Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Havregryn/-grøt og blodsukkerstigning?

Besvart: 19.09.2022 Kost/fysisk aktivitet

Spørsmål:

Hei! I medlemsbladet Diabetes 4 i 2022 blir det i to ekspertråd snakket meget varmt om havregrøt/havre i brødbakst. Dette har jeg skikkelig problemer med å forstå, da jeg synes havregryn generelt fyrer opp blodsukkeret mitt noe voldsomt. Ikke bare stiger det fort, men det forblir høyt i flere timer og krever mye insulin å få ned. Det være seg om det er i grøt kokt på vann - gjerne med litt nøtter og en klatt yoghurt, i grovere bakst eller frokostblanding som 4-korn uten noe annet karbohydratholdig tilbehør enn yoghurt naturell. Jeg doserer insulin (pr. pumpe) etter karbohydratfaktor som stort sett fungerer utmerket, i kombinasjon med veiing for å vite eksakt innhold. I diabetesgrupper på Facebook leser jeg nå og da at jeg langt ifra er alene om denne erfaringen. Det hadde derfor vært interessant å høre hva ernæringskyndige eksperter har noen synspunkter på hvorfor det er slik. Til de som lurer på hva som er bra å spise, er jo det desidert mest fornuftige å eksperimentere på bakgrunn av blodsukkermålinger. Sett gjerne dette på trykk i Diabetes, for det er sikkert interessant for flere.

Svar:

Hei, og takk for spørsmål!

Det er helt riktig flere som opplever det du beskriver. Det vi vet er at ulike personer reagerer ulikt, på ulike matvarer. F.eks. har du de som ikke kan spise en hel frukt uten å få et blodsukker som skyter rett til værs, mens andre helt fint kan spise tilsvarende mengde frukt uten nevneverdig store utslag på blodsukkeret. Det samme gjelder med havregryn/havregrøt, hvor det fungerer veldig bra mtp. blodsukkeret for enkelte, mens for andre blir blodsukkeret vanskelig å regulere.

Det er mye karbohydrater i havregryn, så selv om det samtidig er grovt og inneholder fiber, så er det naturlig at det vil påvirke blodsukkeret. Om du får et høyt/vanskelig regulerbart blodsukker i etterkant av inntak av havregryn/havregrøt bør du enten:
- spise mindre porsjon av gangen
- tilføre enda mer fett og protein i måltidet (mer nøtter og frø, plantemargarin, litt olje, melk, cottage cheese, peanøttsmør, egg o.l.)
- ev. redusere bruk av havregrøt/kutte det helt ut.

Det beste er å kombinere: spise litt mindre porsjon, samtidig som du tilfører mer fett/protein i måltidet.

Besvart av:

Diabetesforbundet