Siste besvarte spørsmål

 • Skal jeg slutte med Metformin før operasjon eller ikke?

  Jeg har akkurat blitt operert. Sykehuset ga beskjed om at jeg ikke skulle ta Metformin 2 dager før operasjon. Dette var på grunn av narkose. Narkoselegen derimot mente at dette bare var tull. Han mente at det ikke er noe problem med å kombinere Metformin og narkose. Her har forskjellige sykehus forskjellige rutiner (har erfart begge varianter). Og hva med for eksempel undersøkelse med kontrastvæske? Her er det også forskjellige oppfatninger. Det jeg vet er at noen er redd for komplikasjoner for nyrene våre. Hva vet Diabetesforbundet om dette? Det hadde jo vært fint om hele Norge fulgte de samme retningslinjene.

  15.02.2021 Behandling
 • Hvilket knekkebrød er best å velge?

  Jeg har et spørsmål om kosthold, nærmere bestemt knekkebrød. Ser man på varedeklarasjonen, skiller knekkebrød seg i to kategorier. De med et innhold av karbohydrater på mellom 60 og 70 gram per 100 gram, men lite fett. Og knekkebrød med lavere innhold av karbohydrater 25 til 30 gram per 100 gram, men høyere innhold av fett 30 til 40 gram per 100 gram. Hvis man skal gå ned i vekt og samtidig holde et greit blodsukker, hva er best? Og hva gir best metthetsfølelse? Eksempel på ulike knekkebrød: Wasa Havre (mye karbohydrater, lite fett) og Sætre Kornmo bakte knekkebrød (mindre karbohydrater, mer fett).

  08.02.2021 Kost/fysisk aktivitet
 • Har jeg akutt nevropati?

  Jeg har Diabetes type 2 og er under behandling med insulin. Sist tirsdag våknet jeg om morgenen med numment venstre ben og fot. Hele dagen hadde jeg en følelse av å gå på en rund pute under foten. På fredag formiddag føler jeg fortsatt litt nummenhet i foten og oppover leggen. Jeg antar at det er på grunn av nevropati. Har aldri opplevd at den følelsen varer så lenge! Er det et akutt tilfelle? Har sjekket det hos legen regelmessig. Var også hos en spesialist, ett år siden. Er det noe medisin man kan få, eller noen behandling? HbA1c har vært "normalt" på ca. 60 mmol/mol.

  29.01.2021 Behandling
 • Er det farlig med lavt blodsukker på barnet ved fødsel?

  Hei! Jeg har diabetes type 1, og sønnen min fikk veldig lavt blodsukker da han ble født. Ved måling 2 timer etter fødsel (slik retningslinjene sier) var blodsukkeret 0,7 mmol/l, og han ble lagt inn på nyfødt intensiv for å stabilisere blodsukkeret. Er 0,7 mmol/l farlig lavt, slik at han kunne dødd eller fått varige skader? Burde vi kreve å få sjekket blodsukkeret tidligere på neste barn, slik at det eventuelt går kortere tid med lavt blodsukker til han får behandling? Takk for svar! Sønnen min er forresten helt fin og frisk i dag.

  21.01.2021 Blodsukker
 • Hvorfor opereres det med ulike Hba1c tall?

  De nye Hba1c enhetene virker veldig frustrerende for oss brukere. Våre måleapparater viser jo bare de gamle enhetene. Når vi oppsøker lege og helseinstitusjoner brukes de nye betegnelsene. Da jeg forleden lå på sykehus, lå i nabosengen en mann for innstilling av diabetes. Om kvelden målte han blodsukker på 92. Da en pleier målte blodsukkeret morgenen etter var det på 5.2. Hun forvant og mannen virket svært forvirret. Jeg måtte, på stotrende engelsk, forklare at vi i Norge opererer med to tabeller. Dette må da skape mye usikkerhet og kanskje også feilbehandling? Vil vi snart få målere som viser de nye verdiene?

  21.12.2020 Blodsukker
 • Er det noen sammenheng mellom prostataproblemer og diabetes?

  Eg har diabetes type 2, og har dei siste åra hatt aukande problem med forstørra prostata (må opp 3-5 gonger om natta). Eg har to spørsmål: 1. Forverrar diabetesen problema med prostata? 2. Finst det prostatatablettar spesielt for dei med diabetes? Eg har brukt mange typar, både med og utan resept. Glad om det finst slik tablett.

  16.12.2020 Behandling
 • Er det mulig å teste om man er disponert for diabetes type 1?

  Hei, Jeg har ett spørsmål jeg lurer på om noen kan svare på. Er det mulig å teste om man «er disponert» for diabetes type 1? På min manns side i familien er det veldig mange som har fått diabetes type 1. Jeg har forsøkt å Google litt og får inntrykk av at det er diabetes type 2 som er arvelig, men når så mange i en familie har fått diagnosen kan jeg ikke helt forstå at det bare er tilfeldig? Er det mulig for oss å teste om våre barn er disponert for dette også? Slik at vi kan fange det opp tidlig og unngå syreforgiftning ved diagnose?

  07.12.2020 Blodsukker
 • Har jeg fritt valg av sykehus for oppfølging av min diabetes?

  Hei Jeg er ikke så fornøyd med diabetes klinikken der hvor jeg bor. Er det slik at jeg har fritt valg av diabetes klinikk slik som med fritt valg av sykehus? Vil da reise dekkes til neste nærmeste diabetes klinikk? (bor litt "avsides til")

  04.12.2020 Rettigheter
 • Bør alle med diabetes type 1 bruke albyl-E ved graviditet?

  Jeg har diabetes type 1 og er nå gravid. Langtidsblodsukkeret (Hba1c) mitt er 43 mmol/mol (6,1%) og blodtrykket mitt er bra, samt andre prøver. Jeg har ingen diabeteskomplikasjoner og har hele tiden hatt god blodsukkerkontroll. Jeg ble rådet av gynekolog på sykehuset å starte med Albyl-E fra svangerskapsuke 12 med den begrunnelsen at jeg har diabetes type 1 og at personer med diabetes har høyere risiko for å utvikle svangerskapskomplikasjoner, særlig svangerskapsforgiftning. Bruk av Albyl-E var helt nytt for meg og jeg ble overrasket over at det burde tas i bruk bare fordi jeg har diabetes type 1. Jeg ble forklart at dette var helt nye retningslinjer. Jeg lurer på hvor stor sannsynlighet det er for svangerskapskomplikasjoner bare fordi man har diabetes type 1, og om dette er et legemiddel som burde anbefales alle personer med diabetes til tross for god helsetilstand og blodsukkerkontroll? Man blir jo frarådet å bruke medisiner i svangerskapet dersom det ikke er nødvendig. Er Albyl- E virkelig nødvendig for alle personer med diabetes?

  17.11.2020 Behandling
 • Hvordan går jeg fram for å få insulinpumpe/sensor?

  Hei! Jeg har Lada /diabetes type 1 og bruker insulin. Jeg har en jobb som varierer mellom noe kontor og fysisk arbeid, og lurer på hvordan jeg kan gå frem for å få automatisk blodsukkermåling/insulinpumpe. Jeg har lest en del om det praktiske og ser at dette kunne vært til god hjelp for meg. Takk på forhånd.

  17.11.2020 Hjelpemidler