Pakk nok medisiner og brukerutstyr

Ha alltid med mer enn du trenger, og ha gjerne halvparten av det i håndbagasjen til en du reiser sammen med. Du vet aldri når en bag eller koffert plutselig blir borte. Ha alltid insulin og alt diabetesutstyr i håndbagasjen under flyturer.  

Pakk reserver til brukerutstyr

 • Ekstra utstyr er et must, for eksempel teststrimler, lansetter, nåler og batterier. Blodsukkeret har lett for å slå seg litt ekstra løs på ferie.
 • Ha også med glukagonsprøyte hvis du har.
 • Bruker du insulinpumpe, må du huske reservebatteri, adapter, rikelig med infusjonssett og ampuller.
 • Sørg også for å ha med insulinpenner som back-up, i tilfelle pumpen streiker.
 • Innstillingene i insulinpumpen bør være nedskrevet. Hvis pumpen svikter, kan du ikke lese av innstillingene. Når du skifter fra insulinpumpe til insulinpenn, må du vite hvordan du skal beregne langtidsvirkende insulin.  

Ha dokumentasjon på reseptbelagte medisiner 

På apoteket ditt kan du be om en attest på engelsk, med informasjon om sykdom og alle medisinene du bruker (virkestoff og doser). La alle medisiner være i originalemballasjen med etikett fra norsk apotek. Ha også med legeattest på engelsk. 

Avklar hvilke vaksiner du trenger

Sjekk med legen din om du trenger noen spesielle vaksiner i god tid i før du skal reise. Flere vaksiner trenger flere doser over et visst tidsrom. Vær sikker på at du rekker å vaksinere deg før avreise

Pakk tabletter mot diaré

Når du er på reise har du større risiko for å få problemer med magen på grunn av uvant mat og bakterier. Væsketap ved voldsom diaré kan være spesielt belastende for deg med diabetes. Pakk Imodium eller andre tabletter mot diaré.

Pakk viktige reisdokumenter

 • Husk reiseforsikring og europeisk helsetrygdekort (gjelder i EØS-land og Sveits). Europeisk helsetrygdkort bestiller du ved å gå inn på helsenorge.no eller ringe  23 32 70 00.
 • Internasjonalt identitetskort fra Diabetesforbundet er smart å ha med seg. Om du ikke allerede har et, er det bare å bestille fra nettbutikken vår. Kortet inneholder alle dine nødvendige personopplysninger og informasjon om diabetes på seks språk.  

Pakk praktisk ekstrautstyr  

I nettbutikken vår finner du også små, praktiske kjølemapper for både penner og pumpe. Disse er perfekte for varme dager. Insulin tåler litt varme mens du er på flyet eller underveis, men skal ikke utsettes for direkte sollys. Nettbutikken har også SOS-kapsler som kan gi deg en ekstra trygghet.

Hva bør du tenke på under flyreisen?

Ha alltid insulinet i håndbagasjen

Du får kanskje spørsmål om medisinene dine i sikkerhetskontrollen, men så lenge du har dokumentasjon i orden, er det ikke noe problem.

Bruker du insulinpumpe? Be om manuell kroppsvisitasjon i sikkerhetskontrollen.

Noen pumpeprodusenter anbefaler at du ikke har insulinpumpen festet til kroppen når du skal gjennom AIT-skanneren, siden det er uklart om pumpe og kontinuerlig blodsukkermåler påvirkes av elektromagnetiske forstyrrelser. For eksempel forteller Medtronic at deres insulinpumper og kontinuerlige blodsukkermålere skal tåle vanlige elektromagnetiske forstyrrelser, inkludert noen av sikkerhetssystemene på flyplasser. De sier også at du kan ha pumpe og utstyr for kontinuerlig blodsukkermåling på når du går gjennom vanlige sikkerhetssystem som metalldetektorer, men at du ikke skal sende utstyret gjennom røntgenmaskinen. Andre produsenter kan ha litt andre anbefalinger. 

Det beste rådet er å beholde utstyret på, og be personellet om å gjøre en manuell kroppsvisitasjon. Dette har du et absolutt krav på når du reiser innenfor EU. I andre deler av verden gjelder lignende regler, men da i henhold til FNs ICAO-standarder (International Civil Aviation Organization). Dette betyr at praksisen kan være litt forskjellig fra land til land. Det smarteste er derfor å kontakte flyselskapet på forhånd når du reiser utenfor EU, og be om å få klarlagt deres rutiner på dette. 

Ha med egen matpakke og tilstrekkelig følingsmat på flyet 

Serveringen om bord kan være treg, og maten er ikke nødvendigvis tilgjengelig når du trenger det.

Mål blodsukkeret ofte

Flyreiser kan føre til endret insulinbehov. Mye stillesitting og spising som tidsfordriv, samt følelser som stress eller spenning, kan gi høyere blodsukker. Kabintrykket kan også føre til at det oppstår luftbobler i beholderen på insulinpennen. For å unngå dette, fjerner du nåla straks etter du har stukket deg. 

Vurdér å bare bruke hurtigvirkende insulin 

Under lange flyreiser med passering av mange tidssoner, kan det være bedre. Diskuter dette med legen din før du reiser. 

Hva bør du tenke på når du reiser til varme strøk?

 • Insulindoser: Husk at insulinet suges raskere opp og virker hurtigere i sterk varme. Som en tommelfingerregel kan du derfor redusere alle insulindoser med 10–20 prosent, og deretter justere dosene ved hjelp av jevnlige egenmålinger de første dagene. 
 • Tabletter: Dersom du bruker tabletter av typen sylfonylurea (som for eksempel Amaryl) og får føling, bør du redusere dosen med ⅓–½ tablett i varme strøk.
 • Insulinpumpe:
  • Beskytt insulinpumpen, spesielt hvis du tilbringer dager på stranda og i vannet. Det er først og fremst viktig å huske at pumpen må beskyttes mot varme, sand og vann. Oppbevar insulinpumpa i en kjølemappe når du ligger på stranden og soler deg. 
  • Du kan gjerne gi pumpen en fridag når du skal nyte strandlivet. Da er det bare noen ekstra huskeregler å merke seg:
  • Bruk insulinpumpen som vanlig om natten. Koble den fra når du står opp, og sett en dose med langtidsvirkende insulin med penn. Få hjelp til å beregne mengde insulin som skal settes med penn av legen din eller diabetessykepleier. 
  • Ikke ta av kanylen, og ta med insulinpumpa på stranden. Pakk den inn i kjølemappa, et håndkle eller toalettmappe, og legg den i skyggen slik at insulinet ikke blir for varmt. Ved behov kobler du til insulinpumpen og gir insulin med bolusfunksjonen som vanlig. Pumpen kobles til igjen ved leggetid. 
 • Insulinpenn og annet utstyr: Beskytt også insulinpenner, -ampuller, glukagonsprøyte og annet. Disse må alltid oppbevares som anvist i pakningsvedlegget. Ikke glem at temperatursvingninger kan redusere virkningen på insulinet. 
 • Mat og drikke: Husk også at kostholdet varierer veldig fra land til land. Ved restaurantbesøk er det smart å tenke på skjulte karbohydratsbomber og andre fristelser som ikke nødvendigvis er gunstig for blodsukkeret ditt. Gjør gjerne litt research på matkulturen i landet du besøker.