Livet handler ikke bare om diabetes

Å ta hensyn til diabetesen er en krevende jobb som stjeler mye oppmerksomhet. Du kan oppleve å føle deg glemsk, litt vimsete og rar i hodet innimellom. Kanskje du også tenker for mye på og planlegger hele livet rundt diabetesen? 

Livet bør ikke bare handle om diabetes. Du må gjøre plass til andre ting også.

 

«Livet med diabetes handler om å ta gode valg som hjelper insulinet å virke – slik at du kan leve det livet du ønsker.»

Psykologspesialist Ane Wilhelmsen-Langeland


 

Blodsukkeret

For noen kan det være veldig vanskelig å holde blodsukkeret under kontroll over tid. Og selv om du vet mye om hva som må til for å stabilisere det, er det likevel nesten sikkert at du ikke får det til hele tiden. Det er viktig ikke å være for selvkritisk, men tenke at dette er helt normalt og at det går bra. 

Tips! Tenk på blodsukkeret utelukkende som informasjon. Det finnes ikke «bra» eller «dårlig» blodsukker. Blodsukkeret gir deg simpelthen informasjon om hvordan du bør behandle diabetesen din.

Husk! Det perfekte blodsukkeret finnes ikke. Ingen makter til enhver tid å holde blodsukkeret helt stabilt. Aksepterer du det, kan det hjelpe på selvfølelsen.

Husk! Behandlingsmålene du utvikler sammen med legen din skal være oppnåelige og realistiske, og de er ikke fastsatt for alltid. Med andre ord bør du ikke bli motløs om du ikke når målene, men heller ha en ærlig samtale med legen din om de hindringer du møter i hverdagen som gjør at du ikke når målene. Da kan behandlingsplanen din endres på en måte som gjør at du opplever at dette er noe du kan få til.


 

Stress og søvn

Stresshormoner kan påvirke blodsukkeret. Enten det er fysisk stress ved at du prøver å rekke bussen, eller psykisk stress på jobben. Forsøk å kartlegge situasjoner som stresser deg, slik at du er forberedt.

Søvn er ekstra viktig for personer med diabetes. Er man trøtt og sliten blir det også vanskeligere å få gjort diabetesjobben.

  • aUnngå å sove på dagtid. Hvis du trenger en middagslur, pass på at den ikke varer lengre enn 20 minutter
  • aIkke opphold deg i sengen lengre enn den tiden du forventer å sove.
  • aStå opp til omtrent samme tid hver dag. Ikke tenk at du kan sove ut noen dager, det forstyrrer bare døgnrytmen. 
  • aPass på at du får så mye dagslys tidlig på dagen som mulig, gjerne minst 30 minutter.
  • aPass på å ikke få for mye sterkt lys på kvelden og natta. Hvis du våkner på natta er det lurt å unngå å tenne lyset. Ikke ta med deg telefonen i senga.
SE WEBINAR: Psykologens beste søvntips

 Les mer om diabetes og søvn

 


 

Tankemønstre 

Det er lett å havne i en tankespiral der det blir fokus på prestasjon. «Jeg må spise sunnere og bli mer aktiv» fører med seg mange skulle, burde, måtte-tanker. Snu fokuset bort fra energityver som dette, og tenk heller at du skal hjelpe kroppen din til å fungere best mulig. Denne måten å tenke på utløser mindre selvkritikk.

SE VIDEO:

Arne har levd lenge med diabetes type 2, men beholder en positiv innstilling (fra nettkurset «En ny start med diabetes type 2»):

SE WEBINAR: 

Psykolog Randi Abrahamsen gir råd om livet med diabetes:


Støtte i hverdagen

Forskning viser at gode, nære relasjoner er viktig ikke bare for vår psykiske helse, men faktisk også har innvirkning på vår fysiske helse. Mange får god støtte fra familie og venner. Andre får mye ut av å være med andre i samme situasjon.

  • Likepersoner: Snakk med noen som forstår hvordan du har det. En likeperson har også diabetes, eller er i familie med noen som har diabetes.
  • Støtte der du bor: Diabetesforbundet har mange lokallag. Bli med på kurs og aktiviteter, og få nye venner som også har sykdommen.