Er det mulig å bli kurert for diabetes type 2?

Svaret er dessverre nei. Du har kanskje lest artikler om folk som ble «kvitt diabetesen sin» etter at de endret kostholdet eller la om levevanene sine. Dette er feil. Det er ikke sykdommen disse personene er blitt kvitt, bare symptomene.

Diabetes type 2 er en kronisk sykdom. Den første og beste medisinen er et kosthold med langsomme karbohydrater og sunt fett – helst kombinert med mer fysisk aktivitet. Trenger du å gå ned i vekt, er det også bra for blodsukkeret ditt.

Endring av levevanene er er rett og slett en medisin. Slutter du med en medisin som ikke er en kur, blir du som kjent syk igjen. 

Virker naturmedisiner?

Du har kanskje hørt om ulike alternative medisiner mot diabetes type 2. Mange av dem er kostbare, og felles for alle er at det ikke finnes vitenskapelig dokumentasjon på effekten av dem. Enda viktigere: Vi vet ikke hvor sikkert det er å bruke dem.

Ett illustrerende eksempel er kanel, som noen påstår hjelper mot diabetes type 2. Men hvis det stemmer, hvor mye kanel skal du da få i deg i løpet av et døgn for at det skal virke? Og hva gjør all denne kanelen eventuelt med andre organer og prosesser i kroppen? Det vet vi ikke sikkert, men vi vet at for mye kanel neppe er bra for oss. Vi anbefaler derfor alle å være kritiske til medisiner og kurer uten vitenskapelig dokumentasjon.

Blir du virkelig friskere av å gå ned i vekt?

Ja. Forskning tyder på at slanking virker mot symptomene på diabetes type 2.

DIRECT-studien ble gjennomført ved fastlegekontor i Skottland og Nord-England. Alle deltakerne hadde hatt diabetes type 2 i mindre enn seks år, og ingen av dem brukte insulin. Studien viste:

  • 306 deltagere hadde en kontrollert vektnedgang på 15 kilo.
  • Så mange som 86 prosent av disse ble fri for symptomer etter at de gikk ned i vekt. To år senere hadde andelen symptomfrie deltakere sunket til 70 prosent.
  • Flere fikk også bedre blodtrykk og kolesterol.

Har du overvekt eller fedme, bør målet ditt være 5 til 10 prosent varig vektreduksjon. Jo mer du går ned i vekt, desto mer positiv er effekten på  langtidsblodsukkeret (HbA1c), fettstoffer i blodet og blodtrykk.

Er slankeoperasjon et alternativ for deg med diabetes?

Fedmekirurgi kan være et alternativ for dem som ikke klarer å gå ned i vekt på andre måter. En studie ved Senter for sykelig overvekt i Tønsberg har sammenlignet de to mest brukte operasjonstypene:

• Etter gastrisk bypass hadde tre av fire personer ikke lenger diabetessymptomer.

• Etter gastrisk sleeve var én av to symptomfri.

  • Men over halvparten av deltakerne rapporterte bivirkninger, blant dem også depresjon.
  • Andre studier på fedmekirurgi viser at diabetesen «kommer tilbake» etter tre til fem år.

Er det et alternativ å faste for å gå ned i vekt?

Fasting går ut på å la være å spise i en viss periode, gjerne kombinert med at du inntar bestemte typer mat og drikke. Tanken er at mangelen på næring skal trigge sunne prosesser i kroppen, som blant annet virker positivt inn på diabetes type 2.

Ny forskning tyder på at faste kan være nyttig, men det finnes begrenset dokumentasjon og sprikende meninger. Snakk med legen din om hvorvidt dette er et alternativ for deg.

Forskning om faste:

Dagens Medisin: Faste kan hjelpe deg ned i vekt

Forskning.no: Faste kan være bra for helsa