Pakk nok medisiner og brukerutstyr

Ha alltid med mer enn du trenger, og ha gjerne halvparten av det i håndbagasjen til en du reiser sammen med. Du vet aldri når en bag eller koffert plutselig blir borte. Ha alltid insulin og alt diabetesutstyr i håndbagasjen under flyturer.  

Pakk reserver til brukerutstyr

  • Ekstra forbruksmateriell er et must, for eksempel teststrimler, lansetter, nåler og batterier. Blodsukkeret har lett for å slå seg litt ekstra løs på ferie.
  • Ta også med glukagonsprøyte eller glukakon-nesespray hvis du har.
  • Bruker du insulinpumpe, må du huske reservebatteri, adapter, rikelig med infusjonssett og ampuller.
  • Sørg også for å ha med insulinpenner, i tilfelle pumpen streiker.
  • Innstillingene i insulinpumpen bør være nedskrevet. Hvis pumpen svikter, kan du ikke lese av innstillingene. Når du skifter fra insulinpumpe til insulinpenn, må du vite hvordan du skal beregne langtidsvirkende insulin.  

Pakk attester i tilfelle noe blir borte

  • På apoteket ditt kan du be om en attest på engelsk, med informasjon om sykdom og alle medisinene du bruker (virkestoff og doser).
  • Ha også med legeattest på engelsk. 
  • La alle medisiner være i originalemballasjen med etikett fra norsk apotek.

Hvis insulin, medisiner eller utstyr blir borte eller ødelagt

Det er ikke alltid du kan få tak i akkurat samme insulin eller medisin du bruker på reise i utlandet. Derfor er det så viktig at du har med deg en bekreftelse fra apoteket eller legen på dine aktive resepter. Da kan det utenlandske apoteket finne det nærmeste tilsvarende legemiddelet de har.

Hvis sensoren eller blodsukkermåleren din svikter eller blir borte, må du kanskje få et nytt apparat som bruker andre målestandarder enn her i Norge. Her finner du en tabell som forklarer omregning til norske mål.

Pakk andre viktige reisedokumenter

  • Husk reiseforsikring og europeisk helsetrygdekort (gjelder i EØS-land og Sveits). Europeisk helsetrygdkort bestiller du ved å gå inn på helsenorge.no eller ringe  23 32 70 00.
  • Internasjonalt identitetskort fra Diabetesforbundet er smart å ha med seg. Om du ikke allerede har et, er det bare å bestille fra nettbutikken vår. Kortet inneholder alle dine nødvendige personopplysninger og informasjon om diabetes på seks språk.  

Avklar hvilke vaksiner du trenger

Sjekk med legen din om du trenger noen spesielle vaksiner i god tid i før du skal reise. Flere vaksiner trenger flere doser over et visst tidsrom. Vær sikker på at du rekker å vaksinere deg før avreise.

Pakk tabletter mot diaré

Når du er på reise har du større risiko for å få problemer med magen på grunn av uvant mat og bakterier. Væsketap ved voldsom diaré kan være spesielt belastende for deg med diabetes. Pakk Imodium eller andre tabletter mot diaré.

Pakk praktisk ekstrautstyr  

Det finnes praktiske små FRIO kjølemapper for både penner og pumper. Disse er perfekte for varme dager. Insulin tåler litt varme mens du er på flyet eller underveis, men skal ikke utsettes for direkte sollys. Noen apotekkjeder selger dette på nett. Undersøk ev. med dine lokale apotek.

I vår nettbutikk har SOS-kapsler og silikonarmbånd som kan gi ekstra trygghet.

Hva bør du tenke på når du skal fly?

Ha alltid insulinet i håndbagasjen

Insulin og alt diabetesutstyr bør fraktes i håndbagasjen. Det er ikke et problem å sende det på beltet til gjennomlysning i sikkerhetskontrollen. Spissene må ha hette på.

Du får kanskje spørsmål om medisinene dine i sikkerhetskontrollen, men så lenge du har dokumentasjon i orden, er det ikke noe problem. Husk originalemballasjen med etikett fra norsk apotek.

Vær obs på utstyret i sikkerhetskontrollen

Bruker du insulinpumpe og/eller sensor? Rådene varierer litt for hvordan du frakter med deg utstyret gjennom sikkerhetskontrollen, og det er noe usikkerhet rundt hva utstyret tåler. Men generelt sier produsentene at både pumper og sensorer tåler vanlige metalldetektorer.

