Ut på tur i kulda:

Fjellvett og diabetes

Vinterferien står for tur, og mange nyter tiden i skisporet. For personer med diabetes, spesielt type 1, er det lurt å være litt ekstra forberedt før man legger ut på langtur.

Av Atle Egil Glomstad og Turid Gjerde Spilling

UT PÅ TUR: Å forberede seg før en skitur med diabetes er nødvendig for at det skal bli mest mulig kos og minst mulig bryderi. God tur!

Foto: Getty Images

Send sidens lenke til en venn

Det aller beste grunnlaget for en ypperlig skitur, er et godt måltid langsomme karbohydrater i forkant, ideelle blodsukkerverdier og smart oppakning. Hvis du rett før turen ligger under 6 mmol/l, bør du supplere med litt mat tilsvarende 15 gram karbohydrater. Eksempelvis en frukt eller et lite glass juice.

Er turen lang og krevende, supplér med opptil 25 gram karbohydrater hver halvtime. Men mål også gjerne blodsukkeret underveis.


Det sprelske blodsukkeret

Ikke legg ut på tur umiddelbart etter du har tatt hurtigvirkende insulin. Blodsukkeret kan da fort bli for lavt, ettersom insulinet virker raskere og sterkere når du er aktiv.

Optimalt bør turen legges et par timer etter siste hurtigvirkende injeksjon og måltid, effekten av det hurtigvirkende insulinet har da begynt å bli svakere. Hvis du planlegger lange og krevende turer, kan du også redusere mengden hurtigvirkende insulin i forkant. Pumpebrukere kan nedjustere insulindosen i forkant, underveis og/eller i etterkant ( basaldosen).

Vær obs på at blodsukkeret både kan synke og stige mens du er i skiløypa, men også en stund i etterkant. Hvis kroppen har tilstrekkelige mengder insulin, vil blodsukkeret synke uten tilførsel av karbohydrater. Hvis det derimot er for lite insulin i kroppen, vil blodsukkeret kunne stige.

Les mer om fysisk aktivitet og blodsukker 

Pakk smart

Husk å ha med deg nødvendig mat og utstyr, selv på korte turer. Både raske og langsomme karbohydrater er nødvendig. I tillegg til den obligatoriske nistepakka, er rosiner, druesukkertabletter (eventuelt glukagon-sprøyte), sukkerholdig brus/saft eller lignende smart å ha med, i tilfelle føling.

Like viktig er det å få med seg både blodsukkerapparat og insulin på turen. Dette er ting som fint tåler en kald dag i løypa, men som også bør oppbevares smart. Ha utstyret så tett inntil kroppen som mulig, gjerne i jakkas innvendige lommer. Men studer også brukstemperaturområde i pakningsvedlegget til insulintypen/blodsukkerapparatet du bruker. Slike brukerveiledninger kan du også finne på Felleskatalogen.

Ampuller eller insulinpenn som er tatt i bruk, skal som hovedregel oppbevares i romtemperatur (under 25 °C ). Insulin skal aldri utsettes for frost. Blir insulinet nedkjølt til under to varmegrader, er det ubrukelig etterpå. Når det gjelder blodsukkerapparatet, er det viktig at både apparatet og målestrimlene har tilnærmet samme temperatur.

Om du ikke har egen DiabetesID app, bør du alltid bære en SOS-kapsel, diabetesarmbånd, eller annen identifikasjon som forteller at du har diabetes. 

Hvordan oppbevare insulin i kulden:

Det beste er å oppbevare insulin så nærme kroppen som mulig. Men man kan også benytte termobag/-veske eller aluminiumsfolie for beskyttelse mot både varme og kulde. Termobager til f.eks. tåteflasker kan egne seg.

Termos kan brukes, men vil kanskje ikke holde kulda unna like lenge som kroppsvarme eller ev. termobag. Mange pakker insulinet godt inn i aluminiumsfolie og/eller ullplagg og legger det midt i sekk/bag, slik at det vil holde seg over 2+ grader. Det vil holde for en dag dersom det ikke er ekstremt kaldt.

Andre tips: