En viktig beskjed kan ikke gjentas for ofte: Diabetes er ikke en mat- eller sukkersykdom - det er en insulinmangelsykdom. Det betyr at barn med diabetes kan spise akkurat det samme som barn uten diabetes. Likevel er det noen matvarer som gir et ekstra utfordrende blodsukker i ettertid, og som man derfor enten vil kutte ut eller gjerne bør ha alternativer til. Det å vite omtrent hva som serveres og når det serveres er også til hjelp for den som har diabetes. Å kunne planlegge matinntak og insulindosering på forhånd gjør nemlig blodsukkerreguleringen litt enklere. Dette gjelder både om barnet selv har tatt over mesteparten av styringen over dosering eller om foreldrene holder oversikt.

 

Mat

Ofte serves det et varmt måltid i bursdagsselskaper. Variasjonen på hva som serveres er sikkert nesten like stor som antall selskaper, men typiske klassikere er pølse i brød og pizza. Når det gjelder pølse er det bedre med grove pølsebrød som inneholder mer fiber. Lomper inneholder mindre karbohydrater enn pølsebrød, så det kan også gjerne være et alternativ. Ellers kan det være fint å være åpen for at barnet ikke vil ha hverken brød eller lompe. Server også gjerne ketchup uten sukker.

Skal du servere pizza kan du gjerne gå for en med grov bunn. Baker du selv kan for eksempel halvparten av melet være sammalt mel, men det finnes også ferdigbunner med fullkorn. Dette bidrar med å få mer fiber i måltidet, og er noe alle barna i selskapet gjerne kan få.

De færreste barna vil ha spesialtilpasset kost om de ikke må, så legg gjerne litt ekstra arbeid i å lage en rett som alle kan spise seg gode og mette på.

 

Drikke

Når det kommer til drikke er det viktig med sukkerfrie alternativer. Sukkeret i drikke tas raskt opp i blodet og gir derfor fort høyt blodsukker. Sukkerfri brus eller sukkerfri saft er gode alternativer. Vær obs på at juice og «vanlig» saft inneholder like mye sukker som sukkerholdig brus. Selv om innholdet av sukker er naturlig i juice og saft fra frukt og bær, påvirker dette blodsukkeret i like stor grad som vanlig sukker. Det er derfor ikke et bedre alternativ med tanke på blodsukkeret.

 

Kake, is og gele

Kake hører selvsagt med til en bursdagsfeiring. Du kan gjerne redusere sukkerinnholdet i kaka for alle barnas beste, og ofte går ikke det på bekostning av smaken. Vil man strekke seg litt lengre kan man bytte ut alt eller litt av sukkeret med kunstig søtning. Les mer om hvordan du går frem og hvilke søtningsstoffer som passer til kake her. Tenk også på at ekstra godterier som pynt på kaka blir ekstra sukker.

Om det skal serveres is er gjerne fløteis et bedre alternativ enn saftis fordi fløteis inneholder fett. Selv om det er en del sukker, vil fettet være med på å bremse blodsukkerstigningen noe. Gelé derimot inneholder veldig mye sukker men ikke noe fett. Å servere gelé med vaniljesaus vil tilføre noe fett, men det er likevel fint å kunne tilby et alternativ om dere ønsker å servere gelé.

 

Godteri og snacks

Også litt godteri og snacks er vanlig å servere i barnebursdag. Når det gjelder godteri opplever flere med diabetes at sjokolade er bedre for blodsukkeret enn annet godteri. Det er fordi sjokolade inneholder en del fett som bremser blodsukkerstigningen noe. Det er likevel mye sukker i alt godteri, så her er det opp til den enkelte hva man vil eller kan spise.

Potetgull og popcorn vil også øke blodsukkeret en del, men igjen vil kombinasjonen med fettinnholdet i potetgullet, samt mengden som spises påvirke blodsukkerstigningen.

Uansett om ett (eller flere) av barna har diabetes eller ikke, kan man også servere oppskårede grønnsaker med dipp, frukt og bær med yoghurt eller kesam som snacks. Det er friske alternativer som også barna vil sette pris på.