Siste besvarte spørsmål

 • Hvilke komplikasjoner kan oppstå etter mange år med diabetes?

  Jeg har diabetes type 2 og ønsker å vite om de komplikasjoner nedenfor kan oppstå på generelt grunnlag etter mange år med diabetes? -Tynnfibernevropati (legger) -Skulderproblematikk med smerter, inflammasjoner og frozen shoulder. -Smerter i leggene som ofte kommer om natten (nevropati?) -Pyrea

  11.05.2021 Behandling
 • Hva er normalt blodsukker?

  Hva er normalt blodsukker?

  30.04.2021 Blodsukker
 • Kan jeg få insulinpumpe når jeg har diabetes type 2?

  Hei, Kan jeg som bor alene og bruker insulinpenn få innvilget insulin pumpe? På grunn av at jeg har dårlig regulert diabetes og sliter mye med angst. Eller er kriteriene så strenge at man må ha diabetes type 1(eller LADA) får å få det?

  30.03.2021 Hjelpemidler
 • Går det an å holde blodsukkeret stabilt under trening uten å spise sukker?

  Hei Ved trening med puls over 130 faller blodsukkeret med 1 mmol/l ca hvert 5 min. Kan være så mye som at blodsukkeret går ned med 10 mmol/l på 30-40 min. Noe av hensikten med treningen er å holde vekt nede og jeg lurer derfor på tips rundt dette med sukker og trening. Jeg pleier nå å la sukkeret gå høyt og tilføre sukker undervegs. Da er det vanskelig å holde vekt og det blir liten vektreduserende effekt av trening. Finnes det tips på hvordan en kan tilføre minst mulig sukker ved trening og hvordan en holder sukkeret stabilt ved trening?

  13.03.2021 Kost/fysisk aktivitet
 • Hvordan behandler jeg blodsukkeret når jeg står på Prednisolon?

  Jeg har diabetes type 1 og bruker 20E Tresiba om morgenen, og 30-60E NovoRapid pr. dag, avhengig av inntak av karbohydrater. Bruker sensor Freestyle Libre2 og appen Freestyle Libre Link. Baserer antall enheter insulin før måltider på forventet inntak av karbohydrater. Regulerer for høyt blodsukkernivå ved å øke insulinmengden, og for lavt blodsukkernivå å øke karbohydratmengde, alt basert på erfaring. Ble i dag diagnostisert med artrose/slitasje og betennelse i en hånd, og fikk foreskrevet en 4-ukers kur med Prednisolon 5 mg. Skal inntas hver morgen: første to uker 3 tabletter, tredje uke 2 tabletter og fjerde uke 1 tablett pr dag. Som kjent gir Prednisolon ofte høyere blodglukosenivå, og mitt spørsmål er: Siden jeg ikke kan beregne økt inntak av karbohydrater og ikke har noen erfaring med hva Prednisolon fører til av høyere glukosenivå, eller hvor mye jeg bør øke insulindosen, hvordan kan jeg da på beste måte løse denne problemstillingen?

  09.03.2021 Behandling
 • Kan jeg bruke Ozempic når jeg har diabetes type 1?

  Hei Hvordan er det for oss med diabetes type 1 å bruke Ozempic? Jeg ser på diaforum at flere med type 1 har fått denne. Jeg har forsøkt Mysimba for vektnedgang. Fungerte best de første ukene. Har gått på de fra juni 2020. Har kuttet ut selv siden effekten er borte. Gikk ned 8 kg, opp igjen 6 kg til tross for medisin. Spurte behandler om å få Ozempic eller noen av de andre som er godkjent for vektreduksjon. Kunne ikke få noen av dem på grunn av økt fare for syreforgiftning hos oss med type 1. Hvorfor det når man fortsetter med insulin i tillegg? Jeg har BMI på 35, og den er ikke nedadgående. Og blir avvist på overvekts poliklinikk fordi jeg ikke er tykk nok. Hilsen ei som ønsker å gå ned i vekt.

  02.03.2021 Behandling
 • Hvordan får jeg sensor når jeg har diabetes type 2?

  Hei Jeg har diabetes type 2 med insulinbehandling og tenker å gå over til systemet med målebrikke på armen. Har diskutert med fastlegen, men han mener det tilbudet ikke gjelder ved diabetes type 2. Det kan ikke stemme, da jeg har en bekjent som bruker denne brikken. Kan dere hjelpe meg?

  17.02.2021 Hjelpemidler
 • Skal jeg slutte med Metformin før operasjon eller ikke?

  Jeg har akkurat blitt operert. Sykehuset ga beskjed om at jeg ikke skulle ta Metformin 2 dager før operasjon. Dette var på grunn av narkose. Narkoselegen derimot mente at dette bare var tull. Han mente at det ikke er noe problem med å kombinere Metformin og narkose. Her har forskjellige sykehus forskjellige rutiner (har erfart begge varianter). Og hva med for eksempel undersøkelse med kontrastvæske? Her er det også forskjellige oppfatninger. Det jeg vet er at noen er redd for komplikasjoner for nyrene våre. Hva vet Diabetesforbundet om dette? Det hadde jo vært fint om hele Norge fulgte de samme retningslinjene.

  15.02.2021 Behandling
 • Hvilket knekkebrød er best å velge?

  Jeg har et spørsmål om kosthold, nærmere bestemt knekkebrød. Ser man på varedeklarasjonen, skiller knekkebrød seg i to kategorier. De med et innhold av karbohydrater på mellom 60 og 70 gram per 100 gram, men lite fett. Og knekkebrød med lavere innhold av karbohydrater 25 til 30 gram per 100 gram, men høyere innhold av fett 30 til 40 gram per 100 gram. Hvis man skal gå ned i vekt og samtidig holde et greit blodsukker, hva er best? Og hva gir best metthetsfølelse? Eksempel på ulike knekkebrød: Wasa Havre (mye karbohydrater, lite fett) og Sætre Kornmo bakte knekkebrød (mindre karbohydrater, mer fett).

  08.02.2021 Kost/fysisk aktivitet
 • Har jeg akutt nevropati?

  Jeg har Diabetes type 2 og er under behandling med insulin. Sist tirsdag våknet jeg om morgenen med numment venstre ben og fot. Hele dagen hadde jeg en følelse av å gå på en rund pute under foten. På fredag formiddag føler jeg fortsatt litt nummenhet i foten og oppover leggen. Jeg antar at det er på grunn av nevropati. Har aldri opplevd at den følelsen varer så lenge! Er det et akutt tilfelle? Har sjekket det hos legen regelmessig. Var også hos en spesialist, ett år siden. Er det noe medisin man kan få, eller noen behandling? HbA1c har vært "normalt" på ca. 60 mmol/mol.

  29.01.2021 Behandling