Siste besvarte spørsmål

 • Nyresvikt og langtidsblodsukker?

  Jeg har nyresvikt og diabetes 2. Nyresvikten ble utløst av at jeg brukte metformin for lenge. I dag fikk jeg kopi av blodprøveresultatene. Det er ikke overaskende at jeg med nyresvikt har en del resultat utenfor referanseområdet, men langtidsblodsukkeret synes jeg er tøft. Mitt langtidsblodsukker er 48 eller 6,5. Det er utenfor referanseområdet. Det skal ligge mellom 20 og 42 står det i svaret fra laboratorierekvisisjon.

  13.12.2022 Blodsukker
 • Er ikke Ozempic blodsukkersenkende?

  Hei, jeg lurer på hvordan legen kan skrive ut Ozempic til overvektige pasienter som IKKE har diabetes? Påvirker det ikke blodsukkeret?

  26.11.2022 Behandling
 • Hvorfor diabetes 2 når normalvektig?

  Hei. Hvorfor får man diabetes 2 ved normalt kosthold og normalt aktivitetsnivå? Jeg har selv normal vekt. Det er mye diabetes, både 1 og 2, på begge sider i familien. Det er vel to forskjellige typer diabetes 2? Tror jeg har hatt diabetes siden jeg var liten, men fikk diagnosen diabetes 2 ved en tilfeldighet da jeg var syk for noe annet.

  06.11.2022 Annet
 • Motiverende start på vektnedgang?

  Hei, trenger å gå ned ca. 10 kilo for bedre helse og lavere blodsukker, har diabetes type 2 og har hatt det i ca. 13 år, går på tabletter. Kan jeg f.eks. bruke NUPO dietten sammen med salater i f.eks. 14 dager for å se en litt raskere nedgang for å få motivasjon videre? Må jo over på et kosthold som kan fungere resten av livet også, men kan en kick start være greit over en kortere periode?

  11.10.2022 Kost/fysisk aktivitet
 • Styrketrening og påvirkning på blodsukkeret ved diabetes type 1?

  Hei, jeg har hatt diabetes 1 i 45 år. Ingen kjente komplikasjoner. Jeg har løpt på tredemølle de siste 10 månedene, ca. 5-10km, så jeg er godt trent. Går også daglig tur med hund. Mitt spørsmål er hvordan og om styrketrening egentlig er bra for meg? Startet med styrketrening uten vekter for 4 uker siden (knebøy, armhevinger, hopp osv.) og blodsukkeret ligger mellom 4.5-7 under hele trening i 45 min. Jeg kobler fra insulinpumpen. Problemet oppstår etter trening. Har da sikkert fått frigjort glukose, for blodsukkeret stiger som et prosjektil 30 min til 90 min etter trening. Må øke basal med 200% i ca. to timer. Må jobbe mye for å normalisere blodsukkeret. Men har også lagt merke til at jeg raser ned til 2-tallet mye oftere i løpet av dagen. Dette skjedde ikke når jeg løp og jeg ser en tydelig negativ endring når jeg trener styrketrening. Så tilbake til mitt spørsmål Bør jeg med langvarig diabetes type 1 fortsette med styrkeøvelser 3-4 ganger/uka? Kan styrketrening påvirke blodårene (som muligens er noe stivere) negativt? Hvordan unngå at leveres skiller ut glukose under treningen? Takker for svar.

  05.10.2022 Kost/fysisk aktivitet
 • Spørsmål ved bruk av Ozempic?

  Jeg er en kvinne som fikk diagnosen diabetes 2 i 2017. Verdiene var akkurat over og jeg var godt overvektig. Etter noe magetrøbbel med metformin ble jeg i slutten av 2021 satt over på Ozempic. Blodsukkeret har hele tiden vært fint siden oppstart av medisinering. Etter å ha slitt med overvekt og ekstreme dietter siden 8 års alderen (BMI vekslende fra 19.5 til 35) kjente jeg for første gang på metthetsfølelse etter oppstart av Ozempic. Dette har ført til rolig vektnedgang med psyken i behold. Vekten har stabilisert seg de siste 3 månedene og befinner meg nå akkurat innenfor toppen av sunn BMI iht. skalaen. Som et prøveprosjekt «på gøy» fikk jeg teste ut kontinuerlig blodsukkermåling på fredag. Denne testen bekrefter noe høyt blodsukker på morgen (5.6-6.2) og økning ved stress, etter trening og mat. Gjennomsnitt er 5.6 pr nå. Den avslører også imidlertid noen kortvarige dupper på 3.9-3.2 i noen fastende perioder, samt korte høye topper på 11 etter mat og stress. Jeg føler ikke noen symptomer ved de lave målingene. Spørsmål: - hvorfor er grensen for lavt blodsukker lavere for personer med diabetes 2 enn for normale folk? - kan jeg med min vektnedgang ha «kvittet meg» med diabetesen, til tross for topper over grenseverdier? - Ettersom risk for lavt blodsukker på Ozempic er forholdsvis ikke eksisterende, når det ikke kombineres med andre medisiner, er disse bunnene forårsaket av meg selv eller av medisinen? - ettersom folk uten diabetes bruker Ozempic, vil det være farlig for meg å fortsette med denne medisinen? Som en velfungerende person med mild helseangst og spiseforstyrrelse, som er livredd for nå å måtte slutte å høre på kroppen, tvangsspise når jeg ikke er sulten, eller legge på meg for hundrede gang, håper jeg inderlig på svar.

