7 tips til blodsukkermåling i fingeren

Av Gry Lillejordet, diabetessykepleier og rådgiver på Diabeteslinjen

Send sidens lenke til en venn

Ved å lære deg egenmåling av blodsukker kan du få bedre innsikt i egen sykdom, få hjelp til bedre regulering og dermed redusere risikoen for komplikasjoner. Ta utgangspunkt i eget behov og hvordan resultatet skal brukes.

1) Følg bruksanvisningen på ditt apparat for å lære deg funksjonene og for å sikre at du måler riktig.

2) Teststrimlene har begrenset holdbarhet, så det kan være lurt å sjekke påstemplet utløpsdato.

3) Strimlene skades av fuktighet, så husk å alltid lukke igjen strimmelboksen etter hver gang du tar ut en strimmel.

4) Ha alltid rene fingre når du skal måle blodsukker siden sukker påvirker resultater. Har du ikke tilgang til vann før du skal måle så kan du fjerne første bloddråpen.

5) Stikk på siden av fingertuppen og unngå tommel og pekefinger

Det gjør mindre vondt enn å stikke midt på fingeren og er til mindre sjenanse når du bruker fingrene dine. Tommelfinger og pekefinger bruker du mest i det daglige, derfor lar du være å stikke her. Hvis du måler ofte, kan du også stikke på sidene av håndbaken, men da må du ha et annet forstykke på stikkapparatet. Du bør variere stikksted og bytte lansett hver gang for å unngå harde, såre fingertupper.

6) Stor nok bloddråpe til målingen

Benytt en stor nok bloddråpe og la blodsukkerstrimmelen ta til seg blodet. Det er vanlig å få en feilmelding dersom bloddråpen er for liten. Hvis dette skjer, prøv igjen men en større bloddråpe. Forskjellige apparater krever forskjellig mengde blod, sjekk i bruksanvisningen for ditt apparat i forhold til dette.

7) Kast strimmel og lansett forsvarlig etter bruk, f.eks. brusflaske, isboks o.l. Hvis du ikke skal kaste lansetten med en gang så bør du sette på hetten igjen.

Når boksen/flasken er full så kastes den i vanlig restavfall med lokk/kork godt satt på for at ikke renovasjonsmannskapet skal stikke seg.