Å trene er bra for alle, men det er ekstra viktig å røre på seg for de som har diabetes.

– Musklene blir tvunget til å jobbe og bli sterkere, skjelettet belastes og styrkes, lunger og hjerte blir tvunget til å jobbe raskere for å forsyne kroppen med oksygen, vi får bedre oksygenopptak og bedre kondis, sier Peter Adolfsson, konsulent og forsker innenfor idrett og diabetes.

Fysisk aktivitet gjør oss mer hjertefriske, som Peter Adolfsson kaller det. De som er fysisk aktive, har mindre sannsynlighet for å bli rammet av ulike hjertesykdommer senere i livet, og det er en viktig beskyttelse for de som har diabetes. Det reduserer også risikoen for dødelighet ved hjertesykdom.

Bruker fett

Men de positive effektene stopper ikke der.

– Ved fysisk aktivitet bruker kroppen ikke bare karbohydrater som energi, men også fett. Det fører til at du får en bedre fordelt blodfettstatus. Det gode kolesterolet, HDL, stiger og det dårlig kolesterolet, LDL, synker. Dessuten går blodtrykket ned, som på sikt gir en teoretisk reduksjon i risikoen for hjerneblødning. Når du beveger mye på deg, presterer du også bedre på jobb og sover bedre om natten. Kroppen håndterer også bedre de negative effektene av stress. Stress reduserer kroppens insulinfølsomhet, og får blodsukkeret til å stige. Det er derfor svært nyttig for de med diabetes å «svette bort» stresshormoner.

Redusert insulinbehov

For personer med insulinbehandlet diabetes, gjør selve treningen at behovet for insulin reduseres.

– Den mengden du gir, fungerer bedre, du blir mer insulinfølsom og det blir lettere å holde vekten.

Ifølge Peter Adolfsson hevdes det også at de som trener regelmessig, er mer lykkelige. Treningen frigjør kroppens lykkehormoner, endorfiner, noe som får oss til å føle oss bedre.

– Insulin er en livsnødvendig og fantastisk medisin. Men i tillegg er fysisk aktivitet uten tvil den beste medisinen for alle og enhver.

En time daglig

Peter Adolfsson anbefaler en pulsøkende aktivitet i minst 60 minutter daglig. Og det som er bra, er at det ikke trenger å være løping, tennis eller spinning.

– Det kan være en rask gåtur, en runde golf, å klippe plenen eller luke potetåkeren. Det trenger heller ikke å være 60 sammenhengende minutter – tiden kan deles opp. Det er også positivt om du klarer å få inn styrketrening et par ganger i uken. For å unngå lave verdier er morgentrening bedre, da du normalt er mindre insulinfølsom om morgenen og risikoen for lave blodsukkerverdier reduseres.

For alle

Mosjon er for alle. Det finnes virkelig noe for alle, og det er aldri for sent å begynne. 

– Selv om du har fått kreft eller hatt hjerteinfarkt, er fysisk aktivitet i dag inkludert i rehabiliteringen. Trening er en del av diabetesbehandlingen, det har vi visst lenge. Kost, insulin og fysisk aktivitet er behandlingen.

– Hvilken treningsform er den beste?

– Den beste treningen er den som det blir noe av, og den som er morsom mens du holder på.

Likte du denne artikkelen? Les mer!

Denne artikkelen sto på trykk i Diabetes 1/2021. Les bladet digitalt her (for medlemmer) eller meld deg inn i Diabetesforbundet. Som medlem får du bladet i posten seks ganger i året. Du kan også kjøpe siste utgitte enkeltutgave av bladet i nettbutikken vår