Av klinisk ernæringsfysiolog Mari Paulsen

Glutenfrie melblandinger finner du selv i vanlige matbutikker, og det er som regel en hylle med mange forskjellige glutenfrie produkter. Dersom du oppsøker spesialbutikker er utvalget enda rikere. 

 

Innholdstest av glutenfri melblandinger

Glutenfrie melblandinger består av glutenfrie melsorter som f.eks. mais, soya eller hirse. Noen er også tilsatt ekstra fiber.

Det finnes en egen forskrift som regulerer merking av glutenfrie produkter: «Forskrift om sammensetning og merking av næringsmidler til personer med glutenintoleranse». Matvarer som ikke inneholder mer gluten enn 20 ppm (20 mg gluten pr. kg næringsmiddel) kan merkes som glutenfri. Produkter som er merket med meget lavt gluteninnhold kan ikke inneholde mer gluten enn 100 ppm (100 mg gluten pr. kg næringsmiddel).

I forskriften reguleres også glutenfri havre. For at et produkt som inneholder havre skal kunne merkes som glutenfritt må havre i produktet være fremstilt på en spesiell måte. Havren må ikke males på de samme møller som glutenholdige kornslag, for å unngå faren for at havre forurenses av hvete, rug, bygg eller andre glutenholdige kornslag. Gluteninnholdet i havre merket som glutenfri kan ikke overstige 20 mg per kg.

De fleste personer med cøliaki kan spise produkter som er merket med «spor av» gluten da spormengdene i de fleste tilfeller er svært små.

 

Test av ti melblandinger:

Ti av de vanligste melblandingene er testet ut i fra næringsinnhold og ingredienser. Melblandingene er hovedsakelig vurdert ut i fra innhold av kostfiber, tilsatt sukker og protein samt hva slags type mel de består av. Utgangspunktet for testen er at melet skal brukes i brødbaking. Smak er ikke vurdert i testen.

 

Jyttemel original:

Jyttemel original

 

Ingredienser: Mel av råris, mais, bokhvete, betfiber og psyllumskall, fortykningsmiddel: potetstivelse, E410 johannesbrød, E415 xantangummi, E417 tarakjernemel.

Vurdering: Positivt at hovedingrediens er råris. Pluss for at melet inneholder bokhvete og psyllumskall (loppefrø) som er rik på kostfiber. Jyttemel har testens høyeste innhold av kostfiber og nest høyest innhold av protein. Innhold av sukkerarter er ikke deklarert, men ut i fra innhold av ingredienser ser det ut til å være lavt. Testvinner!

Terningkast: 6

 

Jyttemel, Fibra teff:

 

Jyttemel, fibra teffIngredienser: Mel av råris, bokhvete, mais, betfiber, teff, psylliumskall, potetstivelse, fortykningsmiddel:E140 Johannsebrød, E415 xantangummi, E417 tarakjernemel.

Vurdering: Positivt at hovedingrediens er råris. Pluss for at melet inneholder bokhvete og psyllumskall (loppefrø) som er rik på kostfiber. Eneste meltype der teff (afrikansk kornslag) er tilsatt. Høyt innhold av kostfiber og testens høyeste innhold av protein. Innhold av sukkerarter er ikke deklarert, men ut i fra innhold av ingredienser ser det ut til å være lavt. Et meget godt valg!

Terningkast: 5

 

Finax, grov melmixFinax, grov melmix

 

Ingredienser: Hvetestivelse, bokhveteflak, roefiber, maisfiber, fortykningsmiddel: guarkjernemel.

Vurdering: Hovedingrediens er hvetestivelse. Pluss for bokhveteflak som ingrediens nummer to. Det er tilsatt ekstra fiber i form av roe og mais. Finax grov melmix har testens laveste innhold av sukkerarter. Relativt lavt proteininnhold. Testens nest høyeste innhold av kostfiber. Et godt valg.

