Sommerleir 2021

Vi krysset både fingre og tær, men på grunn av fortsatt stor usikkerhet om smittesituasjon ser vi oss dessverre nødt til å avlyse årets sommerleirer for barn og ungdom. Denne avgjørelsen er tatt i samråd med de medisinske rådgiverne våre.

Barne- og ungdomsleir er et veldig viktig tilbud, og vi ønsket å strekke oss så langt som mulig for å kunne tilby leir til medlemmene våre i aldersgruppen. Men det er flere faktorer å ta hensyn til, ettersom dette er et stort og arbeidskrevende arrangement med mange mennesker involvert.

Sommerleir er et arrangement hvor vi samler to grupper på 40 deltakere per leir fra hele Norge. I tillegg har vi også med oss et tosifret antall voksne – helsepersonell og ledere – også fra hele landet. Å samle så mange mennesker, på tvers av fylkesgrenser uten garanti for at alle er vaksinerte og at det er trygt å gjennomføre leir i august, er ikke en risiko vi kan ta. «Ingen er trygge før alle er trygge».

Vi ser nå på alternativer som gjør det mulig for barn og unge i Diabetesforbundet å møtes digitalt i løpet av 2021. I tillegg ser vi frem til at samfunnet åpner opp, så vi kan ha de gode lokale og regionale møteplassene vi pleier å ha.

 

Les mer her om generell informasjon om aktivitet i 2021:

https://www.diabetes.no/om-oss/nytt-fra-forbundet/nytt-fra-forbundet-2021/fortsatt-digitale-arrangementer-sommeren-2021/

Hvorfor delta på sommerleir?

Diabetesforbundets sommerleir er en mulighet for barn og unge til å møte andre med diabetes og sammen dele erfaringer, prøve nye aktiviteter, og danne vennskap med folk fra hele landet.

Diabetesforbundet har en sommerleirtradisjon som går helt tilbake til 1954. Tilbakemeldinger fra deltakere og ledere gjennom disse årene har gitt oss et solid utgangspunkt for å skape minnerike leiropplevelser for barn og unge med diabetes.

Sørmarka 2018

Foto: Erik M. Sundt

Målsetningen med leieren:

  • Bli tryggere med egen diabetes - gjøre valg for å mestre egen diabeteshverdag  (i trygge rammer)
  • Erfaringsutveksling - lære av hverandre, og ha det gøy med andre i samme situasjon

Flotte sommeropplevelser

Det vil både være felles opplegg og muligheter for å utforske leirområde med alt det har å by på. Sørmarka ligger idyllisk til i grønne omgivelser, med en super badeplass og utendørsaktiviteter som kanopadling, fotballgolf, brettspill, sandvolleyball, petanque og fotball.

Tjøme 2017

Tilrettelagt for deg med diabetes

Deltakerne har hovedansvar for sin egen diabetesbehandling, men det er alltid tilgjengelig hjelp å få 24/7. Det er helsepersonell på plass under hele uka. Flere av leirlederne (som ikke er helsepersonell) har selv diabetes, og noen har også selv vært på sommerleir som barn! Deltakerne blir godt passet på, men vi oppfordrer også til at deltakerne har en viss kontroll over egen diabetes. 

Det er viktig at barna har praktisk kunnskap om utstyret de bruker. Dette vil gi de mestring og gjøre det enklere for alle på sommerleiren. Det at de øver betyr ikke at de ikke får den hjelpen eller veiledningen de trenger. Men fram til sommerleiren er det fint om det øves på det praktiske hos de som ikke allerede kan dette.

Her er eksempler på hva det kan være lurt å øve på:

  • Hvor og hvordan trykke for å sette insulin
  • Hvordan komme inn i menyen på pumpa
  • Hvordan skifte utstyr
  • Våkne av sensoren på natten

Tjøme 2017

Hvordan er det å sende barnet sitt på leir?

En hilsen fra foreldre til en tidligere deltaker: 

"Vi sendte av gårde vår datter på leir i 2019, og det var både skummelt og spennende på samme tid. Uroen i magen var der og frykten for at noe skulle gå galt kjentes godt. Men den gleden og den spenningen jeg så min datter hadde, over at nå, nå skulle hun endelig på overnatting slik som alle andre hadde gjort. Det var større enn alt annet. 

Nå skulle tilliten mellom barn og foreldre testes.

Under hele uken var vi så spente på om vi fikk mange telefoner om både blodsukker og savn. Det kom kun en telefon den uken – i den andre enden var det en opprømt og helt i hundre jente som fortalte om alt det morsomme de gjorde. Alle opplevelsene og erfaringene de delte, og ikke minst nye vennskap som oppsto.. Den jenta som vi fikk hjem, var ikke det den samme jenta som dro. Den jenta vi fikk hjem var så stolt, så glad og litt mer voksen. Proppfull av kjempegode opplevelser. Der blodsukkeret bare var en liten del av alle, men en stor del som gjorde alle like. For vår datter ble denne leiren en av de beste opplevelsene hun hadde i 2019.

Hilsen takknemlige foreldre som takker diabetesforbundet for all den gode jobben de gjør."