Sjekkliste:

Pakket og klar for ferie?

Sommerhalvåret innebærer et velfortjent avbrekk fra rutinemessig tjas og mas, men diabetesen tar aldri ferie. I denne tiden krever den faktisk litt ekstra innsats av oss.

Av Atle Egil Knoff Glomstad

FERIE: Sol, varme, ferie … Har du diabetes, er det mange spesielle hensyn som bør tas – eller i det minste vurderes.

Foto: Getty Images

Send sidens lenke til en venn

Dette er påminnelser vi kommer med hvert år. Men like lett som det er å glemme tipskulturen i Paris eller Miami, går mange nyttige føre var-punkter lett i glemmeboka for oss med diabetes. Her får du derfor en sjekkliste.

Før avreise

 • Nok medisiner og brukerutstyr er første bud. Ha alltid med mer enn du trenger, og ha gjerne halvparten av det i reisefølgets håndbagasje, du vet aldri når en bag eller koffert plutselig blir borte.
 • Sørg for å pakke plenty med reserver til brukerutstyr. Ekstra teststrimler, lansetter, nåler, batterier etc. er et must. Blodsukkeret har lett for å slå seg litt ekstra løs på ferie. Ha også med glukagonsprøyte.
 • Bruker du insulinpumpe, må du huske reservebatteri, adapter, rikelig med infusjonssett og ampuller. Sørg også for å ha med insulinpenner som back-up, i tilfelle pumpen streiker. 
 • Du må alltid kunne dokumentere at du bruker de reseptpliktige medisinene du har med. På apoteket ditt kan du be om en attest på engelsk, med informasjon om sykdom og alle medisinene du bruker (virkestoff og doser). La alle medisiner være i originalemballasjen med etikett fra norsk apotek. Ha også gjerne med legeattest.
 • Hos legen bør du også avklare hvilke reisevaksiner du trenger. Dette må gjøres i god tid før avreise.
 • Imodium-tabletter er også lurt å pakke med. Den tradisjonelle turistmagen har bredt nedslagsfelt, men arter seg kraftigere for insulinbrukere. Væsketapet som forekommer ved voldsom diaré, er ekstra belastende for personer med diabetes.
 • Skaff deg et internasjonalt identitetskort fra Diabetesforbundet Dette inneholder informasjon om diabetes på seks språk.
 • Reiseforsikring og europeisk helsetrygdekort (gjelder i EØS-land og Sveits) bør være med i lommeboka. Europeisk helsetrygdekort bestilles på helsenorge.no
 • Lange dager i steikende solvarme er krevende, også for insulinet. Insulin skal ikke utsettes for direkte sollys, og bør beskyttes deretter. I Diabetesforbundets nettbutikk finner du små, praktiske kjølemapper for insulin, som enkelt kan tas med på stranden, ørkensafari, vulkanutflukter o.l.

Flyreisen

 • Under flyreisen må insulinet alltid medbringes i håndbagasjen, ha aldri diabetesutstyr i ekspedert bagasje.
 • Sørg for å ha med egen matpakke og tilstrekkelig følingsmat. Serveringen om bord kan være treg, og når flymaten først kommer, er den ikke nødvendigvis et spesielt appetittvekkende eventyr.
 • Under lange flyreiser og passering av tidssoner kan det være smart å bare bruke hurtigvirkende insulin. Diskuter dette med din behandlende lege i forkant.
 • Flyreiser kan føre til økt insulinbehov. Mye stillesitting og spising som tidsfordriv, samt følelser som stress eller spenning, kan gi høyere blodsukker. Mål derfor blodsukkeret hyppig på turen. Kabintrykket kan føre til at det oppstår luftbobler i beholderen på insulinpennen. For å unngå dette, fjerner du nålen straks du har satt en injeksjon.

Når reisemålet er nådd

 • Både dagsrytme og temperatur øker i sommerferien. Det er viktig å være klar over at insulinet suges raskere opp og virker hurtigere i sterk varme. Som tommelfingerregel kan du derfor redusere alle insulindoser med 10–20 prosent, og deretter justere dosene ved hjelp av hyppige egenmålinger de første dagene. Dersom du bruker tabletter og opplever å få føling, bør du redusere dosen med ⅓–½ tablett i varme strøk. Er du tablettbruker uten følingssymptomer, trenger du ikke endre doseringen.
 • Insulinlageret bør oppbevares i henhold til retningslinjene i pakningsvedlegget. Temperatursvingninger kan redusere virkningen på insulinet.
 • Husk at kostholdet varierer veldig fra land til land. Karbohydratbombene kan slå ned ved mangt et restaurantbord enkelte steder, mens sunnheten selv kommer på sølvfat andre steder. Gjør gjerne litt research på matkulturen i landet du besøker.
 • Vit også hvilken vin du vil ha til maten. I utlandet kan det oppleves like frekt å spørre om sukkerinnhold i vin på restaurant, som å be om ekstra parmesan til pizzaen i Italia.
 • Vær ellers ekstra nøye med de generelle helseanbefalinger som gjelder for utenlandsreiser. Det være seg drikkevann, forsiktighet med rå matvarer, skumle bakgater, enda skumlere turistfeller, riktig solfaktor og riktig prevensjon. Med slike forholdsregler vil du nok få en riktig så god ferie.

Det er nettopp det vi ønsker deg: GOD FERIE!