han en halv ekstra enhet NovoRapid til kveldsmaten enn det vi normalt ville gitt til et brødmåltid på dagen, og det ser ut til å fungere bra og at vi da unngår den toppen i 23-tiden. Men synes dere det er riktig å ikke gi insulin på natta når han er så høy? Han får fast 1,5 enhet Insulatard klokka 19 på kvelden.

  24.03.2006 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin