Alkohol

Kommet full hjem og sneket deg inn på rommet, stupt til sengs uten å spise eller drikke noe – uten helt å tenke over diabetesen din? Eller kanskje doblet insulindosen fordi du ikke husket den første helt?

Av Diabetesforbundet

Foto: Colourbox

Send sidens lenke til en venn

Alkohol og diabetes type 1 er en kombinasjon som stiller spesielle krav.

Alkohol senker blodsukkeret – enkelt forklart fordi leveren blir mer opptatt av å håndtere alkoholen enn å produsere glukose. Får du ikke i deg nok karbohydrater – helst langsomme sådanne for å holde på effekten – kan resultatet fort være en kraftig føling. Og har du drukket, merker du ikke lavt blodsukker like godt som du ellers gjør. Med andre ord: Pass på!

Her er noen forholdsregler det er lurt å notere seg:

  • Mål blodsukkeret ofte når du drikker alkohol – heller en gang eller to for mye
  • Spis alltid mat før du legger deg, og ta deg gjerne et glass melk eller juice
  • Reduser insulindosen om kvelden og natten
  • Informer dem du er sammen med om følingssymptomene dine

Flere ganger har personer med diabetes havnet i fyllearresten, fordi politiet ikke har sett forskjellen på føling og fyll. Derfor bør du alltid ha med deg et identitetsmerke om at du har diabetes. Og legger du også et ekstra dokument om diabetes og lavt blodsukker blant pengene dine, står du enda sterkere. Politiet må alltid telle pengene før de plasserer noen i fyllearresten.

Gode eksperimenter viser – ikke helt uventet – at du merker lavt blodsukker dårligere når du har drukket. Desto større grunn til å være skjerpet nok til å få målt blodsukkeret hvis du er det minste i tvil om hvor du ligger!

Mer om alkohol og diabetes kan du lese i Diabetesforbundets fakaartikkel.