Slik er heftet og plakaten

Vi har laget et hefte som familier kan bruke i samarbeid med lærere eller ansatte i barnehagen. Heftet inneholder informasjon om hva diabetes type 1 er, og forklarer rutiner for lavt blodsukker/føling, høyt blodsukker, fysisk aktivitet og måltider. Det er også utfyllingsfelt i heftet, slik at foresatte kan fylle inn viktig informasjon om barnet.

I tillegg til heftet, kan du laste ned en plakat som gir kort og klar informasjon om barnet som har diabetes, og hva ansatte bør gjøre hvis barnet får føling. Plakaten kan henges på personalrommet eller andre steder der det er aktuelt, etter avtale med foresatte.

Last ned hefte og plakat

Slik gjør du det:

  • Last ned hefte og plakat som PDF-fil. Åpne den i Acrobat Reader (har du ikke? Last ned gratis her). Da kan du skrive i utfyllingsfeltene, og printe materiellet på en fargeprinter. Du kan også printe ut og fylle inn for hånd hvis du ønsker. Da trenger du ikke åpne i Acrobat Reader, men kan åpne på internett e.l. 

Last ned her:

Download in English here:  

Avtal med skolen eller barnehagen

Før dere tar i bruk heftet og plakaten er det fornuftig å ha et møte med skolen, da henholdsvis kontaktlærer og eventuell støtteelærer, sosiallærer eller andre aktuelle ved behov. Dere får gått gjennom innholdet muntlig, og kan forhindre eventuelle misforståelser. 

I forkant av møtet er det fint at foresatte har sett igjennom heftet og plakaten, og fylt inn utfyllingsboksene. Sidene om forventningsavklaring og samarbeid er det derimot best at dere fyller ut på selve møtet. Møtet kan være med eller uten eleven, alt etter hva barnet, skolen og foresatte ønsker.

Hvis mulig er det fint om skolen mottar materiellet før eventuelle planleggingsdager (høstsemester og vårsemester). På denne måten kan lærerne gå igjennom materiellet som en form for opplæring.

Informasjon til barna i barnehagen og skolen 

Film

Foreldre kan gjerne oppfordre skolen til å vise filmen «Jørgen snart seks». Denne filmen viser hva diabetes er på en god og lett forståelig måte. 

Presentasjon

Vi har laget en Powerpoint-presentasjon for skolebarn som de kan vise til klassekameratene på skolen. 

Les mer og last ned presentasjon her

 

Dette materiellet er utviklet gjennom de to prosjektene «Diabetesskolesekken» og «Trygghet for de aller minste», og er støttet av Stiftelsen DAM. 

Logo Stiftelsen DAM