Det sies at folk ikke drikker vin med bobler når det ikke er noe å feire og man ikke kan være mer enn noen få til stede samtidig, men perlende vin tilhører en annen kategori.

Og denne vinstilen passer like godt å glugge ned en lun aprildag som midtsommers. Franskmennene kaller derfor slike viner for glou-glou, men det finnes mange viner i denne kategorien som fyller flere behov enn dette. Til felles har mange at de er gjæret helt ut og dermed som skapt for et kosthold med minimalt med sukker.

(1) Biokult Pet Nat 2020 (varenr. 7480801, kr 167) finnes på 60 polutsalg og byr på veldig god og bløt rund fruktighet og myke små bobler, men er altså helt tørr. Et supert alternativ til vinkos i solveggen. Med kun 10 prosent alkohol er den som skapt for det – og gjerne med litt snacks ved siden av.

Fra samme produsent kommer også en annen vin som er på plass i like mange polhyller, (2) BiokultWeisse Blumen 2019 (varenr. 12506401, kr 180). Den er en såkalt oransjevin, som betyr at den er laget av hvitvinsdruer, men som for en rødvin, og altså helt tørr. Det kalles skallkontakt på fagspråket, og siden det er i skallet at fargen og tanninene sitter, får den også litt mer farge og ikke minst et lett tannbitt. Gjerne kalt struktur på det samme fagspråket. Det gjør at den fungerer også sammen med retter hvor du trenger egenskapene til en rødvin med lette myke tanniner. Som i tilfellet kylling eller lammefilet med sjysaus.

Norsk sider finnes som to typer, noen produsenter lager alltid tørre utgaver. De har ofte mer karakter som gjør at de fungerer godt til mange typer mat.

(3) Mold Galgeberg 2020 (varenr. 12791501, kr 190, må bestilles) er laget av Oslo-epler og kommunale kirsebær fra bydelen Galgeberg, derav navnet. Med bare 5,5 prosent alkohol og null restsukker har den likevel god nok struktur og fruktfylde til å følge lammesteik med fløtegratinerte poteter. Den er smaksmessig midt mellom en rød naturvin, sider og surøl.

Og skal du prøve noe ekstra spennende til påskelammet i år, gå for det siste, altså surøl. Ikke la deg avskrekke av navnet, for syrligheten er et resultat av gjæringsprosessen, som foregår med villgjær. Altså noe helt annet enn pilsner. Kanskje så langt unna du kan komme, men veldig fascinerende.

Det finnes mange grader av surøl, så ikke prøv den mest ekstreme. Aller best til full påskelampakke er ølstilen «flamsk rød», men som ofte inneholder restsødme. En norsk tolkning av fatlagret surøl som er helt tørr er (4) Lindheim Farmer's Reserve Rust Wild Sour Brown Ale (varenr 12347702, kr 119). Det er nå tilgjengelig i endel pol og er en spennende og kompleks partner til lammet – og til osten som følger etter. Omtrent som en svært vellagret rødvin eller knusktørr portvin – hvis det er et smaksbilde du klarer å lage for deg selv. 

Er du mer i det saftige fruktige hjørnet, er (5) Nøgne Ø Kriek of Telemark (varenr. 7957902, kr 44) en super løsning. Litt mer rock’n roll og helt tørr. 6,5 prosent alkohol og på plass i 180 pol. Men ikke drikk den rett fra flaska, derimot i et romslig vinglass. Du vil garantert merke forskjellen.

Jeg har full respekt for at mange ikke er klar for alternative drikkestiler for å finne noe knusktørt, og det er ikke noe problem. Ei heller om du må tenke på budsjettet. Faktisk er landets aller beste rødvinskjøp både rasende billig, veldig god og helt tørr. (6) Famille Paquet Pinot Noir 2020 (varenr. 12190401, kr 118) finnes på 120 polutsalg. Den er en virkelig morsom vin som er laget som en veldig seriøs vin hvilket innebærer at den ikke er filtrert og dermed har med seg alle smaksstoffene fra druene og framstillingen. Det gjør at den kan danne bunnfall, men husk at det er et kvalitetstegn. Denne vinen passer til alt fra pasta, vegetarretter, vinkos, pizza og kylling.

Til påskelammet er en riojarødvin velegnet, og den prisgunstige (7) Rioja Vega Reserva 2015 (varenr. 4360101, kr 160) har fin frukt- og eikesødme samtidig som den er helt tørr. Den fungerer også supert til grillmat hvis du planlegger å starte sesongen tidlig. Dessuten finnes den i 60 polutsalg.

Er du på jakt etter enda kraftigere kost, for eksempel til en helstekt entrecote enten på grillen eller i steikepanna, er bordeauxvinen (8) Ch.Roland la GardeTradition 2016 (varenr. 7774401, kr 200) en fantastisk vin som byr på veldig god valuta for pengene. Den er både konsentrert og intens og fortjener en god karaffel for å by på mest mulig nå mens den fortsatt er ung. Og altså knusk tørr.

Likte du denne artikkelen? Les mer!

Denne artikkelen sto på trykk i medlemsbladet Diabetes 2/2021. Les bladet digitalt her (for medlemmer) eller meld deg inn i Diabetesforbundet. Som medlem får du bladet i posten seks ganger i året. Du kan også kjøpe siste utgitte enkeltutgave av bladet i nettbutikken vår