Terningskast: 4

 

Semper, grov mix

Semper grov mix

 

Ingredienser: Maisstivelse, rismel, potetmel, modifisert potetstivelse, fiber fra sukkerroe, sukker, fortykningsmiddel, bakepulver, mineraler (jern), vitaminer (tiamin, riboflavin, niacin, B6, folsyre).

Vurdering: Hovedingredienser er maisstivelse, rismel og potetmel. Det er tilsatt ekstra fiber fra sukkerroe. Det er også tilsatt ekstra jern og B-vitaminer. Middels innhold av sukkerarter og forholdsvis lavt proteininnhold.

Terningkast: 3

 

Finax, melmixFinax melmix

 

Ingredienser: Hvetestivelse, skummetmelkspulver, oligofruktose, fortykningsmiddel: guarkjernemel, vitaminer, jern.

Vurdering: Hovedingredienser er hvetestivelse og skummetmelkspulver. Relativt lavt innhold av kostfiber og testens høyeste energiinnhold. Melmiksen er tilsatt jern og B-vitaminer.

Terningkast: 3

 

 

Schar melmix

Schar melmix

 

Ingredienser: Maisstivelse, rismel, druesukker, vegetabilsk protein, vegetabilsk fiber, fortykningsmiddel, salt.

Vurdering: Hovedingredienser er maisstivelse og rismel. Det er tilsatt ekstra fiber. Middels innhold av sukkerarter, sammenlignet med de andre meltypene i testen.

Terningkast: 3

 

 

Toro, glutenfritt grovt mel

Toro glutenfritt grovt mel

Ingredienser: Maisstivelse, hvetestivelse, bokhvetemel, risbakemel, druesukker, roefiber, potetfiber, sesamfrø, risstivelse, fiberhusk, salt, stabilisator (E464), rapsolje, fargestoff (ammonisert karamell).

Vurdering: Hovedingredienser er mais- og hvetestivelse. Imidlertid er det tilsatt ekstra fiber i form av roe- og potetfiber samt fiberhusk. I tillegg er det brukt mer næringsrike ingredienser som bokhvetemel og sesamfrø. Middels innhold av kostfiber og tilsatt sukker.

Terningkast: 3

 

Toro, glutenfritt lyst mel

Toro glutenfritt lyst mel 

Ingredienser: Maisstivelse, risbakemel, druesukker, risstivelse, potetfiber, potetstivelse, rapsolje, salt, fiberhusk, hevemiddel, stabilisator.

Vurdering: Hovedingrediens er maisstivelse som er relativt næringsfattig og gir en rask blodsukkerstigning. Det er tilsatt ekstra kostfiber i form av potetfiber og fiberhusk, men melblandingen har allikevel testens nest laveste fiberinnhold. Toro glutenfritt lyst mel har testens laveste innhold av energi og det laveste proteininnholdet.

Terningkast: 2

 

Semper, mix med fiber

Semper mix med fiber

 

Ingredienser: Hvetestivelse, skummetmelkspulver, fiber fra sukkerroe, fortykningsmiddel, sukker, bakepulver, mineraler (jern), vitaminer (tiamin, riboflavin, niacin, B6, folsyre).

Vurdering: Hovedingredienser er hvetestivelse og skummetmelkspulver. Det er tilsatt ekstra fiber fra sukkerroe og det er tilsatt jern og B-vitaminer. Semper mix med fiber har testens høyeste innhold av sukkerarter og kun marginalt mer fiber enn semper grov. Relativt høyt innhold av protein.

Terningkast: 2

 

Semper mix

Semper mix

 

Ingredisenser: Hvetestivelse, skummetmelkspulver, sukker, fortykningsmiddel, bakepulver, mineraler (jern), vitaminer (tiamin, riboflavin, niacin, B6, folsyre).

Vurdering: Hovedingrediens er hvetestivelse og skummetmelkspulver. Det er tilsatt jern og B-vitaminer i melblandingen. Semper mix har testens høyeste sukkerinnhold og det laveste innholdet av kostfiber. Testtaper.

Terningkast: 1