Kjeveskinne for søvnapné på blå resept?

Rettigheter

Besvart: 12.09.2017

Spørsmål:

Jeg er medlem i Diabetesforbundet og har ivrig lest i bladet for Fagfolk om undersøkelser og gode resultater av bittskinne mot søvnapné. Hvordan er det med å få dekket en slik kjeveskinne på blå resept? Søvnapné bidrar jo til å heve blodsukkeret om natten, gi masse stresshormoner og dårlig kvalitetssøvn med medfølgende mulighet for fedme og forhøyet langtidsblodsukker. Man får jo de langt vanskeligere CPAP-maskene dekket. Arbeider Diabetesforbundet med dette?

Lettelsen i hverdagen vil bli enorm dersom natten og søvnen blir kvalitativt bedre.

Svar:

Stine Vedvik, politisk rådgiver i Diabetesforbundet, svarer som følger:

Jeg har snakket med Somni, et tverrfaglig senter for snorking og søvnapné (http://www.somni.no/) og ifølge de har du rett på kjeveskinne på blå resept hvis du har resept på CPAP-maske (CPAP = Continuous Positive Airways Pressure). Dvs. at dersom du av en eller annen grunn ikke kan bruke CPAP-maskinen så har du rett på andre alternative hjelpemidler som kjeveskinne. Det er legen din som må skrive ut dette hvis du behandles i spesialisthelsetjenesten. Hvis du behandles hos fastlegen så må han eller hun henvise deg til spesialisthelsetjenesten så du kan vurderes der.

Systemet er altså tilrettelagt for at man skal kunne få kjeveskinne på blå resept, men det må skrives ut av en lege på sykehuset. Ifølge Somni ble dette bestemt i 2012, men mange leger kjenner visstnok ikke til det.Besvart av:

Leder og veileder

Leder og veileder, Diabeteslinjen

Bli medlem - gratis ut året!

Du får tilgang til gode medlemsfordeler, informasjon, råd og tips. Som medlem er du en viktig støttespiller i arbeidet med diabetes, og du gir oss mulighet til å kjempe for dine rettigheter.