Derimot kan det være mer problematisk om utstyret ditt blir utsatt for avansert kroppsskanning, såkalt AIT (avansert avbildningsteknologi), og røntgenstråler som brukes ved gjennomlysning av bagasje.

Her er råd om sensorer og pumper fra de ulike produsentene:

FreeStyle Libre avleseren og FreeStyle Libre sensoren skal tåle eksponering fra metalldetektorer på flyplasser. Du kan ha FreeStyle Libre-sensoren på deg når du går gjennom slike.

Men verken avleseren eller sensoren til FreeStyle Libre bør eksponeres for avanserte kroppsskannere (det vil si røntgen og radiobølger). Gi beskjed til sikkerhetsansvarlig ved sikkerhetskontrollen før du går dit, slik at du slipper å ta av deg FreeStyle Libre-sensoren når du skal gå gjennom sikkerhetskontrollen.

Kilde: FreeStyle Abbots spørsmålsside

Håndsøk, kroppsvisitering, visuell inspeksjon og gjennomsiktige metalldetektorer: Du kan bruke disse metodene uten å bekymre deg for å skade G6-komponentene dine. Du kan bruke Dexcom når du går gjennom en metalldetektor. Hvis du gjør det, må du bruke din blodsukkermåler til du forlater sikkerhetsområdet.

Kroppsskannere: Ikke gå gjennom en kroppsskanner, også kalt en millimeterbølgeskanner. Be om kroppssøk og visuell inspeksjon i stedet.

Røntgenmaskiner: Ikke send G6-komponentene dine gjennom røntgenapparater. Plasser alle komponenter i en separat pose før du overleverer den til sikkerhetskontrollereren. For andre medisinske forsyninger, for eksempel medisiner, målere og strimler, sjekk produsentens instruksjoner eller nettstedet for transportsikkerhetsadministrasjon (TSA).

  • Da Dexcom ikke har testet alle røntgenmaskiner og skannere, vet man ikke om det kan skade.
  • Vi vet at det er mange som legger mottagerne på båndet, at det blir gjennomlyst av røntgen, og at det ikke har medført noe problem.
  • Hvis du er bekymret for sikkerhetsutstyret, fortell sikkerhetsansvarlig at du har en sensor og behøver håndsøk eller fullstendig kroppsvisitering med visuell inspeksjon av sensor og sender.
  • Ta gjerne med dette dokumentet på reise, som formelt beskriver enheten din.

Kilde: diabetessupport@infucare.no

Det er trygt for å ha på sensor og sender når du går gjennom metalldetektor på flyplassen. Når du flyr, oppfører Smart-senderen seg akkurat som alle andre Bluetooth-enheter. Pass på å følge de spesifikke sikkerhetsretningslinjene som flyselskapet pålegger.

Kilde: eversense.no@ascensia.com

Pod og håndenhet (PDM) kan trygt sendes gjennom flyplassens
røntgenmaskiner.

  • Det er mulig at flyplassen tilbyr muligheten for en visuell inspeksjon av de medisinske forsyningsartiklene i stedet for å sende dem gjennom røntgenkontrollen. Du må be om dette før screeningprosedyren begynner.

  • De medisinske forsyningsartiklene må være i en egen pose når du oppsøker sikkerhetsansvarlig.

  • Ha med deg et signert brev fra helsepersonell med forklaring om at du trenger å ha med deg insulinforsyninger og Omnipod systemutstyr.

  • Ta med resepter for alle legemidler og forsyningsartikler med de opprinnelige foreskrivingsetikettene.

  • Sikkerhetskontroll på flyplasser og screeningprosedyrer kan endres, så sjekk flyplassens nettsted for reiseoppdateringer før turen.

Les mer i brukerhåndbok for Omnipod i kapittelet Reiser og ferier

Kilde: diabetessupport@infucare.no

  • Medtronic har ingen retningslinjer for Guardian Connect og røntgen.
  • De som bruker 640G/670G/780G kan gå igjennom allminnelig metallskanner uten problemer. Men håndskanner og avansert bodyskanner som man står inni, anbefaler Medtronic ikke. Da bør sikkerhetspersonalet heller ta pumpen utenom.
  • «Dette fordi vi ikke kan garantere for pasientens sikkerhet grunnet magnetisme fra disse scannerne. Disse typer pumper tåler ikke magnetisme over 400 gauss», skriver Medtronic.

