Siste besvarte spørsmål

 • Kan jeg se ut fra karbohydratinnholdet i maten om jeg bør spise det eller ikke?

  Hei, har nettopp fått påvist diabetes type 2 og har noen spørsmål i forhold til ferdigmat og karbohydrater. Det jeg lurer på er om man lett kan luke ut ferdigmat ut ifra karbohydrater/sukkerinnhold. Jeg er klar over at det skal være mest mulig grovt, og ikke over 10 gram sukker per 100 gram. Det jeg lurer på er om man kan se ut ifra karbohydratinnhold om man bør spise det eller ikke? Vet at dette kan være forskjellig fra person til person og at blodsukker bør måles før og etter måltidet. Men hadde vært greit og visst hva som tilsier at det er mye karbohydrater og ikke. For eksempel er alt under 50 gram karbohydrater pr 100g lite? hva er "for mye" osv.

  30.09.2020 Kost/fysisk aktivitet
 • Hvor ofte er det normalt å ha lavt blodsukker for en person med diabetes type 1 og godt regulert langtidsblodsukker?

  Hvor ofte er det normalt å ha lavt blodsukker for en person med diabetes type 1 og godt regulert langtidsblodsukker?

  06.09.2020 Blodsukker
 • Hva betyr det at jeg har forhøyet leverprøve?

  Hei. Jeg har hatt årskontroll for diabetes. Leverprøva var litt forhøyet. Jeg drikker ikke alkohol. Men har hørt at Paracet kan gi forhøyet leverprøve. Jeg bruker litt Aspirin av og til. Kan Aspirin gi forhøyet leverprøve? Diabeteslegen vil ta nye prøver om 6 mnd. Bør jeg bekymre meg for disse leverprøvene?

  05.09.2020 Behandling
 • Er det farlig med luftbobler i insulinpennen?

  Hei Jeg blir litt redd når det er små og store luftbobler i insulinsprøyten. Jeg syns ikke det hjelper å knipse på sprøyten, så jeg lar det være. Men er det farlig? Tenker spesielt på hvis det er boble nederst i sprøyten.

  28.08.2020 Hjelpemidler
 • Kan jeg få hjelp til behandlingen av mitt barn med diabetes hvis jeg får korona?

  Hei, Jeg lurer på hvordan en alenemor skal gjøre det hvis hun ligger rett ut og er veldig dårlig av korona -viruset, mens minstemann trenger hjelp med å håndtere sin diabetes? Har vært veldig dårlig av influensa en gang og hadde nok med å ta vare på meg selv. Så hvordan skal jeg eventuelt håndtere det hvis jeg blir så dårlig at jeg har nok med meg selv? Føler at vi blir ganske etterlatt til oss selv i slike situasjoner når vi ikke har noen å lene oss på. Redd for at jeg skal bli så dårlig at jeg skal slite med å håndtere hans diabetes hvis vi er uheldig og får koronasmitte i hus.

  16.08.2020 Annet
 • Kan jeg fortsette å kjøre buss?

  Hei! Jeg har fått diagnose diabetes type 1 og er bussjåfør. Lurer på hvordan det er med type 1. For jeg har snakket med noen kolleger som sier de har type 1 og setter sprøyter, mens andre sier man ikke kan være bussjåfør med type 1. Jeg vil gjerne vite hva som stemmer?

  12.08.2020 Rettigheter
 • Jeg har noen spørsmål om insulin

  Jeg er helsepersonell. Jeg lurer på hva som er forskjellen på Insulatard og Xultophy? Er det kun virkningstid og virkningsstoffer? Jeg lurer også på hva som skjer hvis en person normalt setter 10 E med langtidsvirkende insulin, får ved feil 20 E langtidsvirkende istedenfor 20 E hurtigvirkende. Hvordan vil dette utarte seg? Er det kun det første døgnet som er risikabelt og krever tettere oppfølging? Jeg lurer også på hvordan det anbefales og håndtere en situasjon hvor det er bestemt mengde hurtigvirkende insulin fra lege, men pasienten ønsker å sette mer enn hva som er sagt fra lege? Er dette ok?

  09.08.2020 Behandling
 • Førerkort BE og C1 med diabetes type 1?

  Hei, jeg har hørt mye om diabetes og sertifikat for bil. Jeg har kl B i dag og kunne tenkt meg å kjøre opp til BE og mulig C1. Hva er reglene for dette opp når jeg har Dia1? Får jeg kjøre opp til disse eller er dette uproblematisk og kun slik det er med kl B at det kun må fornyes med helsesjekk hvert 5. år?

  16.07.2020 Rettigheter
 • Hvorfor er fastende blodsukker høyere enn blodsukkeret utover dagen?

  Hei, Jeg har diabetes type 2, kostregulert. Når jeg våkner om morgenen har jeg det siste halvåret hatt rundt 7 mmol/l i blodsukker, ofte litt over. Men utover dagen går blodsukkeret ganske mye ned. Jeg har hatt fint langtidsblodsukker siden jeg fikk diagnosen for snart seks år siden. I begynnelsen etter diagnosen hadde jeg 6,0 mmol/l – 6,5 mmol/l i fastende blodsukker. Her er et eksempel: Her om dagen målte jeg 7,1 før frokost klokka 9. Spiste en god frokost, leste aviser, og gjorde litt husarbeid. Klokka 12 drakk jeg en cola med sukker i. Da jeg så målte blodsukkeret etter cirka to timer var blodsukkeret 5,9 mmol/l. Er dette normalt? Skulle ikke blodsukkeret vært høyere da? Jeg har spurt fastlegen min og han svarer bare at det ikke er uvanlig at blodsukkeret er høyere om morgenen. Og så lenge langtidssukkeret er bra så er det greit. Men hvorfor er blodsukkeret høyere om morgenen, når det er så lenge siden jeg har spist?

  12.07.2020 Blodsukker
 • Hvordan behandler jeg nevropati i føttene?

  Hei, er 82 år og har hatt diabetes type 2 i over 20 år. Er bra regulert ved bruk av Tresiba og Xigduo, men har nevropati med liten eller ingen følelse i føttene, og med bein som føles som "tømmerstokker" som gjør det plagsom å gå særlig langt. Finnes det noen medisin og/eller noen form for trening som kan bedre forholdene?

  10.07.2020 Behandling