Det sier seg selv: Jo lengre du er avgårde, jo mer du er på farten, og jo mer fremmedartet landet du besøker er, desto større kan utfordringene bli. Dette gjelder friske personer også, men har du diabetes, må du passe spesielt godt på. Denne listen er lur å forholde seg aktivt til:

8 reisetips

  • Skaff deg en SOS-kapsel eller et internasjonalt identifikasjonskort. Du finner begge deler i nettbutikken til Diabetesforbundet.
  • Sjekk at du har gyldig reiseforsikring. Skal du reise i Europa, må du også ha med deg Europeisk helsetrygdekort. Kortet kan bestilles på helfo.no
  • Ta med minst dobbelt så mye insulin og andre medisiner som det du erfaringsmessig trenger, og ha alt insulinet i håndbagasjen. Du lager deg en ekstra sikring ved å fordele insulinet (og utstyret) på to steder i bagasjen – også under hele reisen. Husk å ta med resepten!
  • Ha med reservebatterier til blodsukkerapparatet. Og ta gjerne med et apparat i reserve.
  • Det er lurt å ha godt reisefølge som vet hva det betyr at du har diabetes. Får du problemer som føling eller magesyke, kan du trenge hjelp. Reisefølget bør også ha noe av insulinet i sin håndbagasje, i tilfelle din skulle komme bort.
  • Diskuter nøye med legen din hvordan du skal forholde deg dersom du får diaré, oppkast eller feber.
  • Diskuter også hvordan du bør takle tidssoner. Bruker du penn, kan en god løsning være å nøye seg med hurtigvirkende insulin under lange flyreiser, for så straks å gå over til døgnrytmen din på ankomststedet. Bruker du pumpe, så justerer du klokkeslettet på pumpen i forhold til reisemålet, f.eks. når du kommer frem. Mål ofte/etter behov og juster insulindoser deretter.
  • Sjekk i god tid hva du trenger av vaksiner, med legen din eller hos Folkehelseinstituttet

Og: Er du ute og reiser, lever du gjerne litt annerledes enn hjemme – det er jo noe av poenget. Ofte er det varmere, og du beveger deg kanskje mer, spiser annerledes, drikker mer alkohol, har en litt annen døgnrytme … Følg ekstra nøye med på blodsukkeret, og vær klar over at insulinet virker bedre når det er varmt. En god tommelfingerregel er å redusere alle dosene med 10–20 %, for så å bruke de første dagene på å justere.

Mange steder er dessuten risikoen for magetrøbbel mye større enn hjemme. Disse enkle levereglene er gode å ha med seg:

  • Drikk aldri vann fra springen
  • Velg helst vann med kullsyre (enkelte steder jukses det også med vann på flaske)
  • Unngå isbiter
  • Spis kokt eller godt stekt mat
  • Unngå rå mat uten skall
  • Styr unna is og andre melkeprodukter

Magetrøbbel eller ikke: Risikoen for føling øker. Ha alltid med deg druesukker og sukkerholdig mat/drikke – og selvsagt glukagon hvis du har opplevd kraftige følinger.

Går du tom for insulin, vil du kunne få kjøpt insulin i større byer verden over. Ofte vil sykehusene også ha et lager. Men ikke alle steder har alle typer insulin, og i noen land finnes det i en annen styrke (40 IE/ml, mot 100 IE/ml i Norge). I enkelte land angis dessuten blodsukkeret i milligram per 100 ml; deler du tallet med 18, får du tallet du er vant til (90 mg/100 ml = 5 mmol/l). Sjekk ut mest mulig av dette før du drar!

Sitat

NB! Insulin tåler ikke direkte sollys og heller ikke kulde

Insulin har lang holdbarhet – opptil flere måneder, også i romtemperatur eller enda varmere. Men skal du oppholde deg over tid et sted, er det uansett greit å oppbevare det i kjøleskap. Har du mistanke om at insulinet har mistet noe effekt, mål blodsukkeret ofte og juster dosen oppover til du får god nok virkning. NB! Insulin tåler ikke direkte sollys og heller ikke kulde. Bytt penn/ampull hvis du lurer på om det kan ha frosset.