Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Proteiner og blodsukkerstigning?

Besvart: 15.03.2022 Kost/fysisk aktivitet

Spørsmål:

Hei. Var i diskusjon angående proteiner og blodsukker effekt. Da ble det nevnt insulin indeks og der viser det kjøtt som en høyere verdi enn jeg skulle tro. Kan du forklare litt rundt dette og hva det betyr i forhold til blodsukkerstigning?

Svar:

Du er sikkert klar over at det først og fremst er karbohydratmengden i et måltid som styrer insulinbehovet. Det betyr i praksis at de som teller karbohydrater og dermed har en såkalt insulin-karbohydratfaktor, i prinsippet ikke tar hensyn til mengden kjøtt/protein eller fett når det regner ut en måltidsdose. I virkeligheten trenger både protein og fett «litt» insulin, men den relative betydningen er liten.

For en som inntar svært lite karbohydrater vil man imidlertid måtte beregne insulinmengden også ut ifra protein- og fettinnholdet i maten. Grovt regnet vil man til en viss mengde protein trenge en insulindose på ca. 20% av det man ville gitt til samme mengde karbohydrat. Saken er at noe av proteinet og fettet vil omdannes til glukose (sukker). Mange opplever også at enkelte måltider, f.eks. pizza, vil trenge noe mer insulin enn det man skulle tro ut ifra enkel karbohydratregning - også fordi den inneholder både protein og fett.

Besvart av:

Diabetesforbundet