Diabetes er en kronisk sykdom som gir fritak fra fasten, og dette er noe både muslimske lærde og helsepersonell er enige om. Likevel er det mange som ønsker å gjennomføre fasten. Det lar seg gjøre med god planlegging og litt ekstra innsats. Personer med diabetes type 1 bør ikke faste under ramadan. Det samme gjelder personer med dårlig regulert diabetes, eller personer som har hatt veldig lavt blodsukker (alvorlig hypoglykemi) eller syreforgiftning de siste tre månedene. Personer med velregulert diabetes type 2 kan gjennomføre fasten selv om de bruker blodsukkersenkende medikamenter, men det må i så fall gjøres i samråd med lege.

Diabetesforbundet har, sammen med Islamsk råd utviklet noen råd for deg som har diabetes og som ønsker å faste:

 • Velger du å faste tross sykdommen, må dette skje i samråd med din fastlege.
 • Du må måle blodsukkeret og ta blodtrykket jevnlig – dette bryter ikke fasten.
 • Ikke overdriv matinntaket når fasten brytes ved solnedgang.

Det er altså svært viktig å planlegge og gjennomføre fasten i samråd med din egen fastlege. Sammen kan dere snakke om hvordan du i din situasjon og med din diabetes best mulig kan gjennomføre fasten på en måte som ikke er helseskadelig. Blant annet er det viktig å få kunnskap om hvordan et redusert matinntak vil endre behovet for medisinering. Også forebygging og håndtering av høyt og lavt blodsukker kan bli annerledes.

Om du har diabetes og blodsukkeret faller, bør du bryte fasten. Det er også viktig å ta hensyn til eventuelle andre kroniske sykdommer.

Hva bør jeg spise i løpet av ramadan?

Det er viktig å spise fornuftig hele året, også under ramadan. Å spise for mye – eller mye usunn mat – vil både føre til vektoppgang og et mer ustabilt blodsukker. I løpet av ramadan anbefales det derfor at du spiser variert for å holde blodsukkeret mest mulig stabilt. Det vil for eksempel si:

 • Langsomme karbohydrater med mye fiber. Dette kan være grovt brød med minst tre skraverte felt på brødskalaen, havregrøt, fullkornsris, bønner, linser, frukt og grønnsaker.
 • Proteinholdige matvarer som kylling, fisk og egg.
 • Gode fettkilder som avokado, en håndfull nøtter og fet fisk.

Og som med alle andre måltider: ikke spis for mye, og pass på at du drikker mye vann. Ofte spises et stort måltid (Iftar) like etter solnedgang, og eventuelt en mindre frokost (Suhoor) før soloppgang. Mange dropper frokosten når ramadan treffer i sommerhalvåret og nettene er korte. Det anbefales at personer med diabetes som ønsker å gjennomføre fasten passer på å spise før soloppgang. Da er det best med et måltid som består av mye langsomme karbohydrater, samt at man drikker nok væske før fasten begynner om morgenen.

Når du bryter fasten er det best om prøver å unngå for mye sukker- og fettholdig mat. Det vil si mat som parathas, puri, samosa, pakora, ladoo, jelibi og burfi. Unngå også frityrstekt mat, og velg heller matvarer som er stekt i ovn. Ofte brytes fasten med dadler. De inneholder en del fiber, men også mye sukker, så det er lurt å begrense seg til to til tre stykk, før du spiser annen, sunn mat.

Hva kan jeg drikke?

For deg som har diabetes kan mange timer med faste øke risikoen for å bli dehydrert. Det er derfor ekstra viktig å drikke nok vann etter solnedgang og før soloppgang. For å unngå store signinger i blodsukkeret bør man unngå sukkerholdig drikke.

Råd om fysisk aktivitet under ramadan

Det anbefales å opprettholde moderat fysisk aktivitet under faste, men unngå hard trening på grunn av risiko for dehydrering og lavt blodsukker (hypoglykemi). Før Tarawih, som er en serie rituelle bønner som gjerne utføresetter kveldsmåltidet, er det også viktig å drikke nok vann og ha spist langsomme karbohydrater. Dette ritualet kan vare mellom en og to timer, og kan derfor bli ganske fysisk krevende.

Oppsummering – Dette må du gjøre hvis du skal faste med diabetes

 • Snakk med fastlegen din på forhånd! Det er viktig at legen din er informert og at du får gode medisinske råd.
 • Ikke spis for mye og for usunt når du bryter fasten ved solnedgang.
 • Mål blodsukkeret og ta blodtrykket jevnlig – dette bryter ikke fasten!
 • Avslutt fasten straks hvis blodsukkeret ditt er lavere enn 3,3 mol/l. Da må du starte behandling av lavt blodsukker. Drikk noe med sukker i eller spis tre-fire sukkerbiter eller druesukker.
 • Blodtrykket bør ikke være mer enn 140/90. Du må diskutere blodtrykksverdiene dine med legen på forhånd.
 • Har du andre kroniske sykdommer? Da er det også viktig å rådføre seg med legen før du faster.