Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Alternativer til havregryn og grovbrød?

Besvart: 01.12.2021 Kost/fysisk aktivitet

Spørsmål:

Hei! Har DM2 og hadde høy verdi ved sist langtidsmåling. Da fikk jeg råd fra diabetessykepleier om å kutte ned mengde grovt brød og rød ris. Hun anbefalte å heller spise havregryn enn så mye brød. Det viser seg at magen min ikke tåler så godt havregryn, så jeg lurer på hva jeg kan spise i stedet som er bedre for blodsukkeret enn grovbrød? Noen råd? Har ellers laktoseintoleranse så spiser laktosefri kost.

Svar:

Hei,
Det trenger ikke nødvendigvis å være noe i veien for å spise grovbrød, så lenge man sikrer at brødet faktisk er grovt nok. Ved å bruke brødskalaen (merkeordning på brød som sier noe om grovhet på brødet) kan man sikre at man velger et gunstig brød. Velg et brød som har fire skraverte områder på brødkalaen, dvs. er 75-100 % grovt. Ofte står også eksakt grovhet under brødskalaen slik at man kan velge et brød som er så nærme 100 % grovt som mulig.

Hvis du til tross for et ekstra grovt brød, har utfordringer med høyt blodsukker ville jeg anbefalt å endre litt på sammensetningen av brødmåltidet. Reduser litt på mengden brød og legg til ekstra med magert, proteinrikt pålegg og en sunn fettkilde. Hvis du vanligvis spiser 4 brødskiver, forsøk å redusere til 2-3 stk. per måltid. Legg så til en sunn fettkilde som for eksempel avocado. Legg til dobbelt mengde mager proteinkilde, som for eksempel egg, kokt skinke, mager ost. Da vil du opprettholde samme energiinntak, men innta mer protein og litt mer sunt fett til fordel for karbohydratene. Dette vil kunne gjøre blodsukkerreguleringen lettere.
For noen kan det være lettere å bytte til knekkebrød enn å redusere på mengden brød. Spiser du vanligvis 4 brødskiver, kan du bytte til 4 knekkebrød og legge på godt med pålegg som beskrevet over. Dette vil også gi en reduksjon i mengden karbohydrater i måltidet.

Samme tankegang kan man bruke til middagsmåltid. Del tallerkenen inn i 4 like deler. 1 del proteinkilde, 2 deler (halv tallerken) grønnsaker og 1 del karbohydratkilde (eks. fullkornris, pasta, potet). Legg gjerne også til 1 ss sunn fettkilde, for eksempel olivenolje. En slik «tallerkenmodell» vil for de fleste føre til et litt lavere karbohydratinntak som kan gjøre blodsukkerreguleringen litt lettere.

Havre kan være en god variasjon til brød. Det kan være at du reagerer ulikt på kald og varmebehandlet havre, så her ville jeg anbefalt deg å prøve begge deler. Forsøk både havregrøt og havregryn i kald melk/med yoghurt.

Besvart av:

Diabetesforbundet