Påskekos:

Fire forslag til påskeegg

Når påskeharen kommer med godsaker, kan blodsukkeret lett fyke til værs. Men med litt planlegging kan du holde kontroll på karbohydratinnholdet. Her har vi laget fire forslag til hvordan du kan fylle påskeegget.

Av Ragnhild Gjevre

Foto: Getty Images

Send sidens lenke til en venn

Påskeegg er en kjær tradisjon for store og små, enten de skal på leting i skogen med hjemmelaget kart eller venter spent på at påskeharen skal komme med påskeegg på døra. For deg som har diabetes, er det naturligvis noen ekstra utfordringer rundt denne karbohydratrike påskekosen.

Plukk og miks

Om du fyller opp påskeegget selv, har du mulighet til å styre hva du legger i, og dette kan ha stor betydning for karbohydratinnholdet. Vi har satt sammen noen eksempler på påskeegg for å illustrere denne forskjellen. Legg likevel merke til at kaloriinnholdet ofter blir høyere når karbohydratene reduseres fordi fettinnholdet øker. 

Forslagene under er litt under 400 gram. Kanskje det kan hjelpe deg til å ta et litt mer diabetesvennlig valg når årets påskegodt skal kjøpes inn? Det kan også være lurt å fordele inntaket av godteri slik at blodsukkeret ikke stiger alt for mye hver gang. Men husk at godteri er kosemat og kan ikke erstatte ordentlig mat. 

Lag det selv

Ser du etter et enda sunnere alternativ, finnes det også flere oppskrifter på vår kostholdside på hjemmelaget godteri uten sukker, som for eksempel marsipan, sjokoladekonfekt og energikuler.

God påske!

Påskeegg til alle anledninger


Egg nr 1 - Sukkerfest

Smågodt uten sjokolade, 360 g = 318 g karbohydrater og 1330 kcal

 

Egg nr 2 - Godt og blandet

Love Hearts, 1 pakke = 43 g

Seigmenn, ½ pose = 105 g

Kick lakris, 2 stk = 32 g

Saltstenger, 50 g = 36 g

Melkesjokolade, 1 stk à 60 g = 33 g      

Total = 249 g karbohydrater og 1380 kcal

                               

Egg nr 3 - Litt søtt 

Melkerull, 1 rull = 39 g

Stratos bar, 1 stk = 23 g

Bamsemums, 100 g = 68 g

Kvikklunsj, 1 stk = 26 g

Chilinøtter, 100 g = 40 g

Total = 196 g karbohydrater og 1840 kcal

 

Egg nr 4 - Med god samvittighet

Premium 70 % kakao, 50g = 16 g

Gullbrød, 1 stk = 29 g

Valnøtter, 50 g = 4 g

Mandler, 100 g = 6 g

Bixit fullkornsbar med bær, 3 pk = 50 g

Total = 105 g karbohydrater 1940 kcal

 

Illustrasjonsbilde av porselenshare og sjokoladeegg
Foto: Pexels