Like symptomer:

Full eller føling?

Å se forskjellen på om noen er full eller har føling er ikke alltid så lett. Derfor er det viktig å følge ekstra godt med hvis du er på fest sammen med en som har diabetes type 1.

Send sidens lenke til en venn

Full eller føling?

 Symptomene er til forveksling like:

  • Sløv og ukonsentrert
  • Endret oppførsel – også aggressiv
  • Søvnig
  • Forvirret
  • Talevansker
  • Kvalme

Føling er et annet ord for lavt blodsukker (hypoglykemi). Blir blodsukkeret lavt nok, er det en risiko for å få insulinsjokk med nedsatt bevissthet. Da trenger vennen din hjelp – og sukker i en eller annen form. Raskt. NB! Mange tror at det skal settes insulin når blodsukkeret er lavt. Dette er helt feil og kan være livsfarlig.

Mens kroppen regulerer blodsukkeret selv hos de fleste av oss, må en person med diabetes type 1 regulere dette aktivt selv 24/7. Og er alkohol med i bildet, blir dette vanskeligere – av flere grunner:

Alkohol senker blodsukkeret. Men mye alkoholholdig drikke – ikke minst øl – inneholder mye karbohydrater, som får blodsukkeret til å stige. Diabetesen oppfører seg fort annerledes når du drikker, og er man beruset, er sjansen større for å bomme eller slurve med insulindosene. Det kan også være mye vanskeligere for en person med diabetes å kjenne blodsukkersvingningene, eller en føling.

Det er her du som venn eller venninnene kommer inn: Det kan fort bli din jobb å tolke signalene og sørge for at blodsukkeret ikke blir farlig lavt. Men pass samtidig på at du ikke maser for mye – snakk gjerne om denne grensen på forhånd.

Full eller føling?

Symptomene er til forveksling like: Sløv og ukonsentrert, endret oppførsel – også aggressiv, søvnig, forvirret, talevansker og kvalme.

Får du målt blodsukkeret, er det selvsagt det beste. Følingsterskelen varierer fra person til person, men tommelfingerregelen er at man har føling når blodsukkeret er under 4 mmol/l. Er det under dette, eller du ikke får målt, må du trå til. Er vennen din bevisst og klarer å svelge unna sukkerholdig drikke selv, er det bra.

Men går ikke det, må du få smurt honning, sirup eller noe annet med mye sukker inne i munnen. Effekten skal komme ganske raskt. Hvis hun eller han ikke våkner eller blir bedre, er ambulanse neste. Da KAN det også være snakk om alvorlig høyt blodsukker. Ring uansett 113! NB! Dersom det virker og blodsukkeret stiger, er det viktig å få i seg langsomme karbohydrater (f.eks. en grov brødskive eller to) for å holde blodsukkeret oppe. Og slutte å drikke alkohol.