Damp eller kok 

Grunnen til at steking blir ansett som en mindre sunn måte å tilberede mat på er at man ofte tilsetter mye ekstra fett. Ved høy varme vil også en del av næringsstoffene i maten forsvinne, og det er jo heller ikke optimalt. Men noe mat må stekes. Ved bruk av høy varme kan det dannes noen skadelige stoffer, så det beste er å steke på lav eller middels varme. Da kan du gjerne bruke oliven- eller rapsolje, da disse oljene tåler steking best. Om du likevel ønsker å steke på høy varme er margarin et bedre alternativ. Det spruter ikke like mye som olje og danner ikke de samme stoffene ved oppvarming. Ved steking av fete matvarer som pølser og bacon kan du dessuten sile bort overflødig olje før servering.  

Olje

Mange tilsetter også olje i gryter eller når man skal ovnsbake noe. En tommelfingerregel som kan hjelpe deg å begrense mengden er å bruke en teskje olje per porsjon. Husk også her å velge sunne oljetyper som olivenolje og rapsolje. Bruk gjerne litt lengre tid og lavere varme også når du skal koke eller ovnsbake mat.  

Krydder og salt

Å smaksette maten med krydder og urter er bedre enn å bruke salt og saltholdige kryddermikser, og et viktig tiltak for å begrense inntaket av salt. Visste du at populære kryddermikser som grillkrydder og sitronpepper inneholder mest salt? Ved å lage maten fra bunnen og smaksette den med rene krydder og urter har du bedre kontroll på saltmengden i retten. Andre ting som kan bidra til å gi maten smak er sitron, eddik og sennep.  

Ved å redusere saltinntaket gradvis vil også saltfølsomheten øke. Det vil si at med tiden vil maten smake salt nok selv om man har tilsatt mindre salt.