Dekket kostnader ved å fjerne infiltrater?

Rettigheter

Besvart: 05.03.2016

Spørsmål:

Jeg er ei jente på 23 år som har hatt diabetes type 1 i 18 år. De fem første åra brukte jeg vanlige insulinsprøyter, og varierte stikkstedene for hver injeksjon. Har siden jeg var ca. 10 år hatt en veldig vanskelig diabetes med høye blodsukkerverdier. Jeg har av den grunn måttet ta relativt mange injeksjoner daglig for å prøve å få ned blodsukkeret. Problemet mitt er infiltrater i mageområdet. Jeg fikk disse såkalte putene for mange år siden, og har hatt dem så lenge jeg kan huske. Dette gir meg et veldig dårlig selvbilde, og selvtillit er et ord som er ukjent for meg.

Mitt høyeste ønske er å få fjernet disse putene fra magen, men som student så har jeg ikke råd til å betale dette selv. Jeg tenker på dette døgnet rundt. Finnes det en mulighet til å få dekket kostnadene til et slikt inngrep eller må man betale det selv? Det er jo et resultat av sykdom/medisinering? Jeg har vært i kontakt med en klinikk som foretar slike inngrep, og det er ikke akkurat noe som studentøkonomien tillater.

Svar:

Putene på magen som du beskriver skyldes sannsynligvis delvis at insulin som blir injisert fremmer vekst av fettvev i underhuden. Som du sikkert vet går ofte putene tilbake når man er nøye med å variere stikksteder og å unngå å stikke i områder med puter. Likevel er det av og til slik at noen puter ikke går tilbake.

Jeg vet at det går an å gjøre noe med dette kirurgisk. I utgangspunktet tror jeg det er vanskelig å få dette dekket gjennom folketrygden. Likevel er det jo mulig å prøve. Fastlegen din bør henvise deg til en offentlig plastisk kirurgisk poliklinikk for å få dette vurdert.

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken