Diabeteslotteriet ga tur med Hurtigruten

Harald og Gerd Elin Johansen har «alltid» ønsket seg en tur med Hurtigruten. Nå sørger en førstepremie på 70.000 kr i reisegavekort i Diabeteslotteriet for full pakke i mai neste år.

Av Sven Grotdal

TURKLARE: Gerd Elin og Harald Johansen har håndfaste bevis: bekreftelsen fra Hurtigruten og kopi av vinnerloddet. Foto. Sven Grotdal

Foto: Sven Grotdal

Send sidens lenke til en venn

Tur-retur Bergen–Kirkenes, 11 dager om bord i MS Midnatsol, utvendig lugar, fullpensjon … en drøm i oppfyllelse for det reiseglade ekteparet fra Sokna på Ringerike.

– Jeg skrapte først 150 kroner og var jo sjeleglad. Så kom reisegavekortet; da ropte jeg høyt, smiler Gerd Elin.

Som vanlig hadde to veteranene i Diabetesforbundets tillitsvalgtapparat kjøpt en hel blokk med lodd, denne gangen til og med en som ble til overs i lokallaget.

Mange reiser

Men det er første gang de vinner en førstepremie. Perfekt:

– Vi har snakket om å ta Hurtigruten i mange år. Men det er voldsomt dyrt, og vi har ikke tatt oss råd til det. Nå har vi brukt nesten alle pengene vi vant på turen. Egentlig hadde vi tenkt å hoppe av i Bodø og ta Nordlandsbanen; vi liker å ta tog. Men det ville blitt like dyrt, og det hadde også blitt kluss med lugaren, forteller Harald.

Lørdag 9. mai 2019 føyer Bergen–Kirkenes–Bergen seg inn i den lange rekken av spennende reiser de to har hatt sammen i de mer enn 50 årene de har hatt sammen, i Norge og mye av Europa.

76 år gamle Harald hatt diabetes type 1 siden han var 16. Han kan med andre ord markere 60-årsjubileum for diabetesen sin i år. Og aldri har diabetesen stått i veien for en utenlandstur, heller ikke da de to inntok Europa med bil, henger og telt sammen i 1968.

Tillitsvalgte

– Jeg måtte jo bli kjent med sykdommen hans også. Det var viktig for meg å få mye kunnskap om den, sier Gerd Elin.

Ikke bare har hun bidratt til et godt og komplikasjonsfritt liv med diabetes type 1 for sin kjære. Som pårørende har hun også vært med i ulike verv i Diabetesforbundets tillitsvalgtapparat i flere år enn de fleste, både lokalt på Ringerike og på fylkesplan i Buskerud, blant annet som leder begge steder.

Og gubben selv?

– I 1976 fikk jeg høre av svigermor til en kamerat at de manglet kasserer i lokallaget. Jeg fikk nærmest beskjed om å bli med. Siden har jeg vært med, litt til og fra riktignok. Jeg var også med på tre første Diabetesforum-arrangementene på Ringerike. Landsmøter har det også blitt noen av.

– Veldig fortjent, sier nåværende lokallagsleder Ingeborg Stensli om at nettopp det aktive og engasjerte ekteparet på Dalen i Sokna vant et reisegavekort.