  02.10.2022 Behandling
 • Har Amaryl negativ påvirkning på indre organer?

  Jeg har brukt tabletten Amaryl (glimepirid) i mange år. Legen min sier nå at «forskning viser at Amaryl er bra for å redusere blodsukkeret, men dårlig for indre organer». Kan dere si noe om denne påstand?

  27.09.2022 Behandling
 • Er langtidsblodsukker på 52-54 mmol/mol skadelig over tid?

  Hei, Jeg er en mann i 60-åra som fikk diabetes type 2 for 2 år siden. Er et langtidsblodsukker på 52-54 mmol/mol (6,9-7,1 %) skadelig over tid uten behandling/medisiner?

  22.09.2022 Behandling
 • Havregryn/-grøt og blodsukkerstigning?

  Hei! I medlemsbladet Diabetes 4 i 2022 blir det i to ekspertråd snakket meget varmt om havregrøt/havre i brødbakst. Dette har jeg skikkelig problemer med å forstå, da jeg synes havregryn generelt fyrer opp blodsukkeret mitt noe voldsomt. Ikke bare stiger det fort, men det forblir høyt i flere timer og krever mye insulin å få ned. Det være seg om det er i grøt kokt på vann - gjerne med litt nøtter og en klatt yoghurt, i grovere bakst eller frokostblanding som 4-korn uten noe annet karbohydratholdig tilbehør enn yoghurt naturell. Jeg doserer insulin (pr. pumpe) etter karbohydratfaktor som stort sett fungerer utmerket, i kombinasjon med veiing for å vite eksakt innhold. I diabetesgrupper på Facebook leser jeg nå og da at jeg langt ifra er alene om denne erfaringen. Det hadde derfor vært interessant å høre hva ernæringskyndige eksperter har noen synspunkter på hvorfor det er slik. Til de som lurer på hva som er bra å spise, er jo det desidert mest fornuftige å eksperimentere på bakgrunn av blodsukkermålinger. Sett gjerne dette på trykk i Diabetes, for det er sikkert interessant for flere.

  13.09.2022 Kost/fysisk aktivitet
 • Lavkarbo-diett ved svangerskapsdiabetes?

  Hei. Jeg har spørsmål rundt ketoner i urinen under svangerskapsdiabetes. Jeg har hatt et kosthold den siste tiden med lite karbohydrater, vil tro ca. 100 g per dag, og nesten ingen «raske» karbohydrater. Har fått beskjed på flere kontroller nå at jeg har hatt +2 på ketoner i urinen. Har forsøkt å lese meg litt opp på dette, og ut fra det jeg har lest så kommer det av at jeg har spist for lite karbohydrater? Har også gått ned ca. 3 kg de siste 4 ukene og føler meg ofte sulten. Endokrinologen jeg har vært hos mente derimot at det kom av dårlig kontrollert blodsukker. Det synes jeg høres litt rart ut da jeg har hatt fastende blodsukker på 4,8-5,6 (ca 60 % av målingene har vært under 5,3) og aldri har målt blodsukker over grensen på 6,7 2 timer etter måltid (90 % av målingene er under 6,0). Trodde ketoner oppstod når blodsukkeret er veldig høyt? Jeg lurer også på om det er farlig med ketoner når jeg er gravid? Har uansett forsøkt å spise litt mer karbohydrater og har heller justert andre ting for å holde det fastende blodsukkeret under grensen, noe som fungerer fint foreløpig.

  13.09.2022 Kost/fysisk aktivitet