Siste besvarte spørsmål

 • Proteiner og blodsukkerstigning?

  Hei. Var i diskusjon angående proteiner og blodsukker effekt. Da ble det nevnt insulin indeks og der viser det kjøtt som en høyere verdi enn jeg skulle tro. Kan du forklare litt rundt dette og hva det betyr i forhold til blodsukkerstigning?

  13.03.2022 Kost/fysisk aktivitet
 • Behandling av smertefull nevropati?

  Hei, jeg har hatt diabetes type 2 i ca. 15 år. Jeg har fått følgeskader i beina, nevropati. Jeg bruker Neurontin 900 mg om kvelden. Dette pga. smerter i nedre del av føttene om natten. Nå har effekten blitt dårligere av denne medisinen. Fikk ny medisin av fastlegen Cymbalta 30 mg. Utrolig effektiv, men for mye bivirkninger (diaré og kvalme). Lurer da på om det finnes andre behandlingsmåter?

  01.03.2022 Behandling
 • Diagnose diabetes type 3 og Alzheimer?

  Hei. Jeg har operert bort et par cyster i pankreas hale, hvor den delen er fjernet samt milt. Jeg har fått diagnose diabetes 3. Har lest div. forskning hvor noen steder skriver at Diabetes 3 er forværelse til Alzheimer. Jeg er nysgjerrig på hva dette er, og ønsker informasjon om hva dere vet/ tror/lurer på. Jeg er ikke bekymret, lever et godt liv, har jobbet i helsevesenet i 35 år, vet litt om mye, nå pensjonist.

  10.02.2022 Annet
 • Kolesterolsenkende medisiner når jeg blir 40 år?

  Hei, jeg har type 1 diabetes, hatt det siden jeg var 20 år og er nå 38 år. På mine to siste årskontrollen har jeg fått beskjed om at mitt kolesterol er for høyt (LDL 3,8) og at jeg må starte på medisiner når jeg blir 40 år. Jeg bruker pumpe, og alle mine andre verdiger er bra. Hadde 80 % innenfor ønsket mål. Jeg lever sunt, beveger meg masse og spiser rimelig sunt. Røyker ikke og har ikke hjerte/karsykdommer i familien. Hva er det som gjør at LDL stiger så mye, er det blodsukkeret? Finner ikke så mye informasjon om dette. Er det noen måte å få senket det naturlig på? Kan det hjelpe å ta betaglukan i tablettform (spiser ganske mye havre, men sikkert ikke nok for å få ønsket mengde betaglukan per dag). Hva er fordelen/ulempe med å starte med medisin for LDL? Finners det mange typer? På forhånd takk for svar:)

  08.02.2022 Behandling
 • Følges opp av fastlege eller diabeteslege med diabetes type 1?

  Hei Min sønn er 23 år og fikk diabetes for fem år siden. Han klarer seg fint i forhold til dette. Har inntrykk av at diabetessykepleier han går til er dyktig. Han var nylig der og fikk beskjed om at det var fastlegen som skulle følge ham opp og ikke lege på sykehuset. På sykehusets nettside står det: «Har du diabetes type 1, skal du som hovedregel ha time til kontroll hos lege på sykehuset en gang i året». Ser at det også i diabetesveilederen fra helsedirektoratet står at pasienter med diabetes type 1 bør tilbys tverrfaglig oppfølging i spesialisthelsetjenesten. Hvilke rettigheter har han i forhold til dette? Har inntrykk av at ikke alle fastleger er oppdaterte på diabetes og nye medikamenter eller utstyr i diabetesbehandlingen. Må ikke sykehuset følge veilederen?

  09.01.2022 Rettigheter
 • Har jeg diabetes eller ikke?

  Hei! Jeg har tatt en glukosebelastning som viste 12,3 mmol/l etter to timer. Langtidsblodsukkeret mitt var imidlertid innenfor normalen, på 38 mmol/mol (5.6 %). Har jeg likevel diabetes? Jeg skal selvsagt til legen, men det er et par uker til. Kan nevne at jeg ellers er plaget med hyppige soppinfeksjoner, er ekstremt slapp og veldig tørst. Tisser ofte, men vet ikke hva som er ofte nok til å kvalifisere for poliuri.

  08.01.2022 Blodsukker
 • Dispensasjon til å kjøre utrykning?

  Jeg jobber i Tolletaten, og jobber til daglig med kontroll på grensen. Vi har muligheten til å kjøre utrykning, og å stoppe biler med blålys, men dette får ikke jeg gjort pga. min diabetes type 1. Jeg har insulinpumpe med kontinuerlig måling og automatisk regulering av blodsukkeret. Og jeg har vært meget godt regulert i alle år. Har snakket med diabetessykepleier og diabetesoverlege som jeg går til kontroll hos, og de mener det er mulighet for å søke om dispensasjon. Har dere samme oppfatning, eller er det meningsløst å prøve?

  28.12.2021 Rettigheter
 • Kul under huden ved kanyleskifte på insulinpumpa?

  Hei, sønnen min har diabetes 1. han bruker medtronic pumpe og fiasp insulin. Vi bytter kanyle til pumpa hver 3. dag. De siste gangene vi har byttet har jeg lagt merke til at han har en liten kul under huden der kanyla har vært. Vi kan også merke at han ligger litt høyere i blodsukkeret når det nærmer seg bytte av kanyle. Hva er dette?

  10.12.2021 Hjelpemidler
 • Bør inntaket av melk begrenses ved diagnose diabetes?

  Hei, Jeg jeg trenger litt råd fra dere ang nyoppdaget diabetes hos en av våre beboere (jeg jobber i en kommunal omsorgsbolig). Vedkommende har fått målt HbA1c = 58 og fått råd fra fastlege om «å begrense inntak av sukkerholdig drikke/melk/juice». I den forbindelse lurer jeg på følgende; vedkommende drikker 1 glass lettmelk (til måltider) x 3 pr dag. Er dette noe vi bør redusere/begrense?

  24.11.2021 Kost/fysisk aktivitet
 • Alternativer til havregryn og grovbrød?

  Hei! Har DM2 og hadde høy verdi ved sist langtidsmåling. Da fikk jeg råd fra diabetessykepleier om å kutte ned mengde grovt brød og rød ris. Hun anbefalte å heller spise havregryn enn så mye brød. Det viser seg at magen min ikke tåler så godt havregryn, så jeg lurer på hva jeg kan spise i stedet som er bedre for blodsukkeret enn grovbrød? Noen råd? Har ellers laktoseintoleranse så spiser laktosefri kost.

  24.11.2021 Kost/fysisk aktivitet