Godt regulert med type 2, men likevel trett?

Behandling

Besvart: 25.01.2018

Spørsmål:

Jeg er en mann på 70 år som har hatt diabetes type 2 siden 2014. Langtidsblodsukker i har variert mellom 5,5 og 6,0 %, siste måling var 5,8 %. Av medisin tar jeg laveste dose av Metformin.
Mitt problem er tretthet, sovner lett i (god)stolen, spesielt etter måltid og utover kvelden, foran TV og hvis jeg leser. Kan dette skyldes min diabetes-sykdom?

Svar:

Ut fra det du forteller er blodsukkeret ditt meget godt regulert. Det er derfor usannsynlig at det er høyt blodsukker som er årsaken til at du er trett. Ut fra de andre opplysningene du gir, har du hatt diabetes i kort tid slik at komplikasjoner av diabetes er en usannsynlig årsak til tretthet.

Ellers er det slik at mange med diabetes type 2 også har søvnapné. Dette er en tilstand med snorking og pustestopp om natten som fører til at man får for lite oksygen til hjernen. Dette medfører blant annet tretthet. Ta opp med legen om dette er en mulig årsak? Hvis ikke, bør du ev. ta opp med legen å gjennomgå en generell undersøkelse med tanke på andre årsaker. Lykke til !

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken

Bli medlem - gratis ut året!

Du får tilgang til gode medlemsfordeler, informasjon, råd og tips. Som medlem er du en viktig støttespiller i arbeidet med diabetes, og du gir oss mulighet til å kjempe for dine rettigheter.