Hvor fort skal blodsukkersenkende tabletter virke?

Behandling

Besvart: 05.03.2016

Spørsmål:

Jeg har diabetes type 1. En venninne av meg på 24 år fikk for noen måneder siden vite at hun trolig har diabetes. Om det er type 1 eller 2 er enda ikke avgjort. Jeg kjenner dessverre lite til diabetes type 2 og vil gjerne vite omtrent hvor lenge hun skal gå på tabletter før de kan si om det virker eller ikke. Kan type 2 gi følinger på samme linje, altså like lett som for type 1? Hun har hatt blodsukker på 12-17 i flere dager, siden hun startet målinger, og forholdsvis mye ketoner i urinen. Jeg mener hun bør starte en behandling straks! Er det riktig? Hilsen bekymret 1'er.

Svar:

Siden venninnen din har fått blodsukkersenkende tabletter, er det tydelig at hennes lege mener at hun har diabetes type 2.
Hos unge mennesker slik som din venninne på 24 år, bør man anstrenge seg litt ekstra for å avklare dette. Hvis hennes diabetes har startet opp med vekttap og dårlig effekt av tabletter styrkes mistanken om at hun kanskje egentlig har diabetes type 1. Dette kan undersøkes ved å måle hennes insulinproduksjon og ved å måle om hun produserer antistoffer mot de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen. Dette kan påvises ved en fastende blodprøve tatt på et vanlig legekontor.

Så til dine spørsmål:
1) Din venninne har helt sikkert diabetes - ikke trolig.
2) De fleste blodsukkersenkende tabletter virker raskt. Unntaket her er glitazonene (Actos).
3) Man kan få føling også ved diabetes type 2 - avhengig av hva slags behandling man får.
4) Det høres ut som din venninne trenger annen behandling - mest sannsynlig insulin.

Venninnen din bør ta kontakt med behandlende lege. Det høres ikke ut som denne behandlingen fungerer.

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken