Alkohol og diabetes type 1 er en kombinasjon som stiller spesielle krav.

Alkohol senker blodsukkeret – enkelt forklart fordi leveren blir mer opptatt av å håndtere alkoholen enn å produsere glukose. Får du ikke i deg nok karbohydrater – helst langsomme sådanne for å holde på effekten – kan resultatet fort være en kraftig føling. Og har du drukket, merker du ikke lavt blodsukker like godt som du ellers gjør. Med andre ord: Pass på!

Her er noen forholdsregler det er lurt å notere seg:

  • Mål blodsukkeret ofte når du drikker alkohol – heller en gang eller to for mye
  • Spis alltid mat før du legger deg, og ta deg gjerne et glass melk eller juice
  • Reduser insulindosen om kvelden og natten
  • Informer dem du er sammen med om følingssymptomene dine

Flere ganger har personer med diabetes havnet i fyllearresten, fordi politiet ikke har sett forskjellen på føling og fyll. Derfor bør du alltid ha med deg et identitetsmerke om at du har diabetes. Og legger du også et ekstra dokument om diabetes og lavt blodsukker blant pengene dine, står du enda sterkere. Politiet må alltid telle pengene før de plasserer noen i fyllearresten.

Gode eksperimenter viser – ikke helt uventet – at du merker lavt blodsukker dårligere når du har drukket. Desto større grunn til å være skjerpet nok til å få målt blodsukkeret hvis du er det minste i tvil om hvor du ligger!

Mer om alkohol og diabetes kan du lese her.

Full eller føling?

Symptomene er til forveksling like: Sløv og ukonsentrert, endret oppførsel – også aggressiv, søvnig, forvirret, talevansker og kvalme.

Får du målt blodsukkeret, er det selvsagt det beste. Følingsterskelen varierer fra person til person, men tommelfingerregelen er at man har føling når blodsukkeret er under 4 mmol/l. Er det under dette, eller du ikke får målt, må du trå til. Er vennen din bevisst og klarer å svelge unna sukkerholdig drikke selv, er det bra.

Men går ikke det, må du få smurt honning, sirup eller noe annet med mye sukker inne i munnen. Effekten skal komme ganske raskt. Hvis hun eller han ikke våkner eller blir bedre, er ambulanse neste. Da KAN det også være snakk om alvorlig høyt blodsukker. Ring uansett 113! NB! Dersom det virker og blodsukkeret stiger, er det viktig å få i seg langsomme karbohydrater (f.eks. en grov brødskive eller to) for å holde blodsukkeret oppe. Og slutte å drikke alkohol.