Hvorfor høyere blodsukker etter styrketrening ved diabetes type 2?

Kost/fysisk aktivitet

Besvart: 16.01.2017

Spørsmål:

Jeg er en mann på 41 år som fikk diabetes type 2 i fjor. Jeg har holdt på med styrketrening i 3-4 uker. Blodsukkeret, både fastende og ikke fastende, har økt i forhold til da jeg bare spiste sunt og gikk turer. Hva skyldes dette? Skal jeg slutte med styrketrening? Jeg trener tungt med få repetisjoner. Løper i 10 min som oppvarming, og sykling i 30 min til slutt.

Svar:

De fleste med type 2 diabetes opplever at blodsukkeret synker ved fysisk aktivitet. Dette gjelder både turgåing og styrketrening. Den mest sannsynlige årsaken til at blodsukkeret øker, er insulinmangel. Du er forholdsvis ung til å få type 2 diabetes, og flere i din situasjon viser seg å ha langsomt debuterende diabetes type 1 (LADA). Jeg vet for lite om deg til å si noe mer om dette, men jeg ville sjekket om diagnosen din er korrekt. Dette kan gjøres ved hjelp av en blodprøve. Uansett tror jeg at årsaken er relativ insulinmangel. Jeg anbefaler deg å ta det opp med legen som behandler din diabetes. I utgangspunktet tror jeg ikke svaret er å slutte med den treningen du kanskje liker, men å vurdere omlegging av behandlingen.

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken

Bli medlem

Du får tilgang til gode medlemsfordeler, informasjon, råd og tips. Som medlem er du en viktig støttespiller i arbeidet med diabetes, og du gir oss mulighet til å kjempe for dine rettigheter.