Kilde: produktsupport.diabetes@medtronic.com

Insulinpumpen t:slim X2 kan bæres igjennom metalldetektoren på flyplassen. Den er designet til å motstå vanlig elektromagnetisk forstyrrelse, inkludert metalldetektorer på flyplasser.

Pumpen skal ikke gjennom røntgen sammen med håndbagasjen, eller i kroppsskanner der man står med hendene over hodet. Nyere helkroppsskannere benyttet i sikkerhetsscreening på flyplasser er også en form for røntgen, og pumpen din skal ikke eksponeres for dem. Varsle sikkerhetsagenten om at pumpen ikke kan eksponeres for røntgenmaskiner og be om alternative screeningsmetoder.

Pakk pumpens forbrukselementer i håndbagasjen. Ikke pakk forbrukselementene i innsjekket bagasje, da de kan bli forsinket eller tapes. Hvis du planlegger å reise utenfor landet ditt, må du kontakte den lokale kundestøttetjenesten før du reiser, for å diskutere strategier i tilfelle det skulle oppstå en pumpefeil.

Kilde:post@rubinmedical.no og Brukerveiledning for t:slim X2

 

Tips!

Det beste er å beholde utstyret på, og be personellet om eventuelt å gjøre en manuell kroppsvisitasjon. Dette har du et absolutt krav på når du reiser innenfor EU. I andre deler av verden gjelder lignende regler, men da i henhold til FNs ICAO-standarder (International Civil Aviation Organization). Dette betyr at praksisen kan være litt forskjellig fra land til land. Det smarteste er derfor å kontakte flyselskapet på forhånd når du reiser utenfor EU, og be om å få klarlagt deres rutiner på dette. 

Ha med egen matpakke og tilstrekkelig følingsmat på flyet 

Serveringen om bord kan være treg, og maten er ikke nødvendigvis tilgjengelig når du trenger det.

Mål blodsukkeret ofte

Flyreiser kan føre til endret insulinbehov. Mye stillesitting og spising som tidsfordriv, samt følelser som stress eller spenning, kan gi høyere blodsukker. 

Kabintrykket kan også føre til at det oppstår luftbobler i beholderen på insulinpennen. For å unngå dette, fjerner du nåla straks etter du har stukket deg. 

Vurdér å bare bruke hurtigvirkende insulin 

Under lange flyreiser med passering av mange tidssoner, kan det være bedre. Diskuter dette med legen din før du reiser. 

Hva bør du tenke på når du reiser til varme strøk?

Insulindoser

Husk at insulinet suges raskere opp og virker hurtigere i sterk varme. Som en tommelfingerregel kan du derfor redusere alle insulindoser med 10–20 prosent, og deretter justere dosene ved hjelp av jevnlige egenmålinger de første dagene. 

Tabletter

Dersom du bruker tabletter av typen sylfonylurea (som for eksempel Amaryl) og får føling, bør du redusere dosen med ⅓–½ tablett i varme strøk.

Insulinpumpe

Beskytt insulinpumpen, spesielt hvis du tilbringer dager på stranda og i vannet. Det er først og fremst viktig å huske at pumpen må beskyttes mot varme, sand og vann. Oppbevar insulinpumpen i en kjølemappe når du ligger på stranden og soler deg. 

Du kan gjerne gi pumpen en fridag når du skal nyte strandlivet. Da er det bare noen ekstra huskeregler å merke seg:

  • Bruk insulinpumpen som vanlig om natten. Koble den fra når du står opp, og sett en dose med langtidsvirkende insulin med penn. Få hjelp til å beregne mengde insulin som skal settes med penn av legen din eller diabetessykepleier. 
  • Ikke ta av kanylen, og ta med insulinpumpa på stranden. Pakk den inn i kjølemappa, et håndkle eller toalettmappe, og legg den i skyggen slik at insulinet ikke blir for varmt. Ved behov kobler du til insulinpumpen og gir insulin med bolusfunksjonen som vanlig. Pumpen kobles til igjen ved leggetid. 

Insulinpenn og annet utstyr

Beskytt også insulinpenner, -ampuller, glukagonsprøyte og annet. Disse må alltid oppbevares som anvist i pakningsvedlegget. Ikke glem at temperatursvingninger kan redusere virkningen på insulinet. 

Mat og drikke

Husk også at kostholdet varierer veldig fra land til land. Ved restaurantbesøk er det smart å tenke på skjulte karbohydratsbomber og andre fristelser som ikke nødvendigvis er gunstig for blodsukkeret ditt. Gjør gjerne litt research på matkulturen i landet du besøker.