Muslimenes hellige fastemåned ramadan starter 24. april og avsluttes med festen eid 23. mai.

– Under ramadan skal muslimer ikke spise eller drikke fra soloppgang til solnedgang. Dette tilsvarer omtrent 17 timer i døgnet avhengig av hvor du befinner deg i Norge, forteller organisasjonsrådgiver Betül Cokluk i Diabetesforbundet. Hun er ansvarlig for feltet innvandrerhelse i forbundet. 

Ramadan starter natt til fredag, og første fastedag er fredag.

Les mer om ramadan og diabetes, og få informasjon på flere språk her.

Ikke anbefalt for syke

«Kan jeg la være å faste dersom jeg har diabetes?» 

Dette spørsmålet er kommet til vår veiledningstjeneste Diabeteslinjen. Svaret er at ja, det kan du. Det er ikke forventet at barn og kronisk syke faster, og diabetes er en kronisk sykdom som kan påvirke kroppen alvorlig under en faste.

 – For personer med dårlig regulert diabetes type 1, er det spesielt farlig å faste, sier overlege Trond Geir Jenssen ved Oslo universitetssykehus, og Diabetesforbundets medisinske rådgiver. 

Han understreker hvor viktig det er å rådføre seg med legen din først dersom du skal faste. Det er særlig viktig for deg som bruker insulin.

Hos personer som bruker insulin, krever fasten en betydelig egeninnsats. Du må endre insulindosene dine og måle blodsukkeret hyppig, gjerne hver time, eventuelt bruke glukosesensor i huden. Har du velregulert diabetes type 1, går dette gjerne bra med tilpasning av insulindosen, men dette avtales med egen diabeteslege. Det vi er redd for, er livsfarlig syreforgiftning eller alvorlige episoder med lave blodsukker, sier Trond Geir Jenssen.

Som en tommelfinger-regel regner vi at insulindosen gjerne halveres ved faste. Men det fins store individuelle variasjoner og reaksjoner. Derfor er det så viktig at endringer gjøres i samråd med legen. 

Personer med dårlig regulert diabetes bør absolutt ikke faste. Det gjelder:

  • Personer som har hatt alvorlig hypoglykemi i løpet av de siste tre månedene. Med alvorlig mener vi at du trenger hjelp av andre.
  • Personer som har hatt ketoacidose i løpet av de siste tre månedene.
  • Personer som opplever manglende symptomer på lavt blodsukker (også kalt «unawareness»).
  • Personer med alvorlig nyresykdom eller hjertesykdom både ved diabetes type 1 og type 2.
  • Gravide med diabetes type 1.
  • Personer med svangerskapsdiabetes som bruker insulin eller sulfonylurea-tabletter.

Kilder: overlege Trond Geir Jenssen og til retningslinjene til International Diabetes Federation (IDF)

 

Stor spirituell betydning

Flere med diabetes trosser farene og velger likevel å faste. Det er viktig for mange å delta i felleskapet rundt fasten og ramadan, forklarer organisasjonsrådgiver Betül Cokluk.

– Ramadan er en høytid med enorm spirituell betydning for muslimer i verden. Ramadan handler ikke bare om å avstå fra mat og drikke, fellesskapet rundt måltidene er også noe som er etterlengtet. Folk samler seg til måltider før soloppgang – de kalles sohoor eller sehri – og etter solnedgang – iftar, forteller hun. 

Spesielt mange med diabetes type 2 velger å faste, ettersom de sjeldnere bruker insulin og merker den umiddelbare negative virkningen av fasten. Her er faren at du spiser for mye og usunn mat når fasten brytes. Det er ikke bra for diabeteshelsen din. Overlege Jenssen advarer også om bruk av sulfonylurea-tabletter ved diabetes type 2. Disse selges gjerne under navnet Amaryl i Norge.

– Disse tablettene kan også skape farlig lave blodsukker dersom dosene ikke endres. Endringene må gjøres i samråd legen, advarer Jenssen. 

Følg rådene!

79 prosent av personer med diabetes type 2 velger å faste minst 15 dager av fastemåneden Ramadan. Det viser forskning på 13 land med stor muslimsk befolkning. For diabetes type 1 er andelen 43 prosent.

– Rundt 50 millioner diabetespasienter i hele verden velger trolig å faste til tross for sykdommen, sier Betül Cokluk.

Hun understreker derfor hvor viktig det er å følge rådene fra Diabetesforbundet.

– Diabetes er en kronisk sykdom, og for noen personer med diabetes kan faste være direkte farlig, eller i det minste gi store helseutfordringer, sier Cokluk. 

Dette må du gjøre hvis du skal faste med diabetes

  • Snakk med fastlegen din på forhånd! Det er viktig at legen din er informert og at du får gode medisinske råd.
  • Spis ikke for mye og for usunt når du bryter fasten ved solnedgang.
  • Mål blodsukkeret og ta blodtrykket jevnlig – dette bryter ikke fasten!
  • Avslutt fasten straks hvis blodsukkeret ditt er lavere enn 3.3 mmol/l! Da må du starte behandling av lavt blodsukker. Drikk noe med sukker i, eller spis tre–fire sukkerbiter eller druesukker.
  • Blodtrykket bør ikke være mer enn 140/90. Du må diskutere blodtrykksverdiene dine med legen på forhånd. 
  • Har du andre kroniske sykdommer? Da er det også viktig å rådføre seg med legen før du faster.

 

Ramadan Kareem – god ramadan!