Kan jeg ha LADA hvis jeg ikke har anti-GAD?

Behandling

Besvart: 06.02.2017

Spørsmål:

Jeg har fått vite av fastlegen min at jeg antagelig har LADA og ikke diabetes 2. Jeg skjønte ikke alt hun snakket om for jeg ble så forvirret. Jeg hadde aldri hørt om LADA, men vet nå at det er en type 1 hos voksne. Jeg er 49 år og fikk diagnosen type 2 for fire år siden (den forrige fastlegen gjorde ikke noe mer utredning). Jeg veier 48 kg og er 154 cm høy. Så vidt jeg forstod har jeg testet negativt på anti-GAD, men C-peptid (?) var lavt, mellom 600 og 700. Jeg trener nesten hver dag og går 5-6 timer lange turer i helgene.

Kan jeg ha LADA hvis jeg ikke har anti-GAD?

Svar:

Nei, positiv anti-GAD i blodprøve er en forutsetning for å stille diagnosen LADA sammen med alder vanligvis over 35 år og en periode (vanligvis over 6 mnd.) hvor en ikke behøver insulinbehandling. Derfor hvis du har fått riktige detaljer, har du ikke LADA. Kanskje grunnen til at fastlegen har tenkt i den retningen kan være at du er slank og er i god fysisk form? Imidlertid er ca. 30 % av de med diabetes type 2 i Skandinavia slanke (som vanligvis ved LADA).

Besvart av:

Endokrinolog og professor i indremedisin

Endokrinolog og professor i indremedisin, Oslo universitetssykehus

Bli medlem

Du får tilgang til gode medlemsfordeler, informasjon, råd og tips. Som medlem er du en viktig støttespiller i arbeidet med diabetes, og du gir oss mulighet til å kjempe for dine rettigheter.