– Min farmor har diabetes. Hun har hatt det lenge, fortalte Mathy Mayil, der han sto i kø for blodsukkermåling sammen med flere andre menn allerede før standen på Grønland Torg var ferdig rigget.

STAND: Mange var bortom standen i det sure været. Camilla Karstensen (t.v.) og Linn E. Frenningsmoen var blant dem som bemannet den.

Snart kunne Mina Hovden fra sekretariatet berolige ham med at blodsukkeret lå trygt innenfor normalområdet. Og Nasro Hussein Mahmed fra Diabeteslinjen face2face hadde allerede hatt en kjapp diabetesprat på somali med førstemann i køen.

Ansatte fra sekretariatet bemannet standen og delte blant annet ut foldere om ramadan og diabetes, om fysisk aktivitet og om en sunnere variant av god mat, og også noen av sjåførene på taxiholdeplassen like ved ble kontaktet med informasjonsmateriellet.

– Jeg har hatt diabetes lenge, type 2. Ikke noe problem, sa Kabeer Ahmad da en liten delegasjon gikk bortom taxiholdeplassen ved Byporten, som ligger under tak.

– Jeg vet hva jeg kan spise og trener litt. Har gått ned seks–sju kilo.

TYPE 2: Taxisjåfør Kabeer Ahmad har hatt diabetes lenge, men tok gjerne imot informasjon fra Linn E. Frenningsmoen.

Foto: Kristin Øygard

I likhet med kollegene sine har han mye stillesitting i jobben, og også lett tilgang til mat som ikke er av det sunneste slaget, gjerne inntatt litt i forbifarten. Dette var også grunnen til at Diabetesforbundet valgte å henvende seg spesielt til taxisjåfører på Verdens aktivitetsdag: Diabetesrisikoen øker.

TAXI: Stillesittende arbeid og lett tilgang til usunn mat kan øke diabetesrisikoen for taxisjåfører. Pernille Rasmussen snakket med Nuurow Yuusuf.

Foto: Kristin Øygard