I mer enn et halvt århundre har diabetesforskere fra hele verden møttes årlig for å utveksle nyheter og erfaring. Hvert år med resultater som har tatt oss små skritt videre mot bedre behandling – og håpet om å løse diabetesgåten.

Dette er 54. gang EASD, European Association for the Study of Diabetes, arrangeres. Denne gangen møts over 15.000 forskere, helsepersonell, representanter for legemiddelindustrien og andre interesserte i Berlin. I løpet av den fire dager lange konferansen, 2.–5. oktober, presenteres forskningsresultater fra ledende miljøer i hele verden. Diabetesindustrien viser fram nyheter innen utstyr til egenbehandling. I tillegg er et stort pressekorps fra over 130 land tilstede for å spre nyhetene.

Sammen i kampen

– Hvert 6.sekund dør noen av komplikasjoner fra diabetes – de fleste med hjerte- og karsykdom. 12 % av helsebudsjettene våre går til diabetes. 75 % av disse kostnadene brukes til å behandle komplikasjoner – komplikasjoner det er fult mulig å forebygge, forklarte Juleen R. Zierath, presidenten i EASD, under åpningen av konferansen tirsdag formiddag. Videre spurte hun tilhørerne:

– Hvorfor klarer vi ikke å gjøre noe med dette?

Zierath mener vi må ha mer fokus på å forebygge komplikasjoner, og benytte kunnskapen vi har til det beste for hver enkelt. Hun mener noe av løsningen ligger i et tettere europeisk samarbeid, slik at veien fra forskning til praksis blir kortere. Som et ledd i løsningen understreket hun troen på et nytt «European Diabetes Forum», som vil bli lansert i løpet av konferansen.

Opplæring

Videre la Zierath vekt på rollen EASD har for opplæring og kunnskapsutveksling. EASD har en rekke studie- og forskningsgrupper – og blant annet et eget program for unge forskere. Kunnskapsformidling som et ledd mot bedre behandling, står sentralt, og Zierath trakk fram et annet område på årets program hun har stor tro på; lansering av nye e-læringsprogrammer for behandling av diabetes type 2.

– I løpet av denne uken vil vi presentere helt nye e-læringsprogrammer med konkrete tips til de som behandler personer med diabetes. Dette vil være nyttig for både behandler og personer ned diabetes, forklarte hun.

E-læringsprogrammene omfatter tre ulike områder: diabetes og graviditet, diabetes og ramadan og diabetes og bruk av SGLT-2 hemmere.

Som et puslespill

Diabetesforbundet er tilstede, med både forbundsleder Nina Skille og generalsekretær Bjørnar Allgot, i tillegg til redaksjonen.

– Det er viktig for oss å holde oss oppdatert og få med oss de viktigste nyhetene, slik at vi kan gi våre medlemmer de beste rådene. I tillegg bruker vi kunnskapen til å etterspørre siste nytt innen både behandling og behandlingsutstyr for alle med diabetes i Norge, er de to enige om.

Med de forventer ikke å høre om veldig store gjennombrudd:

– Diabetesforskning er som et stort puslespill. Hver brikke er ikke nødvendigvis så stor, men likevel helt nødvendig for å få fram det store bildet.