Jeg begynte å sy munnbind allerede i mars, forteller Tine Solheim. 

Da koronaen kom, ble det brått stopp for sykursene som designeren holder. Bestillinger på brudekjoler ble avlyst. I stedet begynte Solheim og hennes stab i atelieret i Bogstadveien i Oslo å sy munnbind.

Da en legevenn spurte om ikke Solheim kunne sy smittevernfrakker og munnbind i tekstil, tok hun oppfordringen. 

– På det tidspunktet var det jo mangel på både smittevernfrakker og munnbind. 

Etterspørsel

I dag er ikke mangelen like prekær. Men etter at helsemyndighetene anbefalte munnbind på kollektivtrafikken i Oslo i rushtiden, har etterspørselen igjen skutt i været. Det samme har prisene. 600–700 kroner for en eske med munnbind gjør at mange går for den mer bærekraftige varianten i stoff. 

For mange handler det om både økonomi og miljø.

– Mange er opptatt av miljø. Og engangsmunnbindene blir fort dyre. Mange av de som kjøper munnbind av oss nå i august, er studenter. De kjøper to eller flere munnbind, slik at de kan bytte på. 

– Munnbindene vi selger, koster 300 kroner. Men de tåler mange omganger i vaskemaskinen og kan brukes flere ganger. Solheim fortsetter: 

– Man må huske å vaske munnbindet hver gang det har vært brukt!

TIPS: På hjemmesiden til Tine Solheim finner du tips til hvordan du selv kan sy tøymunnbind: tinesolheim.no

Full aktivitet

Diabetes møter henne i atelieret i Bogstadveien, der lyden av symaskinene fyller lokalet. På et bord ligger alle delene som skal til for å sy et munnbind: ferdig oppskårede stykker i bomull, strikk til å feste bak ørene, nesewire i bronse. 

–  Munnbindene vi produserer, er laget etter myndighetenes anbefalinger, forsikrer hun. 

–  Vi bruker tettvevd stoff av bomull, som er kokvasket på 90 grader på forhånd, slik at de ikke krymper i vask. Munnbindene er sydd i tre lag, to lag i hvitt og et lag ytterst i mønstret stoff. 

Munnbindene har også en nesewire slik at de sitter godt over nesen. 

–  Vi bruker en nesewire i bronse, som er surret med vlieseline. Jeg ser mange skriver at man kan bruke for eksempel piperenser, men den vil ruste i vask, advarer hun. 

Ifølge helsemyndighetenes anbefalinger, skal ikke munnbind ha vertikale sømmer foran. Sømmene er ikke helt tette. 

– Mange syr tøymunnbind som i utlandet kalles «andenebb», de har som regel en vertikal søm midt foran og det er egentlig ikke anbefalt som tett nok, sier designeren.  

Matchende

Mange kunder tar kontakt og vil kjøpe munnbind som matcher en kjole eller et antrekk. 

– Mange tenker nok at hvis du først skal bruke munnbind, så du man like gjerne gjøre litt ut av det, sier Solheim, som har solgt flere tusen munnbind fra atelieret i Bogstadveien siden pandemien startet. 

– Men selvsagt syr vi klær også, jeg kan ikke ha ansatte som bare syr munnbind, det går ikke. Munnbindene ser vi på som vårt bidrag til dugnaden. 

På hjemmesiden til Tine Solheim finner du videoer med tips og råd til hvordan du selv kan sy munnbind: tinesolheim.no

Fra dåpsgaver til munnbind

Da koronapandemien kom, drev Ingrid Kristina Johansen sin egen lille bedrift som lager dåpsgaver og 17. maisløyfer. Men med nedstengningen av samfunnet, stoppet bestillingene opp.

I stedet for å sette seg ned med hendene i fanget, begynte gründeren å sy munnbind på bestilling. Helt fra start har hun etterlyst klare retningslinjer for hjemmesydde munnbind fra norske helsemyndigheter. 

– Det henger selvfølgelig sammen med at munnbind ikke ble anbefalt i Norge før i august. I land som USA har det vært annerledes. Der har de som har sydd munnbind, blitt sett på som en ressurs fra dag én. 

Johansen er administrator av Facebookgruppa «Vi som syr munnbind», der medlemmene utveksler erfaringer. 

– I starten drev jeg og prøvde fram ulike modeller. Heldigvis valgte jeg å sy munnbind i foldemodellen, som er en kopi av medisinsk munnbind. Modeller med søm foran har lenge vært populært, men disse er ikke anbefalt av norske helsemyndigheter.

