Siste besvarte spørsmål

 • Har Amaryl negativ påvirkning på indre organer?

  Jeg har brukt tabletten Amaryl (glimepirid) i mange år. Legen min sier nå at «forskning viser at Amaryl er bra for å redusere blodsukkeret, men dårlig for indre organer». Kan dere si noe om denne påstand?

  27.09.2022 Behandling
 • Er langtidsblodsukker på 52-54 mmol/mol skadelig over tid?

  Hei, Jeg er en mann i 60-åra som fikk diabetes type 2 for 2 år siden. Er et langtidsblodsukker på 52-54 mmol/mol (6,9-7,1 %) skadelig over tid uten behandling/medisiner?

  22.09.2022 Behandling
 • Havregryn/-grøt og blodsukkerstigning?

  Hei! I medlemsbladet Diabetes 4 i 2022 blir det i to ekspertråd snakket meget varmt om havregrøt/havre i brødbakst. Dette har jeg skikkelig problemer med å forstå, da jeg synes havregryn generelt fyrer opp blodsukkeret mitt noe voldsomt. Ikke bare stiger det fort, men det forblir høyt i flere timer og krever mye insulin å få ned. Det være seg om det er i grøt kokt på vann - gjerne med litt nøtter og en klatt yoghurt, i grovere bakst eller frokostblanding som 4-korn uten noe annet karbohydratholdig tilbehør enn yoghurt naturell. Jeg doserer insulin (pr. pumpe) etter karbohydratfaktor som stort sett fungerer utmerket, i kombinasjon med veiing for å vite eksakt innhold. I diabetesgrupper på Facebook leser jeg nå og da at jeg langt ifra er alene om denne erfaringen. Det hadde derfor vært interessant å høre hva ernæringskyndige eksperter har noen synspunkter på hvorfor det er slik. Til de som lurer på hva som er bra å spise, er jo det desidert mest fornuftige å eksperimentere på bakgrunn av blodsukkermålinger. Sett gjerne dette på trykk i Diabetes, for det er sikkert interessant for flere.

  13.09.2022 Kost/fysisk aktivitet
 • Tenåring i fornektelse - hva gjør vi?

  Hei, Vi har en datter på 13 år som fikk påvist T1D for 3/4 år siden. Hun er i fornektelse til sykdommen og viser depressive symptomer som uttalelser om at hun ønsker å dø. Hun ønsker å holde sykdommen skjult, selv for oss omsorgspersoner, og ønsker å klare alt selv (noe hun ikke gjør). Hun har sagt flere ganger at hun skammer seg over å ha fått diabetes. Hun kjenner ingen andre med sykdommen på samme alder. Vi forsøker å få psykologhjelp til henne og vi forsøker å hjelpe til så godt vi kan med regulering i hverdagen, men det er vanskelig fordi et hvert spørsmål eller tilbud om hjelp fører til konflikt/sinne/friksjon, så hjemmet vårt er enten veldig konfliktfullt eller så går hun høy svært mye. Hvilke råd har du til oss som foreldre?

  16.08.2022 Behandling
 • Medikament for vektnedgang ved diabetes type 1?

  Finnes det noe godkjent slankeprodukt (mysimba, ozempic, saxenda) som er «trygt» å bruke når en har diabetes type 1? Jeg har store utfordringer med overvekt, og dette kombinert med årsaken (søtt og salt på kveldene) gjør det utfordrende å regulere min diabetes.

  30.07.2022 Kost/fysisk aktivitet
 • Hjelp med kosthold som gir lavere vekt og blodsukker?

  Hei, Jeg er en dame på 55 år. Legen ga meg beskjed om at jeg har prediabetes. Jeg har forhøyet blodsukker og fettlever. Jeg prøver å gå ned i vekt og har forsøkt kosthold uten karbohydrater og lavkarbo, men vekten vil ikke ned. Jeg er fortvilet for jeg ikke har fastlege lenger. Jeg leser på nettet, men går meg helt vill i hva jeg skal spise og ikke. Kunne jeg fått hjelp til kosthold? Håper på hjelp da jeg vil ha ned både vekt og blodsukker.

  28.06.2022 Kost/fysisk aktivitet
 • Kan apoteket kreve flere egenandeler?

  Jeg har hatt diabetes type 1 i over 20 år. Jeg har flere resepter - Humalog, Lantus og forbruksmateriell. Tidligere betalte jeg én egenandel når jeg hentet på apoteket selv om jeg tok ut både Humalog, Lantus og forbruksmateriell. Dette går ikke lenger da apoteket krever 3 egenandeler nå. Ja jeg får jo frikort etter hvert, men syns det blir mye å betale i en smell. Spørsmålet er om apoteket har lagt seg på en ny praksis, og er denne praksisen lovlig?

  18.05.2022 Rettigheter
 • Proteiner og blodsukkerstigning?

  Hei. Var i diskusjon angående proteiner og blodsukker effekt. Da ble det nevnt insulin indeks og der viser det kjøtt som en høyere verdi enn jeg skulle tro. Kan du forklare litt rundt dette og hva det betyr i forhold til blodsukkerstigning?

  13.03.2022 Kost/fysisk aktivitet
 • Behandling av smertefull nevropati?

  Hei, jeg har hatt diabetes type 2 i ca. 15 år. Jeg har fått følgeskader i beina, nevropati. Jeg bruker Neurontin 900 mg om kvelden. Dette pga. smerter i nedre del av føttene om natten. Nå har effekten blitt dårligere av denne medisinen. Fikk ny medisin av fastlegen Cymbalta 30 mg. Utrolig effektiv, men for mye bivirkninger (diaré og kvalme). Lurer da på om det finnes andre behandlingsmåter?

  01.03.2022 Behandling
 • Diagnose diabetes type 3 og Alzheimer?

  Hei. Jeg har operert bort et par cyster i pankreas hale, hvor den delen er fjernet samt milt. Jeg har fått diagnose diabetes 3. Har lest div. forskning hvor noen steder skriver at Diabetes 3 er forværelse til Alzheimer. Jeg er nysgjerrig på hva dette er, og ønsker informasjon om hva dere vet/ tror/lurer på. Jeg er ikke bekymret, lever et godt liv, har jobbet i helsevesenet i 35 år, vet litt om mye, nå pensjonist.

  10.02.2022 Annet