Varierende effekt av insulin?

Behandling

Besvart: 18.02.2016

Spørsmål:

Jeg har endel ganger vært i tvil om innholdet i mine insulinpenner (hovedsaklig NovoRapid) har vært svekket pga lagring, temperatursvingninger, varierende produksjonkvalitet e.l. Dette har vært spesielt aktuelt for meg i en periode hvor hvetebrødsdagene ser ut til å gradvis ta slutt, og hvor blodsukkeret kan være lunefullt.

Finnes det noen bedre metode for å teste innholdet enn å prøve-og-feile?

Svar:

Det finnes ikke noen måte å teste innholdet i en insulinpenn på annet enn, som du sier, "prøve-og-feile". Men dersom du vet at insulinet har vært utsatt for enten høye eller lave temperaturer (over vanlig romtemperatur over noe tid eller frost) bør du uansett ta i bruk en ny penn eller ampulle. Av erfaring vet jeg at det er bedre å gjøre dette og slippe og lure på om insulinet er OK, enn å skulle for enhver pris bruke opp insulinet som er igjen i pennen/ampullen.

Når det gjelder forhold vi som forbrukere ikke rår over, som produksjonsprosessen, må vi bare stole på at pennen eller ampullen har det innholdet produsenten lover oss - og så vidt jeg vet har ikke dette vært noe problem. Jeg vil tro at det er forhold som fra dag til dag spiller inn på blodsukkeret i større grad enn kvaliteten på insulinet, f.eks. matinntak, aktivitet, øvrig helsetilstand osv. Lykke til med justering av dosene!

Besvart av:

Apoteker

Apoteker, Diabeteslinjen