RETNINGSLINJER: Ingrid Kristina Johansen synes det er bra at myndighetene har kommet med retningslinjer for hvordan hjemmesydde munnbind skal være.

Foto: Privat

To lag
Helsemyndighetene anbefaler to eller tre lag med stoff. Munnbindene som Ingrid syr, består av to lag. 

– Jeg syr et lag med satengvevd bomull innerst, og et lag med lerretsstoff i bomull ytterst. Men jeg lager en liten lommeåpning inni, i tilfelle de som kjøper, ønsker å legge inn et ekstra lag. 

– Det er mange som henger seg opp i at det skal være tett. Men de glemmer at man skal kunne puste også, sier hun. 

Holde avstand
Johansen er opptatt av at folk ikke må glemme å holde avstand, selv om de bruker munnbind. Det er særlig viktig for personer i risikogruppene, mener hun. 

– Munnbind erstatter ikke avstand og håndhygiene.

Det er også viktig å huske på at munnbind først og fremst beskytter den som har det på, fra å smitte andre, understreker hun. 

– Men det er klart: Bruk av munnbind vil i denne sammenhengen ha større effekt jo flere som bruker det. Og det er nyttig i situasjoner der man ikke klarer å holde en meter avstand.

Slik bruker du munnbind riktig

  • Dersom du benytter munnbind, anbefales medisinsk munnbind klasse I. Medisinsk munnbind klasse II eller IIR og åndedrettsvern bør forbeholdes helsetjenesten (Klasse 1 har høy filtreringsgrad, men klasse 2 har høyere).

  • Håndhygiene må gjennomføres før du tar på, og etter at du har tatt av eller berørt munnbindet eller tøymunnbindet.

  • For at munnbindet og tøymunnbindet skal ha optimal effekt, må det sitte tett rundt hele omkretsen (munn, nese og hake) i hele perioden du bruker det. Ikke ha det nedenfor nesen eller på haken, eller flytt det opp og ned.

  • Tøymunnbind skal ikke tas på igjen før det er vasket. Det kan vaskes med annet tøy på minst 60 grader.

  • Munnbind og tøymunnbind har begrenset effekt og levetid, og må byttes med jevne mellomrom (når det er fuktig eller tilsølt eller du tar det av for å spise).

  • Munnbind er til engangsbruk og skal ikke benyttes på nytt dersom du har tatt det av. Det skal kastes i en vanlig søppelkasse etter bruk.

      Kilde: FHI

Avstand fortsatt best  

For deg med diabetes, er det først og fremst viktig å følge FHIs råd om vask av hender, avstand og antibac. Munnbind beskytter mot dråpesmitte, beskytter andre fra å bli smittet av den som bruker munnbind, og gir til en viss grad beskyttelse til den som bruker munnbind. 

Krav til tøymunnbind 

Helsemyndighetene stiller krav til kvaliteten på munnbind i tekstil. Disse er utviklet av Den Europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN, på bestilling fra EU. 

Materialet:

  • Bruk tette stoffer. Sett sammen i to eller tre lag (samme stoffer eller forskjellige stoffer)
  • Bruk tekstiler som du kan puste gjennom
  • Bruk stoffer som er tilstrekkelig myke og smidige slik at de sitter godt rundt ansiktet, som en forsegling
  • Bruk tekstiler som ikke er for varme
  • Bruk glatte stoffer som ikke irriterer
  • Vask stoffet på minst 60 graders varme før du klipper i det
  • Ikke bruk lette og løse stoffer
  • Ikke bruk materiale for støvsugerposer eller isolasjonsmateriale som brukes i bygninger, bleier osv.
  • Ikke bruk tekstiler som irriterer huden eller kan skape allergi eller utslett
  • Ikke bruk stoffer som kan være behandlet med skadelige kjemikalier

Design:

  • Ikke bruk stifter når du designer eller monterer munnbindet
  • Munnbindet må ikke sys med vertikale sømmer langs nese, munn eller hake
  • Munnbindet skal festes enten bak ørene eller i nakken

Husk!

  • Munnbindet må kastes ved første tegn på skade
  • Det må vaskes mellom hver bruk
  • Munnbindet må tåle rengjøring i varmt vann, minst 60 grader
  • Det anbefales ikke at barn under tre år bruker slike munnbind

Kilde: Standard Norge

Denne artikkelen var på trykk i medlemsbladet Diabetes nummer 4/2020.