Nøkkelhullet

Nøkkelhullet er en offentlig merkeordning som skal gjøre det enkelt å velge sunnere matvarer. Denne ordningen deler matvarene inn i matvaregruppe. Det er ulike krav i de forskjellige gruppene for at en matvare skal få nøkkelhullet. Generelt betyr Nøkkelhullet at matvaren har mer fiber og fullkorn, samt mindre mettet fett, sukker og salt enn tilsvarende produkter. Det vil for eksempel si at en frokostblanding med nøkkelhuller har mer fiber og fullkorn og mindre sukker enn andre frokostblandinger.

Produkter som ikke får nøkkelhullet

Det er noen produkter som ikke får nøkkelhullet selv om de absolutt er sunne. Dette gjelder friske grønnsaker, frukt og bær, poteter, belgvekster og fersk fisk. Dette er såkalt naturlige nøkkelhullsprodukter og merkes derfor ikke. Mer naturlig er det at matvarer som brus, kaker og kjeks ikke blir merket med nøkkelhullet uansett. 

Husk: Matvarer med nøkkelhullet er ikke nødvendigvis sunne å spise hele tiden, men de er det sunneste alternativet innenfor sin matvaregruppe.

 

Brødskala’n

Brødskala’n er en frivillig merkeordning som forteller deg hvor stor andel av melet i brødet som består av grovt mel, altså hele korn, sammalt mel og kli. Den inkluderer ikke innholdet av frø eller nøtter.

Skalaen er delt inn i fire kategorier:

  • Fint brød: 0 – 25 % sammalt mel eller hele korn
  • Halvgrovt brød: 26 – 50 % sammalt mel eller hele korn
  • Grovt brød: 51 – 75 % sammalt mel eller hele korn
  • Ekstra grovt brød: 76 – 100 % sammalt mel eller hele korn

Det anbefales å velge brødvarer fra en av de to groveste kategoriene. Vær likevel obs på at et brød med tre skraverte området kan inneholde kun 51 % sammalt mel eller hele korn, og er med et egentlig ikke veldig grovt. Det er derfor lurt å se på prosenttallet som ofte står sammen med Brødskala-merket.