Siste besvarte spørsmål

 • Hvordan behandler jeg blodsukkeret når jeg står på Prednisolon?

  Jeg har diabetes type 1 og bruker 20E Tresiba om morgenen, og 30-60E NovoRapid pr. dag, avhengig av inntak av karbohydrater. Bruker sensor Freestyle Libre2 og appen Freestyle Libre Link. Baserer antall enheter insulin før måltider på forventet inntak av karbohydrater. Regulerer for høyt blodsukkernivå ved å øke insulinmengden, og for lavt blodsukkernivå å øke karbohydratmengde, alt basert på erfaring. Ble i dag diagnostisert med artrose/slitasje og betennelse i en hånd, og fikk foreskrevet en 4-ukers kur med Prednisolon 5 mg. Skal inntas hver morgen: første to uker 3 tabletter, tredje uke 2 tabletter og fjerde uke 1 tablett pr dag. Som kjent gir Prednisolon ofte høyere blodglukosenivå, og mitt spørsmål er: Siden jeg ikke kan beregne økt inntak av karbohydrater og ikke har noen erfaring med hva Prednisolon fører til av høyere glukosenivå, eller hvor mye jeg bør øke insulindosen, hvordan kan jeg da på beste måte løse denne problemstillingen?

  09.03.2021 Behandling
 • Hvordan får jeg sensor når jeg har diabetes type 2?

  Hei Jeg har diabetes type 2 med insulinbehandling og tenker å gå over til systemet med målebrikke på armen. Har diskutert med fastlegen, men han mener det tilbudet ikke gjelder ved diabetes type 2. Det kan ikke stemme, da jeg har en bekjent som bruker denne brikken. Kan dere hjelpe meg?

  17.02.2021 Hjelpemidler
 • Skal jeg slutte med Metformin før operasjon eller ikke?

  Jeg har akkurat blitt operert. Sykehuset ga beskjed om at jeg ikke skulle ta Metformin 2 dager før operasjon. Dette var på grunn av narkose. Narkoselegen derimot mente at dette bare var tull. Han mente at det ikke er noe problem med å kombinere Metformin og narkose. Her har forskjellige sykehus forskjellige rutiner (har erfart begge varianter). Og hva med for eksempel undersøkelse med kontrastvæske? Her er det også forskjellige oppfatninger. Det jeg vet er at noen er redd for komplikasjoner for nyrene våre. Hva vet Diabetesforbundet om dette? Det hadde jo vært fint om hele Norge fulgte de samme retningslinjene.

  15.02.2021 Behandling
 • Hvilket knekkebrød er best å velge?

  Jeg har et spørsmål om kosthold, nærmere bestemt knekkebrød. Ser man på varedeklarasjonen, skiller knekkebrød seg i to kategorier. De med et innhold av karbohydrater på mellom 60 og 70 gram per 100 gram, men lite fett. Og knekkebrød med lavere innhold av karbohydrater 25 til 30 gram per 100 gram, men høyere innhold av fett 30 til 40 gram per 100 gram. Hvis man skal gå ned i vekt og samtidig holde et greit blodsukker, hva er best? Og hva gir best metthetsfølelse? Eksempel på ulike knekkebrød: Wasa Havre (mye karbohydrater, lite fett) og Sætre Kornmo bakte knekkebrød (mindre karbohydrater, mer fett).

  08.02.2021 Kost/fysisk aktivitet
 • Har jeg akutt nevropati?

  Jeg har Diabetes type 2 og er under behandling med insulin. Sist tirsdag våknet jeg om morgenen med numment venstre ben og fot. Hele dagen hadde jeg en følelse av å gå på en rund pute under foten. På fredag formiddag føler jeg fortsatt litt nummenhet i foten og oppover leggen. Jeg antar at det er på grunn av nevropati. Har aldri opplevd at den følelsen varer så lenge! Er det et akutt tilfelle? Har sjekket det hos legen regelmessig. Var også hos en spesialist, ett år siden. Er det noe medisin man kan få, eller noen behandling? HbA1c har vært "normalt" på ca. 60 mmol/mol.

  29.01.2021 Behandling
 • Er det farlig med lavt blodsukker på barnet ved fødsel?

  Hei! Jeg har diabetes type 1, og sønnen min fikk veldig lavt blodsukker da han ble født. Ved måling 2 timer etter fødsel (slik retningslinjene sier) var blodsukkeret 0,7 mmol/l, og han ble lagt inn på nyfødt intensiv for å stabilisere blodsukkeret. Er 0,7 mmol/l farlig lavt, slik at han kunne dødd eller fått varige skader? Burde vi kreve å få sjekket blodsukkeret tidligere på neste barn, slik at det eventuelt går kortere tid med lavt blodsukker til han får behandling? Takk for svar! Sønnen min er forresten helt fin og frisk i dag.

  21.01.2021 Blodsukker
 • Hvorfor opereres det med ulike Hba1c tall?

  De nye Hba1c enhetene virker veldig frustrerende for oss brukere. Våre måleapparater viser jo bare de gamle enhetene. Når vi oppsøker lege og helseinstitusjoner brukes de nye betegnelsene. Da jeg forleden lå på sykehus, lå i nabosengen en mann for innstilling av diabetes. Om kvelden målte han blodsukker på 92. Da en pleier målte blodsukkeret morgenen etter var det på 5.2. Hun forvant og mannen virket svært forvirret. Jeg måtte, på stotrende engelsk, forklare at vi i Norge opererer med to tabeller. Dette må da skape mye usikkerhet og kanskje også feilbehandling? Vil vi snart få målere som viser de nye verdiene?

  21.12.2020 Blodsukker
 • Er det noen sammenheng mellom prostataproblemer og diabetes?

  Eg har diabetes type 2, og har dei siste åra hatt aukande problem med forstørra prostata (må opp 3-5 gonger om natta). Eg har to spørsmål: 1. Forverrar diabetesen problema med prostata? 2. Finst det prostatatablettar spesielt for dei med diabetes? Eg har brukt mange typar, både med og utan resept. Glad om det finst slik tablett.

  16.12.2020 Behandling
 • Er det mulig å teste om man er disponert for diabetes type 1?

  Hei, Jeg har ett spørsmål jeg lurer på om noen kan svare på. Er det mulig å teste om man «er disponert» for diabetes type 1? På min manns side i familien er det veldig mange som har fått diabetes type 1. Jeg har forsøkt å Google litt og får inntrykk av at det er diabetes type 2 som er arvelig, men når så mange i en familie har fått diagnosen kan jeg ikke helt forstå at det bare er tilfeldig? Er det mulig for oss å teste om våre barn er disponert for dette også? Slik at vi kan fange det opp tidlig og unngå syreforgiftning ved diagnose?

  07.12.2020 Blodsukker
 • Har jeg fritt valg av sykehus for oppfølging av min diabetes?

  Hei Jeg er ikke så fornøyd med diabetes klinikken der hvor jeg bor. Er det slik at jeg har fritt valg av diabetes klinikk slik som med fritt valg av sykehus? Vil da reise dekkes til neste nærmeste diabetes klinikk? (bor litt "avsides til")

  04.12.2020 Rettigheter